Što neki bend čini bendom? Odnosno što nekom bendu daje identitet: je li dovoljno samo ime ili su za prepoznatljivost zaslužni članovi? Nisu svi bendovi U2 pa da imaju tu sreću biti u istoj postavi cijelu karijeru. Gledamo li kroz povijest, većina ljudi identitet benda veže uz glavnog pjevača i/ili autora pjesama. Dok god je on u postavi, lakše ćemo prihvatiti zamjenskog bubnjara ili klavijaturista. Možemo otvoriti pregršt pitanja bez pravog odgovora – jesu li Guns N’ Roses samo s Axlom Roseom u postavi bili ‘pravi’ Gunsi, je li AC/DC samo s Angusom Youngom i dalje ‘pravi’ AC/DC – no ovom ćemo prilikom podsjetiti na par velikih i aktivnih bendova u kojima više nema originalnih članova.

1Yes

Engleski rockeri Yes osnovani su 1968., a od originalnih članova – Jon Anderson, Peter Banks, Bill Bruford, Tony Kaye i Chris Squire – Squire je ostao u bendu sve do smrti 2015. godine. Banks je otišao nakon dva albuma, početkom sedamdesetih otišli su Kaye i Bruford (Kaye se kasnije vratio, pa opet otišao), a Anderson je do 2004. odlazio i dolazio. Steve Howe i Alan White pridružili su se bendu na samom kreativnom vrhuncu 1971.-1972., a onda je Howe desetljeće kasnije otišao u supergrupu Asia. Stare članove zamijenili su Geoff Downes i Billy Sherwood, a zadnji je, 2012. godine, došao Jon Davison. Ovu i iduću godinu, Yes će provesti na svjetskoj turneji kojom obilježava 50 godina benda. Simpatično je što originalnih članova u njemu više nema

2Blood Sweat and Tears

Al Kooper, ‘sideman’ Boba Dylana, osnovao je 1967. Blood, Sweat and Tears, ali originalna postava nije ostala na okupu duže od prvijenca. Steve Katz i Bobby Columby doveli su pjevača Davida Claytona-Thomasa koji je sedamdesetih otpjevao velike hitove “You’ve Made Me So Very Happy” i “Spinning Wheel”. Clayton-Thomas treći je i posljednji put iz benda otišao 2004., pa je u bendu kao jedini ‘stari’ član ostao Bobby Columby. Bobby ima autorska prava na ime benda, ali s njima ne nastupa. Njegova je zadaća birati nove članove pa danas bend čini šaroliko društvo od natjecatelja Američkog idola do Chucka Negrona, bivšeg pjevača Three Dog Night.

3Thin Lizzy

Prijatelji iz djetinjstva Brian Downey i Phil Lynott osnovali su 1969. bend skupa s bivšim članovima benda Them u kojem je bio i Van Morrison. Gitaristi Brian Robertson i Scott Gorham pridružili su se taman prije 1975. i komercijalnog uspjeha. Robertsona je kasnije zamijenio Gary Moore, a 1983. bend se raspao. Lynott je preminuo tri godine kasnije. Došla je 1996. i bend je uskrsnuo pod vodstvom Gorhama, a prošle su godine bili na turneji u čast Phila Lynotta kada su im se pridružili bubnjar Scott Travis (Judas Priest) i basist Tom Hamilston (Aerosmith)

4Heart

Prije nego što će se bendu pridružiti sestre Nancy i Ann Wilson i donijeti mu prepoznatljivost, Roger Fisher i Steve Fossen već su imali nekoliko inkarnacija benda iza sebe. Počeli su još 1967., a stvari su krenule uzlaznom putanjom tek u novom desetljeću. Sestre Wilson povele su bend do multi-platinastih uspjeha prije nego što su Fisher i Fossen otišli svaki svojim putem. Gledamo li kakvo je stanje danas, uz sestre Wilson nadugovječniji član je bubnjar Ben Smith koji im se pridružio 1995. godine.

5The Hollies

Školske kolege Allan Clarke i Graham Nash započeli su priču o bendu 1962., a brzo su im se pridružili Tony Hicks, Bobby Elliott i Bernie Calvert. Nash je kasnije karijeru nastavio s bendom Crosby, Stills and Nash, Alan Clarke otišao je u mirovinu 2000., pa je lider benda postao Carl Wayne, bivši pjevač grupe The Move. Wayne je preminuo 2004., zamijenio ga je Peter Howarth, a Tony Hicks i Bobby Elliot još uvijek su članovi benda.

6Canned Heat

Grupa Canned Heat proslaila se nastupima na festivalima Woodstock i Monterey, ali ni njihova postava nije bila statična: Od Alana Wilsona koji se predozirao 1970. i Boba Hitea koji je na isti način okončao 1981. do Henryja Vestinea koji je preminuo od srčanog udara 1997., stari i originalni članovi benda više nisu među živima. Harvey “The Snake” Mandel, Larry “The Mole” Taylor i Adolfo “Fito” de la Parra u bend su ušli taman negdje oko nastupa na Woodstocku i zadržali se do danas.

7Napalm Death

Britanski metalci osnovani su 1981., a trenutno najdugovječniji član Shane Embury nije im se pridružio sve do 1987., čak nije ni svirao na prvijencu “Scum” objavljenom iste te godine. Unatoč promjenama u postavi, bend je nanizao nekoliko odličnih albuma koje je pohvalila i kritika i publika.

8Sepultura

Možemo ostati u svijetu metala i podsjetiti na Sepulturu: Max Cavalera otišao je 1997., pa je već dva desetljeća frontmen Derrick Green koji je preživio i odlazak drugog Cavalere 2006. godine.

Stisni