Chumbawamba više ne postoje

476

Chumbawamba, britanski anarcho-punk iz Burnleya, obznanio je raspad nakon točno 30 godina od osnutka.

“Došli smo do trenutka u kojem osjećamo da one stvari koje smo radili kao bend više ne postoje na način na koji bi trebale. Oduvijek smo pokušavali biti u skladu s vremenom i izbjegavati rutinu i ponavljanja radeći glazbu. To iziskuje puno vremena i energije koje smo konstantno ulagali posljednjih 30 godina, a to je nešto što više nismo mogli raditi” stoji u oproštajnoj izjavi članova nazvanoj ‘The End’.No prije nego što se raziđu zauvijek, do kraja godine odradit će još nekolicinu oproštajnih koncerata: “Do kraja naše tridesete godine – 2012. – još ćemo odsvirati nekolicinu završnih koncerata i tek onda na zid objesiti naše gitare, trube i navijačke čegrtaljke” daljnje su riječi benda.

Tijekom svoje tri desetljeća duge karijere objavili su 15 studijskih albuma, a u tekstovima pjesama obrušavali su se na svaku vrstu autoriteta te progovarali o pravima životinja, pacifizmu, klasnoj borbi, feminizmu, pravima istospolnih zajednica, pop kulturi i antifašizmu.

Muziku podržava

Svjetsku slavu stekli su najuspješnijim im albumom u karijeri “Tubthumper” iz 1997. godine koji je dosegnuo 19. britanskog i 3. mjesto američkog charta te iznjedrio njihov najveći hit-singl “Tubthumping” (UK#2/US#6).

Posljednji, “Big Society!”, također i mjuzikl s Phillom Jupitusom u glavnoj ulozi, objavili su početkom ove godine.

Muziku podržava