Potvrda jednog od najoriginalnijih bendova našeg undergrounda

  1454

  ###

  Svjetlo

  Datum izdanja: 15.12.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Noise, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. To ti nije prijatelj, to su vrata
  2. Rekli su da će boje nestati, ostale su samo boje
  3. Zašto horde mraka ljube nebo?
  4. To su vrata, a ne prijatelj
  5. Ostale su samo boje, a rekli su da će nestati
  6. Ljubi li nebo horde mraka?

  Sisački ### su objavili novo izdanje, četvrti po redu EP “Svjetlo“. Kao i prethodna izdanja, i ovo donosi pregršt zanimljivog zvuka za one odabrane željnih nešto drugačijeg zvuka.

  Poznavatelji naše underground scene dobro su već upamtili ime ### jer to je bend koji osim masivne eksperimentalne glazbe radi i vrlo uvjerljive videobrojeve. Tko ih nije još skužio, brzo na YouTube i neka pogleda “300 naopakih križeva“, pa će shvatiti o čemu pričam.

  Novi album, nova priča, tako bi barem trebalo biti kod svakog izvođača. Na svu sreću, kod ### jest takav slučaj.

  Dečki često sviraju u Beogradu i s tamošnjim bendovima imaju poprilično dobru suradnju, pa je logičan slijed bio da se sve zakotrlja u tom pravcu. Sve je snimano u kinu Zvezda, a pomogli su bendovi Mnjenje, VVhile i Čistilište. Odmah u startu se vidi da to ne može biti loše…

  Muziku podržava

  Zvučne kulise koje bend proizvodi bi bilo najlakše okarakterizirati kao post-rock, posebice jer je sve instrumentalno s monstruoznim melodijama. Kroz takav splet melodija, uspjeli su ubaciti mnoge eksperimentalne momente, pa sve djeluje iznimno intrigantno i na tragu improvizacijske glazbe za neki film.

  Album je podijeljen u dva dijela. Na prvoj strani buduće ploče su pjesme koje su logični nastavak na njihova ranija izdanja. To su skladbe koje su bazirane na noise rocku, jakih distorzija i ritma koji valja sve pred sobom.

  Drugi dio albuma je nešto slobodniji, prozračniji, a tome je ponajviše doprinijela elektronika. U tom dijelu su ### pokazali kojim bi smjerom mogli dalje krenuti i to uopće ne bi bilo loše jer s tim zvukom su uspjeli napraviti dodatan iskorak i prema dosad neutvrđenom terenu. Možda dio krivice za zaokret ide Zarkoffu koji je snimao, producirao i miksao album, ali nije to uopće loše poslušati iskusnijeg kolegu.

  “Svjetlo” bi moglo imati i veliku metaforičku priču, posebno ako uzmemo naslove pjesama i samo ime albuma. Kroz njih se vidi da se ponekad teško boriti s okolinom koja nas okružuje, a posebno kad dolaziš iz propalog i oronulog industrijskog grada kakav je Sisak. Ipak, “Svjetlo” je dokaz da se kroz glazbu ipak može pronaći tračak nade i pronaći pravi put.

  Kako god uzmemo, ### su na pravom putu, na putu kao jednog od najboljih i najoriginalnijih bendova našeg undergrounda. Nadam se da će spotovi učiniti barem dijelić onog što su OK Go napravili sa svojim spotovima, jer ### osim spotova ima i odličnu glazbu koja ih podupire.

  Muziku podržava