Dva tjedna nakon preranog odlaska mega popularnog švedskog DJ-a, Tima Berglinga, poznatijeg pod imenom Avicii, otkrivamo jednu toplu i humanu priču povezanu s ovim mladim glazbenikom.

Naime, otkriveno je kako je za vrijeme života Bergling donirao milijune dolara dobrotvornim ustanovama kojima je cilj spriječiti glad u svijetu, kako prenosi New York Post.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na preko 109 milijuna dolara, a sada je poznato kako je milijun dolara, odnosno čitavu zaradu od američke turneje iz 2012. nazvane “House for Hunger” donirao američkoj dobrotvornoj ustanovi “Feeding America” koja hranom opskrbljuje ljude kojima je to potrebno.

Muziku podržava

Njegovoj velikodušnosti i plemenitosti u prilog ide i podatak kako je svega godinu dana kasnije donirao još milijun eura švedskoj organizaciji Radiojälpen, kako bi pružio potporu njihovoj kampanji s kojom su također nastojali reducirati pothranjenost.

“Kada sam počeo zarađivati novac otkrio sam da ga zaista i ne trebam”, izjavio je Bergling u intervjuu iz 2013., a činjenicu da zaista nije bio motiviran novcem obrazložio je ovim riječima: “Kada imaš toliki višak novca koji ti ne treba, najrazumnija, najhumanija i u potpunosti najlogičnija stvar je da ga daš ljudima kojima je potreban.”

Bergling je bio velikodušna osoba, ali prema njegovoj obitelji i iznimno veliki perfekcionist koji se previše trudio i imao životni tempo koji ga je odveo prema ekstremnom stresu. Konstantne i naporne turneje su bile presudne. Odradio bi 320 nastupa u samo godini dana, a sve je između ostalog rezultiralo akutnim pankreatitisom, odnosno upalom gušteračem, koja je povezana s pretjeranom konzumacijom alkohola.

Nije teško za povjerovati kako ga je i preveliki pritisak glazbene industrije očigledno doveo do velikih mentalnih problema i do krajnjeg čina da digne ruku na sebe. Naime, kako je nedavno prenio TMZ, neotkriveni izvori pojasnili su kako je u pitanju bilo samoubojstvo i rezanje razbijenom vinskom bocom zbog kojeg je mladi DJ iskrvario. Osim toga, svega nekoliko dana prije objave ove vijesti, zbog priopćenja obitelji također su se izrodile sumnje kako je u pitanju samoubojstvo.

Bio je krhka umjetnička duša u potrazi za odgovorima na brojna egzistencijalna pitanja te je nastojao učiniti svijet boljim mjestom i nesebično pružiti pomoć ljudima u nevolji. Ipak, sebe je trošio do krajnjih granica, što je rezultiralo ovim tragičnim ishodom zbog kojeg je još jedan u nizu mladih talentiranih glazbenika koji su nas prerano napustili.

421 Shares
Muziku podržava