Privlačnost jednostavnosti

  456

  Julie Byrne

  Not Even Happiness

  Datum izdanja: 13.01.2017.

  Izdavač: Ba Da Bing Records

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Follow My Voice
  2. Sleepwalker
  3. Melting Grid
  4. Natural Blue
  5. Interlude
  6. Morning Dove
  7. All The Land Glimmered Beneath
  8. Sea as It Glides
  9. I Live Now as a Singer

  Julie Byrne kantautorica je iz New Yorka. Debitantski album “Rooms With Walls and Windows” izdala je 2014., a ove godine svoje drugo izdanje.

  Osim solo karijere, Julie je članica glazbenog projekta Mutual Benefit. Priča o folk glazbenicama svakim danom dobiva nove nastavke. Nije nužno tražiti razloge zašto je tome tako, no činjenica je da folk i kantautorska scena bujaju, posebno u SAD-u. Specifičnost je da su to redom mlade djevojke koje njeguju jednostavan izraz, u nekim slučajevima s primjesama countrya ili bluesa, sve to na tragu folk heroina Judee Sill, Emmylou Harris, Joan Baez i Vashti Bunyan.

  Julie pogotovo podsjeća na posljednju, svojim glasom, ali i pisanjem. Tekstovi su uglavnom intimni, ljubavni, jednostavni, s izrazitim referencama na prirodu. U slučaju ove glazbenice jednostavnost je ključna stvar. To je htjela izraziti i na ovom albumu, na što upućuje već naslovnica s crno-bijelim portretom Julie, zatvorenih očiju.

  Muziku podržava

  “Not Even Happiness” odiše svježinom i čistoćom od početka do kraja. Album je stvoren za slušanje uz duge šetnje kroz prirodu, jednako kao i za uživanje u vlastita četiri zida. Prozračnost glasa Julie Byrne zatekne i hipnotizira već prvim tonovima te podsjeti na velike folk glazbenike na njihovim počecima.

  Uvodna “Follow My Voice” efektno otvara album i uvlači u daljnje slušanje, sasvim nenametljivo. Julie gotovo šapuće, a melankolični ton njenog vokala samo dodatno daje na čari.

  Natural Blue” klasična je folk stvar, koja će zasigurno postati zaštitni znak ove glazbenice jer savršeno odražava njezin stil. Referenca na prirodu najjasnija je na ovoj stvari i gotovo možete čuti tu prirodu, kao i u “Sea as It Glides“.
  Autobiografske su “Sleepwalker” i završna “I Live Now As A Singer”, kojom je Julie dala naslutiti da tek započinje svoj glazbeni put.

  “Not Even Happiness” još je jedan kvalitetan album, ne samo za žensku folk scenu, nego i za glazbu općenito. Jednostavnost, čistoća zvuka i hipnotičan vokal najjače su njegovo oružje. Julie Byrne zvuči svježe, no ujedno i tako staro jer je takva glazba dobro poznata i voljena.

  Muziku podržava