U nekim od nerijetkih trenutaka kada sam se odlučio napraviti pametan, napisao sam latinsku uzrečicu “nomen est omen”. Ne sjećam se više u kojoj se situaciji i kontekstu radilo, no ta davno zaboravljena lekcija iz latinskog je ostala. Ime je znak. Razmišljajući o njoj, shvatio sam kako mnogi popularni ili pak legendarni bendovi svoj uspjeh duguju upravo svome imenu. Njega izgovarate, njega pišete, a i njega najčešće vidite kada prilazite sadržaju ekipe koja se krije iza tog imena.

Neki su svoj naziv iskovali gotovo nasumično, neki su ga pomno promišljali, a neki su pak preko njega slali određenu poruku. Ipak, vaš omiljeni bend se ne zove tako od svojeg samog početka. Mnogi su ime mijenjali iz raznih razloga, a mi smo prosurfali kroz sedam interesantnih priča i crtica njihovih biografija, sve kako bi se kasnije napravili još malo više pametni pred društvom jer znamo kako se Pearl Jam zvao prije Pearl Jama.

1. Pearl Jam – Mookie Blaylock


Na ovo sam prvi puta naletio u genijalnoj knjizi “Our Band Could Be Your Life“. Iako Pearl Jam nije dobio svoje poglavlje u knjizi, negdje tamo u zakučastim počecima Mudhoneyeve grunge rapsodije u kišnom Seattleu, autor Michael Azzerad je pripomenuo kako je Pearl Jam prije Pearl Jama nosio mnoga imena, između ostalog i Mookie Blaylock. Tko je bio Mookie Blaylock? NBA košarkaš. Nosio je desetku na dresu, a vi se probajte sjetiti kako se ono zove prvi album od Pearl Jama.

2. Beach Boys – The Pendleton

Svašta nešto oko Beach Boysa priziva opterećene odnose unutar benda i oko njega. Bilo da se radi o problemima koje je samozatajni Brian Wilson imao s ocem, ili problemi koje je Brian imao s bendom. Ipak, možda manje značajno, no na kraju krajeva podjednako bitno je da se Beach Boysi uopće nisu htjeli zvati The Beach Boys. Nisu surfali, no voljeli su prikladnu glazbu za taj sport pa je izbor pao na tip majice “Pendleton“ kakve su furali surferi. Taman pred izlazak prvog singla “Surfin’“ njihova etiketa im bez njihovog znanja mijenja ime po kojim ih danas poznajemo: The Beach Boys. Pun pogodak!

3. Radiohead – On A Friday

Možda je manje poznato kako je najpoznatiji “alternativni“ bend na svijetu započeo svoje putovanje još u srednjoškolskim danima. Predivno ladanjsko zdanje u okolici Oxforda petkom je u svojim školskim prostorijama dopuštalo Thomu i ekipi probe, pa je tako, u manjku inspiracije pao izbor na ime “On a Friday“. Neki od izvora tvrde da dečki u početku nisu dobivali baš gaže, što je po njihovom mišljenju bilo zbog pomalo čudnog imena. Kratki brainstorming odveo ih je vjerojatno na naslovnicu albuma “True Stories“ Talking Headsa, a šesta po redu na albumu, prilično nepoznata “Radio Head“, ubrzo će postati jedno od najizgovorenijih imena u Engleskoj.

4. Led Zeppelin – The New Yardbirds


Rock kroničari znaju da je Jimmy Page prije osnivanja Zeppelina svirao upravo u Yardbirdsima zajedno s Jeffom Beckom, Keithom Riffom, Drejom i ostalima. Također znaju kako je Page nakon izlaska iz benda svoj novi htio imenovati The New Yardbirds, no to se njegovim bivšim kolegama nije baš svidjelo, pa je ideja brzo propala. Postoji nekoliko teorija kako se došlo da jedne od najpoznatijih sintagmi svih vremena, no ona koja se najčešće spominje je komentar Keitha Moona o ovom novom sastavu. Naime, navodno je rekao kako band prolazi kao “olovni balon“. Malo preinaka, i tu smo.

5. Bijelo dugme – Jutro


Ne možemo bez domaće crtice iz rock antologije. Tamo negdje od 1971. godine, legendarne Sarajlije nosile su ime Jutro. Ubrzo nakon osnivanja izdali su i singl “Ostajem Tebi“/“Sad te Vidim“ , a samo godinu dana kasnije, njihovi životi će se zauvijek promijeniti. Nemam pojma zašto su se Brega i ekipa odlučili upitati što bi bilo “Kad bih bio Bijelo Dugme“. B strana izdanog singla je na kraju odigrala ključnu ulogu u njihovim karijerama, ubrzo izlazi i istoimeni album prvijenac za Jugoton, a ako je do tad i bilo sumnje u uspjeh ove grupe, naslovnica albuma je svaku sumnju uklonila. Legendarni dekolte ispod traper jakne osvojio je regiju, a bijelo dugme je od običnog puceta postalo možda i najveći ex-yu rock band ikada.

6. Black Sabbath – The Polka Tulk Blues Band / Earth


Ne mogu baš zamisliti da bi The Polka Tulk Blues Band osvojio svijet. Okej možda u nekom paralelnom svemiru i bi, no sigurno pod tim imenom ne bi izbacili prvu metal pjesmu ikad. Originalno ime ubrzo je skraćeno u “Polka Tulk“, a potom pri promjeni postave u potpunosti preimenovano, ovog puta u Earth. Ovo “Earth“ će za jedno dvadesetak godina preseliti u SAD, točnije u Seattle, no na to ćemo se vratiti kada vam ispričamo da su krajem šezdesetih Ossie Osbourne i ekipa uočili kino plakat preko puta svoje vježbaonice. Film redatelja Maria Bava “Black Sabbath“ poslužio je kao konačno ime, a prva pjesma s prvog albuma, ona legendarna kiša viktorijanske Engleske možda je i prvi zvučni zapis onoga što danas u najširem smislu zovemo metal glazbom. Što se tiče Seattlea, Dylan Carlson, inače osoba čiju je pušku na najgori način iskoristio Kurt Cobain, upravo je inspiraciju za svoj drone projekt Earth pronašao u Sabbathima.

7. Grateful Dead – The Warlocks


Ime The Warlocks me neodoljivo podsjeća na kakvu australsku družinu otpadnika koji svoje dane provode u vježbaonici zajedno s velikanima nove psihodelije The King Gizzard and the Lizzard Wizard. Takvo što nema baš veze s istinom i postoji samo u sferi asocijacije, no što više čitam o The Grateful Dead to mi originalno ime The Warlocks ima smisla i malo mi je žao da legendarna hipi karavana nije zadržala to ime. Naime u prosincu 65. godine, taman u zenitu kulture ‘djece cvijeća’, promotor Bill Graham je organizirao svojevrsni benefit koncert koji je nadišao prvotna očekivanja, zbog čega je i prebačen iz prve zakupljene dvorane u legendarni Fillmore. Friško natripan još od niza tzv. “acid test“ seansi kojima su se podvrgavali, Jerry Garcia, lead gitara i istaknuti član družine The Warlocks koji su uz Jefferson Airplane i još neke zakazani za nastup, odlučio je bendu promijeniti ime. Neki drugi The Warlocks su već postojali, stoga se odlučio za The Grateful Dead. Grahamu se to baš i nije svidjelo, no ime je prošlo. Ovaj događaj će pokrenuti lavinu razmirica na relaciji Garcia-Graham, no to je već jedna druga priča.

53 Shares