Hip-hop za odrasle

  2123

  The Roots

  ...And Then You Shoot Your Cousin

  Datum izdanja: 19.05.2014.

  Izdavač: Def Jam Records / Universal Music

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Theme from the Middle of the Night (performed by Nina Simone)
  2. Never (featuring. Patty Crash)
  3. When the People Cheer (feat. Greg Porn)
  4. The Devil (performed by Mary Lou Williams)
  5. Black Rock (feat. Dice Raw)
  6. Understand (feat. Dice Raw & Greg Porn)
  7. Dies Irae (performed by Michel Chion)
  8. The Coming (feat. Mercedes Martinez)
  9. The Dark (Trinity) (feat. Dice Raw & Greg Porn)
  10. The Unraveling (feat. Raheem DeVaughn)
  11. Tomorrow (feat. Raheem DeVaughn)

  MC Black Thought opisao je “…And Then You Shoot Your Cousin” kao tip labavog konceptnog albuma koji kroz satiru komentira gangstersku kulturu i nasilje u hip-hopu, no jedva polusatni album tek je u tragovima subverizvan ili ironičan i sve ideje su mu predstavljene lucidno i kalkulirano.

  Album je retrospektivan i mračan unatoč bljeskovima parodije kroz koje se ne gradi humor nego kritika i analiza društva, samog hip-hopa i na kraju pojedinca, sve skupa umotano u odmak zbog kojeg se recimo dinamična “Black Rock” čini kao pogled iz prvog lica, a “The Unraveling” tjeskobna posthumna ispovijest.Iako malo koja pjesma nije prožeta klavirskom pratnjom i jazz utjecanom bas-bubanj kombinacijom, avangardna “Dies Irae” francuskog skladatelja Michela Chiona prekida tijek albuma i čini se malo van prostora iako si The Roots mogu priuštiti minutu deranja i elektroničke distorzije.Never” se nastavlja na temelje koje Nina Simone postavlja u melankoličnoj “Theme From the Middle of the Night” i odlično ilustrira ono što nam sljedi – dječji glas Patty Crash prati trip-hop dostojan Bristola dok klavir i bubanj stvaraju podlogu za Black Thoughtov rafal koji u kontrastu s Pattyevim nježnim stihovima zvuči ratoborno i grubo.

  Trip-hop utjecaji se vraćaju u “The Unraveling“, lirički teškoj ispovjesti o smrti i slobodi koja bi se dobro uklopila u njihov prethodni solo album “undun” koji slične teme obrađuje na puno osobniji ali i teži način – na njemu nema pjesama poput “Understand” koje su zaslužne za ocjenu više zbog svog flowa, pametnih stihova i refrena koji ostaje u pamćenju dulje od cijelog “unduna“.

  Muziku podržava

  Sve 33 minute su prožete semplovima ili instrumentalima koji se zbog repeticije čine takvima i do kraja 11. pjesme potvrđuju The Rootse kao najvažniji bend modernog hip-hopa, eklektični kolektiv koji kroz rap umotan u jazz i soul zvukove donosi trezveni socijalni komentar bez da dosađuje ili pametuje. Sam koncept skupine eliminira zvijezde i centralne figure i s grupom suradnika čini ‘&TYSYC’ djelom gdje samo glazba ima svu pozornost.

  The Rootsi su lako mogli upasti u zamku konfesionalnog i nasilnog rapa ostali su s obje noge na tlu i istovremeno pokrenuli prema naprijed. Možda nisu progresivni no “… And Then You Shoot Your Cousin” sigurno je najsvježija ploča koju su snimili posljednjih godina.

  Muziku podržava