Lizzo: Mali korak prema boljem sutra

  439

  Lizzo

  Cuz I Love You

  Datum izdanja: 19.04.2019.

  Izdavač: Nice Life, Atlantic

  Žanr: Hip-hop, Pop, R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cuz I Love You
  2. Like a Girl
  3. Juice
  4. Soulmate
  5. Jerome
  6. Crybaby
  7. Tempo (ft. Missy Elliott)
  8. Exactly How I Feel (ft. Gucci Mane)
  9. Better in Color
  10. Heaven Help Me
  11. Lingerie
  12. Boys
  13. Truth Hurts
  14. Water Me

  Što je umjetnost zapravo? Definicija nam govori kako se umjetnost sastoji od niza složenih ljudskih aktivnosti koje se grupiraju u gotovo neobjašnjivu tvorevinu grandioznih ambicija. Paket obuhvaća svaki medij putem kojeg pojedinac ili grupa ljudi mogu svojevoljno prikazati vlastiti život i sve aspekte istog, u sirovoj ili složenoj formi, kroz kreativni izraz. Odvažno istraživanje svojstva nalazi se u neprekidnom stadiju evolucije, naposlijetku donoseći dekonstrukciju postojećeg te želju sagledavanja prostora iz svakog kutka odjednom. Primjerene megalomanske ambicije sežu u neobjašnjivo, ono što ljudska percepcija jednostavno ne može obgrliti, no niti spoznaja vlastitih nemogućnosti nije dovoljna da se duh pomiri s istinom postavljenih limita i slabosti datog fizičkog postojanja. Kao opsežna tvorevina, umjetnost nije samo jezik bogova ili inspiracija koja nadahnjuje znanost već je primarno izvor utjehe i zabave običnom čovjeku.

  Glazba, kao i ostali mediji, podilazi vremenskim zahtjevima, vršeći proizvoljnu preobrazbu potrebnu za adaptaciju suvremenim događajima, kako bi ispunila potrebe generalne publike. Ne bi bilo loše napisati think piece kojim bi se započeo razgovor o suvremenom zabavnom izričaju i pratećim društvenim očekivanjima u začaranom ciklusu političkih nelogičnosti i ljudske gluposti. Postoje mnogi izvođači koji nam dozvoljavaju metaforički ispušni ventil za nataložene frustracije i nezadovoljstvo ekonomskom ili socijalnom politikom, no osobno slične okolnosti traže predah, feel good trenutak, s ipak jednim okom usmjerenim na ono loše. Svatko ima subjektivnu slobodu odabira, ali nitko ne dolazi do koljena Lizzo, danas arguabilno najdosljednijoj umjetnici škole optimizma i pozitivnosti.

  Muziku podržava

  Lizzo je od svojih indie dana bila prepoznata kao svestrana izvođačica s mogućnosti utjelovljenja rap, soul i pop ideala. Bitno je spomenuti kako se radi o klasično treniranoj flautistici koja ohrabrujućim stihovima i munjevitim vokalom nastoji unijeti ono malo sreće potrebno za transformaciju raspoloženja potencijalnih slušatelja kao i dugoročnih obožavatelja. Na novom, trećem studijskom albumu “Cuz I Love You”, Lizzo uspješno uzdiže prepoznatljive snage do impresivne razine te za rezultat dobiva kontinuirano dosljedan niz ekspresivnih pjesama.

  Iako ne volim kritiku započeti negativnim aspektima, album mi dozvoljava jednu uočljivu primjedbu koju bi htio što prije izbaciti iz sustava. Naime, “Cuz I Love You” nije podržan narativnim niti estetskim konceptom. Taj impresivan set pjesama zapravo čini glorificiranu playlistu umnažajućih motiva pozitivnog razmišljanja i ljubavi prema svojstvu. Pjesme se doživljavaju samostalno, bez ostvarenih međusobnih korelacija, ostavljajući kolektivni skup u opasnosti od raspada, nestanka u sferi beznačajnosti. Rizik formata playliste ili kompilacije je velik, no u ovom slučaju i potreban te opravdan zbog oslobađanja eklektičnog sustava utjecaja i glazbenih aspiracija. Posljedično, “Cuz I Love You” je korektno izveden projekt opterećen jedino subjektivnim doživljajem. Osobno, pjesme poput “Crybaby”, “Soulmate” ili “Heaven Help Me” donekle odvlače od potpuno zadovoljavajućeg iskustva, no problemi ovdje zaista nisu toliko osobiti.

  Pored odveć napornih navoda pozitivnih motiva, “Cuz I Love You” oduševljava prikazanim izvođačkim, spisateljskim i kompozicijskim vještinama. Vokal pjevačice ima kvalitetu postizanja istovremene nježnosti i žestine te se poprilično lagano uklapa u lepezu žanrovskih ciljeva i estetika. “Jerome” ponosno demonstrira vladanje složenim tehnikama vokalne izvedbe bez gubitka emocionalnog raspona i potentnosti. Instrumentacija je radosna, uhu ugodna i kreativna, iako ponekad opterećena suvislom produkcijom (već spomenuta “Soulmate”), te snažno prati vedre riječi i moralne odredbe. Opet, uz pjesme poput “Juice” ili “Tempo“, Lizzo uspostavlja potreban stupanj polivalentnosti za odvraćanje pažnje od pokojih nedostataka. Vrijedno je izdvojiti i trenutke poput grandiozne “Cuz I Love You”, vrckave “Boys” ili afirmativne “Like a Girl”.

  “Cuz I Love You” nije savršen album, niti suviše povezan ili određen, ali moralna snaga i odlučnost su toliko zarazne da se i lošije pjesme teško preskaču. Možda se na kraju recenzije ostavlja dojam da je tekst negativniji od potrebnog, no to je posljedica inicijalnog, odveć ozbiljnog, shvaćanja albuma kao cjeline. Ako gledamo na “Cuz I Love You” kao na set singulariteta, onda je lagano utvrditi kako se radi o kolekciji vrlo dobrih pjesama s ciljem vraćanja osmijeha na lice mrzovoljne nacije. Tko tu može išta zamjeriti?

  Muziku podržava