Živo i malo manje opasno

  1939

  Thin Lizzy

  Are You Ready?

  dvd

  Datum izdanja: 09.11.2009.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Are You Ready?
  2. Genocide
  3. Jailbreak
  4. Trouble Boys
  5. Don’t Believe A Word
  6. Memory Pain
  7. Got To Give It Up
  8. Chinatown
  9. Hollywood
  10. Cowboy Song
  11. The boys Are Back In Town
  12. Suicide
  13. Black Rose
  14. Sugar Blues
  15. Baby Drives Me Crazy
  16. Rosalie
  17. Desaster
  18. Emerald

  Grupa Thin Lizzy spada među podcijenjene hard-rock bendove u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

  Kritičari ih nisu previše voljeli, komercijalni uspjeh je dolazio tek
  na momente i ne u velikim dozama, no ono po čemu su bili poznati su
  koncerti. Uz partijanje, naravno.

  Njihov ponajbolji album zove se “Live and Dangerous” i često je u vrhu kad se bira najbolji live-album svih vremena, iako kruže glasine da je dosta materijala s tog albuma nadosnimavano u studiju. Novo koncertno izdanje “Are You Ready?“, na DVD-u, jest kvalitetan, ali ne i nezamjenjiv dio diskografije grupe Thin Lizzy.

  Kada kažem da ih glazbeni kritičari nisu voljeli, možda je to zbog toga što su snimili hrpu sjajnih pjesama, ali niti jedan ‘definitivan’ album kojem ne bismo našli zamjerku (“Jailbreaku” je, primjerice, doista teško naći zamjerku, ali nije priznat kao ‘veliki’ album).

  Muziku podržava

  Najčešće su im se stavljale pod nos neobično konstruirane (čudne je pregruba riječ) pjesme, bazirane na gitarističkim riffovima i solažama koji bi povremeno ostavljali upitnike u ušima slušatelja. Centralna osoba bio je basist Phil Lynott, pjevač i autor većine njihovih pjesama, koji je bio naoružan šljakerskim, ‘plavoovratničkim’ mentalitetom koji je karakterističan za Bruce Springsteena. I dok bi Springsteen inspiraciju tražio u protestnim pjesmama i ružnijoj strani Amerike, momci iz Thin Lizzy bi se više oslanjali na gitarske solaže na tragu Jimija Hendrixa te na irske i keltske utjecaje karakteristične za Vana Morrisona.

  DVD “Are You Ready?” bio je dugo vremena dostupan i kao bootleg, a sada je službeno izdan. DVD je solidno snimljen (doduše, bolje auditivno nego vizualno), a samom koncertu može se prigovoriti što, do vraga, u set-listi radi pjesma “Genocide” (veliko kaotično ništa), ili “Desaster“, zašto nema “Dancing in the Moonlight”, “Still In Love With You” ili čak “Whiskey In The Jar”.

  Ako u obranu kažemo da je vjerojatno bila riječ o promotivnoj turneji za albume “Renegade” odnosno “Chinatown” – kontra je neumoljiva: u set-listi je zanemariv broj pjesama s tih albuma, a i tadašnji veliki hit s albuma “Chinatown”, “Killer On the Loose” je izostavljen.

  1981. nije bila pretjerano sretna godina za Thin Lizzy: šef Lynott je snimao solo-ploče na kojima je koristio članove grupe kao studijske glazbenike, a u isto vrijeme se zabavljao s novim albumom benda. Na kraju nitko nije znao tko je gdje svirao, a i problemi s narkoticima su uzimali svoj danak. Ipak, sama svirka je korektna, prateći vokali podnošljivi, a snimka pokazuje Lynotta kao osebujnog i karizmatičnog frontmena, iako, povremeno se mogu uočiti znaci umora.

  “Are You Ready?” je prvenstveno za fanove, dok se ostalima u otkrivanju ovog sjajnog benda preporuča ipak “Live And Dangerous” ili neka kompilacija, na primjer, “Dedication” ili “Wild One”.

  Muziku podržava