Zvijezda je rođena

  1689

  Dizzee Rascal

  Showtime

  Datum izdanja: 13.09.2004.

  Izdavač: XL Recordings / Dallas Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Showtime
  2. Stand Up Tall
  3. Everywhere
  4. Graftin’
  5. Learn
  6. Hype Talk
  7. Face
  8. Respect Me
  9. Get By
  10. Knock, Knock
  11. Dream
  12. Girls (feat. Marga Man)
  13. Imagine
  14. Flyin’
  15. Fickle

  Dizzee Rascal je definitivno jedan od najmlađih dobitnika Mercury nagrade. Njegov prijašnji album “Boy In Da Corner” je dosegao tiraž od 250 000 primjeraka i ušao u Top 20 UK sa singlom “Fix Up, Look Sharp”. Ali dok se sve ovo dešavalo, 19-godišnji ‘Dylan Mills‘ je pisao riječi i pripremao beatove i pjesme i snimao bjesni, šaljivi i vrlo inovativni album “Showtime“.

  Novi uradak Dizzeea je najlakše opisati kao komercijalni hard. Za one koji ne znaju što je hard evo kratke povijesti i opisa tog glazbenog smjera. U početku u UK-u nastade hardcore, a iz hardcorea je izašlo mnogo danas prisutnih ‘novih’ smjerova između ostalog i svima poznati 2 step. E, iz 2 stepa je dalje nastao garage i hard. Najpoznatiji garage hip-hoper je Mike Skinner tj. The Streets, iako glazba koju on radi je više orijentirana na komercijalni zvuk nego na underground garage sound. A najpoznatiji hard hip-hoper, iako i on ima više komercijalni zvuk nego onaj klasični zvuk, je recimo Dizzee Rascal, dok je klasični primjer pravog hard izvođača Wiley. Hard je u principu glazba koja se temelji na snažnog pumpanju bassa i jednostavnim, ali inteligentnim beatovima te minimalnom korištenju jednog do dva samplea uz neumorno vrlo brzo rappanje. Eto to bi bilo ukratko o hardu, a sada se vratimo na sami album.

  Na ovom albumu je prisutno 15 pjesama koje se sastoje od inteligentno složenih beatova te neumornog Dizzeeovog rapanja. Teme pjesama variraju od tipičnog raperskog napada na neke od konkurentskih rappera s londonske scene preko pjesama o životu Dizzeea (večina albuma), pušenju trave ili jednostavnog chillanja. Njegova inovativnost dolazi do izražaja u njegovoj glazbi i tu mislim na način rappanja i beatove.

  Muziku podržava

  Moram priznati da se dečko što se tiče produkcijskog i skladateljskog djela zbilja dokazao i smatram da se nalazi ispred svoga vremena jer moderna industrija još nije prepoznala potpuni potencijal gore spomenutih stilova glazbe kao i sličnih, te je pravo čudo da je jedan od pripadnika te scene uspio napraviti nešto s takvom vrstom glazbe, iako, ruku na srce on zapravo ne pripada pravom hard pokretu. Činjenica je da je uzeo najbolje od te glazbe i dao joj malo komercijalniji zvuk, usporio rappanje i voila – zvijezda je rođena. Ipak, očito je što ga je inspiriralo i pravo je čudo da je uspio prodati ovakvu glazbu i na tome mu zbilja trebamo odati poštovanje. No, vratimo se na album.

  Meni najupečatljivija pjesma na album je “Learn” koju krasi snažni bass, vrlo melodični sample te sample roga koji kao da se nalazi ispod kostura pjesme i daje pjesmi hipnotičku snagu. Kao prvi singl objavljen je “Stand Up Tall” koju krasi lakopamtljivi beat i Dizzeeva poruka o samopoštovanju, dok pjesmu “Get By” upotpunjava vokalistica Vanya čija toplina glasa unosi toplinu u tamu brujanja bassa.

  Na albumu je prisutna još jedna suradnja i to s Marga Manom na pjesmi “Girls” koju otvara zvuk 808-ice što mi je bilo jako zanimljivo s obzirom da uporaba tog stroja nije uobičajna u hip-hopu. Marga Manov vokal daje pjesmi posebni štih s obzirom da je njegov vokal viši od Dizzeevog i tako da zvuči zbilja zabavno.

  Nemojte da vas ovo zbuni, ovo je vrlo upečatljiv i kvalitetan album, ali jednostavno zbog nepoznavanja ovog glazbenog smjera kod domaće publike moguće su početne ‘poteškoče’ kod prvih slušanja albuma, tako da vam preporučam da ga poslušate barem 4-5 puta prije nego ga odbacite. Osobe koje su već upoznate s ovim glazbenim pravcom će istinski uživati u ovom izdanju i vjerujem da će dugo biti u njihovom playeru. A vi ostali koji se prvi put susrečete s ovim glazbenim smjerom, nemojte se bojati, već istražite ove ritmove i garantiram vam dobru zabavu!

  Muziku podržava