Prebolesno bolestan album

  4713

  Hesus Attor

  Sonic Gastronomy Volume 1

  Datum izdanja: 15.09.2008.

  Izdavač: Moonlee Records / Trolik

  Žanr: Metal, Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Alice Road
  2. Cahracack
  3. Guatemala Dreaming
  4. Chasm
  5. La Hesusaracha
  6. Elizabeth Z. Herman
  7. Trl t t t…
  8. Arbeit
  9. Nelson
  10. He-Bill Eviskus
  11. Nabroflex
  12. Schwinnland Schwinnland
  13. Petrosimul

  Rijeka je ove godine iznijela brdo novih albuma, a većina tih izdanja bili su prvijenci već od prije poznatih glazbenika, ali i nekoliko mladih bendova koju su uspjeli isplivati iz demo-voda. Među njima treba istaknuti Hesus Attor kao pravo osvježenje, bend koji je uvelike netipičan za naš prostor.

  Opis glazbe koju proizvode Hesus Attor teško je opisati u par riječi, ali ću pokušati objasniti njihovu furku na što jednostavniji način. Oni sviraju heavy metal koji često prerasta u progresiju uz elemente math rocka, sve začinjeno zajebantskim tonovima i pjevanjem.

  Povremeno opako zagrebaju u hardcore i hard rock, opčinjeni psihodelijom posjećuju latino glazbu s operetskim vokalnim dionicama kojima isčitavaju blesave tekstove koji imaju jako malo smisla.

  Svemu tome se treba dodati velika doza humora i razonode, zbog čega je vrlo zabavno slušati “Sonic Gastronomy Volume 1“.

  Muziku podržava

  Da malo dodatno skratim, Hesus Attor zvuče kao da su se upravo skinuli s teških droga, a u glavama im i dalje zuje razni glasovi, vide bijele miševe i duhove u mraku. Ako tražite neki alternativni undreground bend, koji je došao do pravog ‘velikog’ albuma, svakako ne bi smjeli propustiti ove specifične eksperimentalne Riječane.

  Od ovih glazbenih parafraza, koliko god sam pokušavao biti što jednostavniji, vjerojatno svakog zaboli glava, te bi htio čuti konkretne primjere na koga to sve zvuči. Moj odgovor bi bio da zvuče na Hesus Attor zbog tog vrlo specifičnog sounda kojeg su uspjeli postići spajajući utjecaje od System Of A Down, The Mars Volte, The Dillinger Escape Plan i sličnih bendova kojima su većinom razni opijati isprali mozak.

  U 13 skladnih skladbi na 38 minuta, “Sonic Gastronomy Volume 1” daje ono što treba našoj rock sceni, jedan kontraprodukt svega modernog kod nas, koji znalački iskorištava svoj potencijal u buku koja ponekad više zvuči kao neozbiljno poigravanje par tipova na tripu nego prava umjetnička glazba. Baš su iz tog razloga Hesus Attor posebni, jedinstveni… Ali će ih i malo tko uspjeti shvatiti.

  Za svakog tko drži do sebe i smatra da je veliki poznavatelj glazbe, svakako preporučam “Sonic Gastronomy Volume 1” jer ima dosta dojmljivog materijala na njemu.

  Ponekad se možda sve čini malo pretenciozno i previše izobličeno, ali tako to mora biti, jer bi u protivnom bili još jedan stereotipni bend u nizu koji pokušava biti kao netko drugi, a previše takvih primjera imamo na vidiku.

  Muziku podržava