Chester Bennington je za mnoge bio prvi glazbenik čije su riječi uspješno verbalizirale stanje koje su izazivali bijes, tuga i neshvaćenost. Njegov glas, koji se u sekundi iz izrazito ranjivog mogao preobraziti u emocijama ispunjen vrisak, osvojio je čitav svijet kad je Linkin Park 2000. godine objavio prvi album “Hybrid Theory”, koji i 18 godina kasnije nosi titulu najprodavanijeg albuma prvijenca ovog tisućljeća.

Glas koji je liječio, tješio i ohrabrivao

Nakon što je 20. srpnja 2017. godine vijest o njegovoj tragičnoj smrti obišla svijet, mnogi su se prisjetili trenutaka kad su pjesme  “Numb”, “In The End” i “Crawling” bile himne jedne generacije. Istina, Chestera je prvenstveno izgubila njegova obitelj i njegovi prijatelji, ali izgubili su ga i obožavatelji kojima je Linkin Park pružao osjećaj sigurnosti i pripadanja. “Hybrid Theory” i “Meteora” mnogima su pomogli prebroditi teška razdoblja tijekom odrastanja, zbog čega se njegov prerani odlazak doimao kao gubitak jednog od prijatelja iz djetinjstva.

Muziku podržava

Chester je s razlogom predstavljao revoluciju u nu-metal glazbi. Dok su pjevači poput Coreyja Taylora i Chada Grayja svoj imidž tada temeljili na izraženoj agresivnosti, Bennington je sa sobom donio određenu ranjivost i plahost koja je na trenutke skoro bila opipljiva. Na prvi dojam bijesan, a ispod površine neshvaćen i očajan, na svakoj je pjesmi uspješno dočarao težinu tih emocija.

Objavljivanjem trećeg studijskog albuma “Minutes To Midnight”, kojeg je producirao legendarni Rick Rubin, bilo je jasno da je Linkin Park krenuo u nekom drugom smjeru koji odskače od žestokog zvuka koji ih je lansirao na svjetsku glazbenu mapu zahvaljujući pjesmama poput  “Papercut”, “Points Of Authority” i “Faint”. Bez obzira na to što je bend u više od dva desetljeća postojanja prošao kroz drastične promjene u zvuku, Chesterovo je suočavanje s vlastitim demonima bio motiv koji se neprestano ponavljao, čak i na izrazito radio friendly singlu “Heavy”.

Svestrana legenda grunge glazbe i pomicanje granica

Slične je borbe vodio i Chris Cornell, neprežaljeni pjevač Soundgardena i Audioslavea. Cornell, čije je pravo ime Christopher John Boyle, u tekstovima je otvoreno progovarao o teretu ovisnosti i depresije koji ga je pratio tijekom čitave karijere. Zahvaljujući toj hrabrosti bio je uzor milijunima čak i nakon što je grunge prekinuo dominirati mainstream kulturom. Iako planetarno popularan, Cornella su mnogi voljeli jer je unatoč slavi bio iznimno skroman i velikodušan. Nakon što se Soundgarden ’80-ih godina prošlog stoljeća afirmirao na grunge sceni, 1994. je godine zahvaljujući albumu “Superunknown” potvrdio status jednog od najvećih rock bendova ikad.

Mnogi će se složiti kako je bio specifična rock zvijezda; tijekom karijere u svojoj je glazbi istraživao različite glazbene žanrove, ne pristajući na ikakvo kreativno ograničavanje. Tako je sa Soundgardenom postao jedno od zaštitnih lica grungea, dok je u Audioslaveu krenuo u smjeru eksperimentalnog rocka koji je donio pjesme nekonvencionalne strukture, da bi 2009. s Timbalandom snimio “Scream”, koji je bio baziran na elementima popa i R&B glazbe. Tako utjecajan i svestran glazbenik morao je inspirirati brojne nadolazeće rock zvijezde, pa tako i Benningtona.

Chris Cornell posljednji je nastup održao 17. svibnja 2017. godine u Detroitu. Dan nakon, vijest o njegovoj smrti obišla je svijet. Istog mu je dana Chester, koji je bio krsni kum Cornellovog sina, posvetio emotivnu izvedbu pjesme “One More Light”, koja se našla na posljednjem albumu Linkin Parka. Pokopan je 26. svibnja, a Chester je istog dana na njegovom sprovodu njemu uz pratnju gitare otpjevao Cohenovu “Hallelujah”.

Glazbene ikone, prijatelji i humanitarci

Mnogi nisu znali da Cornellovo i Benningtonovo prijateljstvo seže u daleku 2007. godinu, kad su zajedno bili na australskoj turneji. Pjevač Soundgardena u nekoliko je navrata spomenuo koliko cijeni Chesterovu predanost glazbi, pogotovo nakon što je pjevač Linkin Parka tijekom koncerta u Melbourneu slomio šaku i unatoč tome dovršio set, što je Chrisa izrazito impresioniralo. Osim zajedničke strasti prema umjetnosti, oba su pjevača posjedovala specifičnu ranjivost i emotivnost koje su se osjećale u svakoj njihovoj izvedbi i tekstovima. Podjednako talentirani, svojom su glazbom pomogli onima koji su se suočavali s ovisnošću, depresijom i drugim poteškoćama.

Tijekom njihove glazbene karijere, nesebično su se bavili i humanitarnim radom. Chester je podupirao organizacije kao što su PETA, MusiCares i Music for Relief, dok je Chris zajedno sa suprugom Vicky osnovao “The Chris and Vicky Cornell Foundation”, čiji je cilj prikupljanje sredstava za pomoć zanemarenoj djeci koja žive u siromaštvu.

With all of my love Chris.

A post shared by Chester Bennington (@chesterbe) on

Chester Bennington i Chris Cornell su za svog života pomogli ljudima diljem svijeta. Obojica su dijelili strast za stvaranjem koje svijetu može donijeti pozitivne promjene, bilo to kroz glazbu, humanitarnim djelovanjem ili razbijanjem stigme s tema kao što su depresija i ovisnost. Osim po pjesmama koje su postale himnama nekoliko generacija, pamtit ćemo ih i po njihovoj skromnosti i hrabrosti da s milijunima podijele vlastite strahove i borbe u nadi da će drugima olakšati borbu s onim što donosi sutra.

 

227 Shares
Muziku podržava