The Internet: Novi funky album za vruće ljetne dane

  609

  The Internet

  Hive Mind

  Datum izdanja: 20.07.2018.

  Izdavač: Columbia

  Žanr: Funk, R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Come Together
  2. Roll (Burbank Funk)
  3. Come Over
  4. La Di Da
  5. Stay The Night
  6. Bravo
  7. Mood
  8. Next Time / Humble Pie
  9. It Gets Better (With Time)
  10. Look What U Started
  11. Wanna Be
  12. Beat Goes On
  13. Hold On

  Sastav The Internet, simpatična ekipica iz Los Angelesa i ovaj se puta pobrinula za naše (zlatne) uši. Nakon genijalnog trećeg im albuma “Ego Death” koji je zasluženo bio nominiran za nagradu Grammy u kategoriji za najbolji urban contemporary album dolazi nam četvrti album “Hive Mind”.

  Većina je pjesama na izdanju napisana i producirana tijekom zadnje im turneje. Prema članovima benda, kreativni se proces razlikovao od prijašnjih zbog rada članova na solo albumima. Glavna razlika od prošlih izdanja je što Syd više nije vodeći glas u svim pjesmama, već na nekima tu ulogu preuzima Steve Lacy. Kada su zajedno, zvuče još bolje. Možda pomalo iznenađujuće, na “Hive Mind” nema gostovanja, već sva slava i ponos ostaju bendu. Christopher Allan Smith ima veću produkcijsku ulogu nego ranije.

  Album je bio najavljen odličnim funky singlom “Roll (Burbank Funk)” u čijem veselom spotu se pojavljuju i Tyler, The Creator, Devonté Hynes, Mac DeMarco, Thundercat i drugi. Ovdje kao pravo osvježenje pjevačku ulogu preuzima Steve Lacy sa Syd na back vokalima.

  Muziku podržava

  Za pjesmu koja slijedi, “Come Over”, Syd kaže da je inspirirana Princeom. Ubacivanjem gitare na mostu to se i osjeti. Syd i njezina družina dobro znaju na kakve podloge najbolje leže ljubavne pričice i flertovi, tako ovaj tekst i govori o zamišljenoj djevojci koja voli igrati igrice u romantičnim vezama. Glas Sydney Bennett milozvučan je, jednostavan, zavodljiv. Na trenutke funky, na trenutke pomalo vuče na Eryku Badu, ali najbolje se snalazi u već uhodanom r&b džiru. Koliko god možda Syd bila faktor koji spaja sve što bend nudi u tako magične uratke kakve stvaraju, Syd se nikako stavom, stihovima ili interpretacijom ne uzdiže iznad benda. Radi se o savršenoj sinergiji članova gdje svatko zna svoje mjesto, a opet kako se istaknuti te upotpuniti dojam dionice drugog člana.

  “Stay The Night”, “Next Time / Humble Pie” i “Hold On” lagano će usporiti tempo svojom chill atmosferom, a za plesne momente ostaju, uz najavne singlove, i “Look What U Started”, “Beat Goes On”. Vjerojatno najzanimljiviji trenutak albuma je “It Gets Better (With Time)”. Već do prvog refrena moguće je pretpostaviti o čemu pjeva Syd. Radilo se o nastavku borbe protiv rasizma ili o borbi za prava LGBTQ osoba, vjerojatno oboje, Syd ne preuzima nikakvu političku ulogu, već toliko dobro inkorporira ove važne teme u naprosto predivnu glazbu.

  Pjesme se fluidno nastavljaju jedna u drugu, prolaze bez osjetnih promjena smjera ili ugođaja. Baš zato nema potrebe komentirati ih zasebno, jer one će vam zajedno najbolje pokazati što je The Internet isplanirao. Kao članovi Odd Future kolektiva, The Internet je skup talentiranih pojedinaca željnih dokazivanja i pokazivanja svojih vještina s umjetnošću kao krajnjim ciljem. Kroz album se može primijetiti njihova borba, žar i težnja da se izrazi identitet svakog pojedinca u sastavu. Upravo radom na vlastitim solo izdanjima, uspjeli su donijeti dio te energije i vlastite posebnosti u još jedan zajednički im album.

  Sveukupno “Hive Mind” zvuči nešto manje ambiciozno od prethodnika, ali glazbeno do sada najviše uigrano. Stvari koje se ističu su definitivno do sada izdani singlovi, “Roll (Burbank Funk)”, “La Di Da” i “Come Over”. Njima se pridružuju i “Stay The Night” i “Look What U Started”. Kao i na prethodniku, bend je konstantan i drže se dobro zajedno. Album je prožet energijom suradnje, zadovoljstvom predstavljenim i samopouzdanošću u ulogama.

  “Hive Mind” je opušten, bezbrižan, a opet ispunjava i daje slušatelju. Baš za vruće ljetne dane, a i noći. Možda nema hit materijala kao prijašnjih singlova “Girl” ili “Under Control”, ali vjerujte, nije ni potrebno. Album lijepo teče, zabavlja i uveseljava. Za sve ljubitelje The Interneta, ali i zvukova Kaytranade, Rudimentala, Andersona .Paaka ili Tylera, The Creatora, ovaj album svakako preporučam.

  Muziku podržava