Polovni presjek karijere

  1603

  Arch Enemy

  Manifesto Of Arch Enemy

  Datum izdanja: 31.03.2009.

  Izdavač: Century Media

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nemesis
  2. We Will Rise
  3. Revolution Begins
  4. Ravenous
  5. Blood On Your Hands
  6. My Apocalypse
  7. Dead Eyes See No Future
  8. Burning Angel
  9. I Will Live Again
  10. Taking Back My Soul

  Izdavačka kuća Century Media Records došla je na ideju objaviti nekoliko kompilacijskih izdanja svojih, pa moglo bi se reći, perjanica, samim tim i najpostojanijih i najodanijih bendova. Jedan od njih je i popularni švedski melodični death metal bend Arch Enemy, čiji počeci sežu još u prošlo tisućljeće, odnosno u 1995., kada je gitarist Michael Amott, zajedno s pjevačem Johanom Liivom, osnovao bend.

  Četrnaest godina nakon osnivanja, Arch Enemy su jedni od vođa spomenutog metalnog podžanra, a taj status stečen je bogatom i kvalitetnom diskografijom, koju sačinjava sedam studijskih albuma, tri EP-a, te po dva koncertna izdanja na CD i DVD formatu. Sukladno tome, nekakav logičan slijed događanja bi moglo biti objavljivanje ovog kompilacijskog izdanja.

  Manifesto Of Arch Enemy” sastoji se od deset pjesama koje su nastale u razdoblju od 2001. do 2008. godine, a taj podatak odaje vrlo važnu činjenicu, koja ne dozvoljava da ga se doživljava kao pravi ‘best of’. Naime, uvrštene su samo pjesme s albuma na kojima je pjevala Angela Gossow, a s prva tri, po meni najbolja albuma s Johanom Liivom, ovdje su zaobiđena, a da mi nije jasno zašto. Je li ovo napravljeno smišljeno ili ne, to ne znam, ali da je to najveći propust, to sam siguran.

  No što je tu je, pa se stoga pozabavimo onime što je ovdje ponuđeno. Svi upućeniji u rad Arch Enemya prepoznat će da su sa svakog albuma stavljene dvije pjesme; “Nemesis” i “Blood On Your Hands” su s “Doomsday Machine“, “We Will Rise” i “Dead Eyes See No Future” s “Anthems Of Rebellion”, “Revolutions Begin” i “I Will Live Again” s aktualnog studijskog izdanja “Rise Of The Tyrant“, “Ravenous” i “Burning Angel” s “Wages Of Sin”, prvog albuma na kojem je pjevala Angela, a “Blood On Your Hands” i “Taking Black My Soul” nalaze se na prošlogodišnjem koncertnom izdanju “Tyrants Of The Rising Sun – Live In Japan”.

  Muziku podržava

  Kako je vidljivo, na ovom se izdanju neće se naići na ništa novog ili raritetnog i mislim da je ono isključivo kolekcionarskog karaktera, jer drugi smisao njegova objavljivanja ne vidim niti ne čujem. Vraćam se zato još jednom na raniji zaključak i ponavljam da je napravljen veliki propust neuvrštavanjem nekih od kultnih pjesama.

  Jer iako je (možda) i bilo vrijeme za jednu kompilaciju, trebala je biti napravljena daleko temeljitije. Ovo je ipak malo presiromašno, no možda će osnovni propust biti popravljen uskoro.

  Naime, načuo sam da Arch Enemy ponovno snima svoje prve albume, sada s Angelom Gossow. U očekivanju tih rezultata, ovo izdanje preporučam isključivo najodanijim obožavateljima, a ostale podsjećam da na njemu neće naći ništa, ali baš ništa što do sada nisu čuli.

  Muziku podržava