Prepustite se (anti)world orchestru

  565

  The Cyclist Conspiracy

  Mashallah Plan: Virility EP

  Datum izdanja: 09.12.2016.

  Izdavač: Trashmouth Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Great Staurocycle
  2. Virility
  3. Blood Of The Lamb
  4. Theology and Byciclism Excerpt 1
  5. The Search (Time Enough For The Earth In the Grave)

  The Cyclist Conspiracy deseteročlani je beogradski sastav, koji je prošle godine izdao svoj drugi EP.

  Mashallah Plan: Virility” je zapravo tek A strana albuma koji bi tek trebao izići, no zbog problema s traženjem izdavača koji bi ga objavio, zasad imamo ovaj EP, koji je, nakon odbijanja od strane raznih izdavačkih kuća, napokon izišao na engleskoj etiketi Trashmouth Records. The Cyclist Conspiracy bili su posebni gosti na beogradskom koncertu King Dudea, koji se nije libio pohvaliti ih, a to svakako i zaslužuju.Naime, ovaj po mnogočemu specifičan sastav, donosi kompleksnu priču sazdanu od različitih motiva, u konačnici uklopljenih u izdanje koje se s malo čim može usporediti. Nazivaju se (anti)world orchestra, što bi značilo da su u njihovoj glazbi uključeni svjetonazorski, umjetnički, mistički, religijski i duhovni elementi. Oznaka ‘world’ stoga ne znači samo ‘world music’, nego i cijeli sklop navedenih elemenata. The Cyclist Conspiracy svijet su za sebe, s mnoštvom svjetova u sebi.

  Osim što se određuju kao (anti)world orchestra, svoj pravac nazivaju psihodelični uranic rock. Iz toga je jasno koliko je, klasično žanrovski, teško odrediti njihovu glazbu, iako u njoj ima elemenata world musica, folka, elektronike, psihodelije, pa čak i heavy metala. Riječ je o potpuno nesputanom pristupu glazbi, lišenom predrasuda. Glazba se shvaća u jednom širem smislu koji uključuje i mitologiju i kulturno nasljeđe Balkana, ali i aktualnu situaciju, ne samo glazbenu, nego i društvenu. Svemu tome ovaj sastav pristupa ozbiljno, koliko i neopterećeno.

  Muziku podržava

  “Mashallah Plan; Virility” doista zvuči originalno. A to znači da u njemu možemo čuti zvuk nekih davnih vremena, sagledanih iz suvremene perspektive.

  Uvodna “The Great Staurocyle” počinje prigušenijim gitarama, da bi kasnije potpuno eruptirala u psihodelični trans, s vokalima koji gotovo da izvode nešto slično ritualnom pjevanju.

  Na momente sablastan, i dalje ritualan, ton triju ženskih vokala uz pratnju žestokih gitarističkih dionica na sljedećoj stvari “Virility” pokazuje da The Cyclist Conspiracy nisu bilokakav sastav. Svaka se stvar nadovezuje na prethodnu, tako da “Blood Of The Lamb” ide još i dalje u mističko-ritualnom stilu te zvuči najkompleksnije.

  Prije zaključne “The Search (Time Enough For The Earth In the Grave)”, umetnuta je “Theology & Byciclism Excerpt 1” kao mali izvod u kojem je sažet filozofski moment priče ovoga sastava.

  “The Cyclist Conspiracy” skupili su najbolje od prošlosti i vremena u kojem žive i onome što im pruža, s apokaliptičnim pogledom u budućnost koju tek naziru. Na ovom su izdanju utkani i vrijeme i prostor jedne kulture, promatrane u širem kontekstu, glazbenom, mitološkom i mističnom. Iz tog je razloga zvuk posve drugačiji od mnogo toga što se danas može čuti. Vidjeti ih i slušati uživo bilo bi, sasvim sigurno, jedinstveno iskustvo.

  Muziku podržava