Soundtrack za popravljenje dojma nakon “True Detectivea”

  1408

  True Detective (Music From the HBO Series)

  Kompilacija

  Izdavač: Harvest Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nevermind by Leonard Cohen
  2. The Only Thing Worth Fighting For by Lera Lynn
  3. All The Gold In California by Nick Cave & Warren Ellis
  4. Lately by Lera Lynn
  5. What A Way To Go by John Paul White
  6. My Least Favorite Life by Lera Lynn
  7. Far From Any Road by The Handsome Family
  8. Risk by Alexandra Savior
  9. Sign Of The Judgment by Cassandra Wilson
  10. Rocks And Gravel by Bob Dylan
  11. A Church In Ruins by Lera Lynn
  12. Intentional Injury by Bonnie “Prince” Billy
  13. It Only Takes One Shot by Lera Lynn
  14. The Angry River by Father John Misty and S.I. Istwa

  Lijepo je znati da nije baš sve u vezi druge sezone razvikane serije “True Detective” apsolutni promašaj.

  Drugoj sezoni ove serije privukla nas je fantastična prva sezona, vrhunska glumačka postava, impresivan budžet… No uskoro se sve pretvorilo u golemo razočaranje jer baš ništa nije funkcioniralo! No nije sve tako sivo. Tu je glazba. O muzici koja prati ovaj turoban portret Los Angelesa brinuo se T Bone Burnett, a gdje ovaj uperi svoj muzički nišan tu baš i nema promašaja. Svakoj slici on pronađe prikladnu glazbu. Često je izbor glazbe toliko dobar te slika i glazba toliko dobro prijanjaju jedno drugom da se učini da se glazbi dodavao film, a ne obratno. Velika je to majstorija, no o tome nekom drugom prilikom.Na ovom soundtracku nalazi se četrnaest kompozicija različitih autora. Među njima ima poznatih lica i onih manje poznatih, no sve pjesme nose zajednički nazivnik, a to je ozbiljna, turobna atmosfera i teške molske melodije. Atmosferu cijelog diska diktira uvodna “Nevermind Leonarda Cohena koja se vrtila na uvodnoj špici serije. Ona je “zrcalni odraz pjesme ‘The Partisan’” kazao je Allan Jones. Dakle, za razliku od heroja “The Partisana” ovdje zlikovac zbriše, sakrije tragove za sobom i “živi među nama/dobro skriven“.Cijela kompilacija je premrežena pjesmama Lere Lynn, mlade pjevačice koja se u seriji pojavljivala s gitarom na pozornici onog rembrandtovski osvijetljenog kluba te tamo pjevala svoje turobne lamente. Vrijedi istaknuti njenu “My Least Favorite Life“.

  Izvrsna je prerada pjesme Gatlin Brothersa “All the Gold In California” koju na svoj prepoznatljiv i mračan način izvodi dvojac Nick Cave i Warren Ellis. Pjesma egzistira u nekakvom sablasnom prostoru između The Bad Seedsa i Grindermana. Kvalitetom je u stopu slijedi Bonnie Prince Billyeva “Intentional Injury“.

  Muziku podržava

  Kao šlag na sve to dolazi Dylanova neobjavljena pjesma iz Freewheelin’ faze, zgodan bluegrass “Rocks and Gravel“. Ona je, recimo to tako, najveselija pjesma na ovoj kompilaciji pretežno teških melodija i melankoličnih tekstova. Razumljiv je takav ton ovog soundtracka, jer on ipak prati priču koja je ispala ‘ozbiljnija od ozbiljnosti same’. Sve zatvara Father John Misty s izvrsnom “The Angry River“.

  Soundtrack druge sezone “True Detectiva” je fino zaokružena glazbena kompilacija u kojoj pjesme fino i dobro podmazano idu jedna za drugom i mijenjaju se bez zapinjanja tvoreći onakvu mračnu atmosferu pogodnu za razne malverzacije, korupcije, ubojstva, kriminal i sve ostale bolesti LA-a, ali i ostatka svijeta. Ovo je teška ploča na kojoj mudri ljudi pričaju o ozbiljnim temama. Nitko se tu ne smije. Tko to voli neka izvoli.

  Muziku podržava