More Love Ensemble: Nema buđenja, samo lješkarenje bez osjećaja krivnje

  218

  More Love Ensemble

  Waking Up

  Datum izdanja: 20.04.2018.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Waking Up
  2. Colective
  3. Snovi koraljni
  4. Grad se beli
  5. Thoughts of You and Blue
  6. Wade in the Water

  Tek riječ “ensemble” ukazuje kako treba čitati ime ovog vrlo zanimljivog trija. More Love Ensemble s ovim albumom neće vidjeti more love (iako vjerujem da ne bi bili protiv toga), ali bi mogli duboko taknuti one koji mu se posvete, pa bi ti mogli osjetiti mnogo više ljubavi nego što očekuju. Glavna osoba u ovom triju je autorica i vokal Melita Lovričević, čiji glas dominira ovom neobičnom kolekcijom pjesama koja oplahuje soul, jazz i hrvatske narodne kajkavske napjeve. Za razliku od Melite Žganjer koja ih u filmu ima tri, na ovoj kolekciji broj muškaraca Melite Lovričević se zaustavio na dva i pol, točnije na bubnjaru Enosu Kugleru i na klavijaturistu Petru Ćulibrku te na gostu Mariju Igrecu koji na jednoj pjesmi svira oud. I svi se lijepo slažu.

  Zvučnih udara ovdje nema, eventualno slušatelj može računati na zvučni udar na “Thoughts of You and Blue” na koji gostuje Igrec. To je meditativna muzika, za lješkarenje u krevetu i navlačenje dekice, pa tako naslov “Waking Up” ne doživljavam primjerenim. Album počinje diskretno, jedva čujnim dionicama naslovne pjesme, tako da slušatelj poželi provjeriti svira li to CD u playeru ili mali od susjeda nateže synthesizer. Dilema traje solidne tri i pol minute, nakon čega je soundtrack za krevet i dekicu tu.

  Muziku podržava

  Društvo si je dalo oduška da pjesme navlače koliko ide, što može rezultirati preuranjenim pritiskom na tipku “skip”, no tako je to kad je kod modernih generacija opseg pažnje skraćen. Album je jako lijepo odsviran i otpjevan, i ne ostavlja dojam minimalistički priređenog albuma, iako on to zapravo jest. Jedan od vrhunaca albuma je kombinacija Melitine vokalne dionice bez riječi, syntha i diskretnih bubnjeva koje kreiraju dojmljiv psihodelični intermezzo na “Snovi koraljni”. “Grad se beli”, unatoč dobrim namjerama i zanimljivom uvodu, nije dotakla uši potpisnika ovih redova kako treba.

  S dosta skrivenih aduta, “Waking Up” je album za odabranu publiku, točnije onu koja ima vremena posvetiti se slušanju, i koja ima toleranciju pregrmjeti neke pasaže koji su interesantni, no bez kojih se ipak moglo.

  Muziku podržava