U Londonu je 8.6.2018. preminuo Danny Kirwan, britanski glazbenik, nekadašnji član sastava Fleetwood Mac, i to iz perioda koji se popularno označava kao “blues faza”.

Kirwan je rođen 13.5.1950. u Londonu, istog dana i iste godine kao i Stevie Wonder. I kao Stevie Wonder, Kirwan je imao sjajan rani početak, veliki talent i strast za muzikom. I dok je Wonder uspio imati veliku karijeru, Kirwan se nije mogao nositi sa životnim iskušenjima na adekvatan način. Već je s 18 godina Kirwan postao član već tada uvažene grupe Fleetwood Mac, oni koji su ga gledali tada, kažu da je muziku toliko intenzivno doživljavao da je plakao svirajući. Također je bio sklon intenzivnom uvježbavanju i radu na pjesmama i vještini sviranja, no pratio ga je i glas da ima nagli karakter.

Muziku podržava

U sastavu Fleetwood Mac proveo je četiri godine, pri čemu se istakao kao sjajan gitarist i jak autor. Kirwanove vještine pomogle su sastavu da album grupe “Then Play On” doživi veliki uspjeh, kao i singl “Albatross”, jedna od najpoznatijih instrumentalnih tema u rocku uopće. Autor kompozicije “Albatross”, Peter Green, naglašavao je da je Kirwan bio ključni čovjek bez kojeg se ta pjesma ne bi dogodila. Kuriozitet je da je u periodu albuma “Then Play On” nastala pjesma “Oh Well” (koja je objavljena kao singl) koju su obradili (između ostalih) i 2Cellos, s Eltonom Johnom na vokalu. Zapaženi su i Kirwanovi doprinosi na albumima “Kiln House”, “Future Games” i “Bare Trees”.

Nažalost, Kirwan se nije uspio nositi s teretom slave, u svojoj 22. godini života bio je izbačen iz Fleetwood Maca zbog problema s alkoholom, a u poznijim godinama života neke je godine proveo i kao beskućnik. Tri godine poslije izbacivanja Kirwana iz sastava, Fleetwood Mac je postao svjetska soft-rock atrakcija. Za grupu iz njene blues faze ostala  je činjenica da su njena tri najpoznatija gitarista znatne dijelove života provela ili u religijskim kultovima (Jeremy Spencer), ili u borbama s psihičkim tegobama (Peter Green i Danny Kirwan).

156 Shares
Muziku podržava