Znanost u post-punk ruhu

  964

  The Membranes

  Dark Matter/Dark Energy

  Datum izdanja: 19.06.2015.

  Izdavač: Cherry Red Records

  Žanr: Post-Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Universe Explodes Into A Billion Photons Of Pure White Light
  2. Do The Supernova
  3. 21st Century Man
  4. Money Is Dust
  5. The Multiverse Suite
  6. Space Junk
  7. Dark Matter
  8. If You Enter The Arena, Be Prepared To Deal With The Lions
  9. In The Graveyard
  10. Hail To The Lovers
  11. Magic Eye (To See The Sky)
  12. 5776 (The Breathing Song)
  13. Dark Energy
  14. The Hum Of The Universe

  S deset albuma iza sebe, The Membranes su se afirmirali kao jedan od jačih post-punk bendova s Otoka.

  Iako ne toliko poznati, fanovima takvog zvuka zasigurno nisu nepoznanica. Prvi album “Crack House” su izdali davne 1983. i nakon toga su redom izbacivali albume u razmaku od godinu-dvije. “Songs of Love and Fury” te “Kiss Ass…Godhead!” su definitivno najeminetniji i najpoznatiji albumi. Na tragu ta dva albuma nastao je novi “Dark Matter/Dark Energy”. No ovaj album ipak nije samo replika stare slave, nego donosi stari zvuk upakiran sa suvremenim post-punk zvukom kakvog stvaraju Interpol i Editorsi.No The Membranes nisu kopija, nego od njih mogu učiti gore spomenuti bendovi. Ovdje se radi o istinskom post-punku gdje je više izražen ovaj punk zvuk s elementima elektronike, noise rocka i progresivnog rocka što čini lagani odmak od starijih stvari koje je bend stvarao.I naziv albuma je nešto novo za bend – “Dark Matter/Dark Energy” je referenca na problematiku suvremene znanosti i nazivi pjesama su u tom tonu. Tekstovi su pomalo hermetični i zakučasti, ali s jasnim ciljem koji je zadan nazivom albuma.

  Uvodna “The Universe Explodes Into A Billion Photons Of Pure White Light” savršen je početak albuma u kojoj je najevidentniji taj post-punk zvuk. Ovakvu stvar bend još nije imao jer ju krasi potpuno suvremeni zvuk s jakim i mračnim vokalom, a završava s instrumentalom i izraženim riffovima.

  Muziku podržava

  “Do The Supernova” i “21st Century Man” očito referiraju na znanstvenu problematiku i moderno društvo s pametnim tekstovima kakvi se rijetko susreću. I ostale pjesme idu tim putem, a ona koja pomalo odskače je “If You Enter The Arena, Be Prepared To Deal With The Lions“, no samo intepretativno – zvuk je i dalje jednak.

  Dark Matter” i “Space Junk” donose noise rock u najboljem smislu te riječi, a album zatvara “The Hum Of The Universe”, druga najduža stvar koja započinje sa ‘spoken word’ te završava eklektično kako je album i počeo.

  Ovim albumom The Membranes su postavili ljestvicu visoko za sve bendove koje možemo kategorizirati kao post-punk. Naime, kako su i započeli svoju karijeru tako su i nastavili, nakon podužeg hijatusa. S jasno izraženim stavom prema stvaranju glazbe, a ujedno s inovativnijim zvukom nego na prijašnjim albumima, The Membranes su pokazali da se mogu snaći i u drugačijim vodama.

  Mračan i stilski dotjeran do detalja, “Dark Matter/Dark Energy” je pravi post-punk album kojeg se sluša u jednom dahu jer ima jako malo slabih točaka – s inteligentnim tekstovima, dubokim vokalom i zvukom koji osvaja na prvu.

  Muziku podržava