Najbolja live hip-hop grupa još jednom u odličnom izdanju

  2323

  The Roots

  Game Theory

  Datum izdanja: 28.08.2006.

  Izdavač: Def Jam / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dilltastic Vol Won(derful)
  2. False Media
  3. Game Theory
  4. Don’t Feel Right
  5. In The Music
  6. Take It There
  7. Baby
  8. Here I Come
  9. Long Time
  10. Livin’ In A New World
  11. Clock With No Hands
  12. Atonement
  13. Can’t Stop This

  The Roots, svjetski poznata hip-hop grupa čiju okosnicu čine Black Thought (vokal) i Ahmir “?estlove” (bubnjevi) još 1995. objavljuju svoj prvi album “Do You Want More” i formiraju svoj osebujni stil na razmeđi između hip-hopa, jazza, funka i r’n’b-a, koji njeguju do danas. Kasnije se grupi priključuju i Malik B. (vokal), Kamal (klavijature), Hub (bas gitara) i Rahzel (beatbox).

  Kroz cijelu svoju karijeru bore se protiv stereotipa, te će mnogi reći da nekad u toj borbi odlaze i predaleko u eksperimente što njihovu glazbu ne čini baš radiofoničnom. Unatoč svim promjenama u hip-hopu od sredine devedesetih do danas, oni ostaju jedna pod rijetkih konstanti koje čak i kad zađu u komercijalne vode (poput planetarnog hita “The Seed 2.0”) čini vam se da im se to potpuno slučajno dogodilo.

  Recentni album “Game Theory” je svojevrsni odmak od posljednja dva, nešto melodičnija i hitoidnija albuma (“Phrenology” (2002.) i “The Tipping Point” (2004.)). Ovo je ponovno izdanje na kojem nema izrazitog hita, ali to nije minus, tim više što zadržava kompaktnu formu, te predstavlja uhu ugodno iskustvo od početka dokraja.

  Od svih pjesama jednu ipak treba posebno izdvojiti, “Can’t Stop This” je dirljiva posveta nedavno preminulom producentu/rapperu Jay-Dee-u (J-Dilla) koja može stajati uz bok najboljim stvarima ove vrste. Ostale ću ipak vama ostaviti da ih otkrivate.

  Muziku podržava

  Game Theory” dokaz je kako su The Roots (opet/kao i obično) u odličnoj formi, te dokazuju da se i nekomercijalnim putevima može osigurati egzistencija. Koketiranje s jazzom je opet prisutno, možda i više nego prije, što bi pak moglo rezultirati slabijom prodajom i prihvaćenošću albuma kod publike.

  No, svi pravi hip-hop sladokusci zasigurno neće zaobići ovo izdanje, velikog kandidata za top pet najboljih albuma ove godine. Ako ste fan, nabavka albuma uopće ne dolazi u pitanje, ako je drugačije možda bolje da ga prije poslušate, za svaki slučaj.

  Najbolji live hip-hop bend izdao je još jedno malo remek-djelo, još kad bi na turneji posjetili naše krajeve…

  Muziku podržava