Shakey Graves: Ludička sanjarica

  246

  Shakey Graves

  Can't Wake Up

  Datum izdanja: 04.05.2018.

  Izdavač: Dualtone

  Žanr: Alternative, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Counting Sheep
  2. Kids These Days
  3. Climb on the Cross
  4. Dining Alone
  5. My Neighbor
  6. Excuses
  7. Cops and Robbers
  8. Mansion Door
  9. Aibohphobia
  10. Big Bad Wolf
  11. Backseat Driver
  12. Foot of Your Bed
  13. Tin Man

  Alejandro Rose-Garcia, poznatiji kao Shakey Graves, u najavi novog albuma napisao je “Next album. New sound. Sell your suspenders”, čime ipak nije bilo moguće predvidjeti razmjer zaokreta u zvuku, jer album “Can’t Wake Up” zaista je vrtoglavi skok u prilično različit habitus od onoga koji je glazbenik dosad njegovao. One-man band iz Texasa prvi je album, “Roll  the Bones”, objavio 2011. i na njemu je sve instrumente sam odsvirao. Zanimljivost njegova nastupa uživo i lagana pomaknutost ka neuobičajenom izrazu privukla je pažnju glazbene scene pa je potpisao ugovor za jedan album za Dualtone (“And the War Came”, 2014.), dok je sve ostale osim aktualnoga, koji je opet za Dualtone, izdao u vlastitoj nakladi.

  Shakey Graves poznat je kao glazbenik folka i bluesa, odnosno južnjačkoga štiha koji svira bendžo, harmoniku i gitaru. Bliski su mu, primjerice, Old Crow Medicine Show ili Langhorne Slim, a danas je njegov zvuk najbliže indie rocku ispod kojeg se da naslutiti ranije spomenuta pomaknutost i neuobičajenost izraza.

  Muziku podržava

  “Konačno sam ostvario svoj san stvaranja hi-fi albuma iz spavaće sobe… To je velik, drzak, fimski, sklepan dio mog uma.” Shakey misli prvenstveno na fantazije, maštarije i snove iz djetinjstva koje je pokušao vratiti i uglazbiti iz perspektive u kojoj je danas, i kao glazbenik i kao privatna osoba. Zvuk koji je dobio odiše svježinom, zaigranošću i iskrenošću, drugim riječima, ovo je šareni album u bojama (što govori i naslovnica albuma), za razliku od prijašnjih sephia i crno-bijelih tonova.

  Uvodna “Counting Sheep” navodi na nježno melankolični trag, sanjiv i usporen, no svakako da naslutiti pozitivan ton koji prati cijeli album. Ova je numera suptilan prijelaz ka novom zvuku u kojoj se još uvijek čuju hrapavi americana Shakeyev vokal i bluzerski stil. “Kids These Days” koja slijedi pop je i hitoidna numera  te dobar pokazatelj koliko je Shakey spreman približiti se mainstreamu. “Dining Alone” donosi sanjivost i zvuči kao nostalgičan soundtrack kakva animiranog filma. “My Neighbor” poigrava se beatovima, dok “Cops and Robbers” može proći kao pjesma s bilo kojeg dobrog albuma indie rocka. U eksperimentiranju najviše se otišlo na “Big Bad Wolf”, koja je skriveni biser pored najavnih singleova, a zatvaranje s “Tin Man” radosno je, sanjivo i zaigrano.

  “Can’t Wake Up” uglazbljeni su snovi i maštarije iz prošlosti, kao album sanjarica što zrači nepatvorenošću, šarenilom i dobrom energijom. Shakey je napravio znatan zaokret, no riječ je o uspjelom eksperimentu koji pokazuje njegov dobro poznati ludizam.

  Muziku podržava