Lado Electro: Electro etno ekspresivno energično

  399

  Lado Electro

  Lado Electro 2.0 Memorabilium

  Datum izdanja: 16.02.2018.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Elektronika, Etno, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  Disk 1:
  1. Ljeljo
  2. Dub
  3. Melita
  4. Crni Moro
  5. Lepi Valcer
  6. Nakanat plus
  7. Stade Sunce
  8. Jee
  9. Pero
  10. Pero II
  11. Pero III
  12. Lepi valcer

  Disk 2:
  1. Ethnotronica
  2. Poskočica
  3. Kolo
  4. Tovareća
  5. Širili-Pirili
  6. Pismo
  7. Dolinom se…
  8. V žepu
  9. Sončece
  10. O.J.K.
  11. Zeljiče
  12. Mila
  13. Melita (II. Pivanje)

  U prvoj polovici devedesetih, kad se “furala” rave-scena, marna profesorica glazbene kulture je hormonima predoziranim gimnazijalcima puštala na starom kazetašu staru hrvatsku tradicijsku muziku, vokalne napjeve i vrste plesova. Razred od 40-ak načičkanih učenika u učioni tri sa tri se smrtno dosađivao slušajući nešto što nikad neće zvučati suvremeno, a jednom mudracu iz zadnje klupe je pukao film i naglas profesorici odbrusio: “Ovo je dosadno” (u to doba tako nešto se smatralo drskim). Dotični mudrijaš se zanosio elektroničnom glazbom, koja je tada sociološki i svjetonazorski bila nešto dijametralno suprotno.

  Premotavamo na kazetašu 25 godina unaprijed. Hrvatska kulturna baština se poput puzzli uredno koristi kao solidan materijal za križanje s raznim muzičkim stilovima. Dvojica skladatelja elektroničke glazbe, producenta i DJ-a, Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman su u suradnji s ansamblom Lado donijeli fascinantan komad muzike inspiriran narodnim napjevima. Njihova prva suradnja datira još 2003., no na ovom je izdanju ubačeno više vokalnih elemenata. Ovo djelo traje preko dva sata, i pokazuje kako staro hrvatsko folklorno zlato može sjati u modernim vremenima, kada dobije elektroničnu odjeću.

  Muziku podržava

  Glazba je podijeljena na “Boxerov” CD i na “Harfmanov” CD. I jednom i drugom CD-u je potrebno da se ugriju na radnu temperaturu, odnosno uvodne skladbe tek djelomice otkrivaju u kakvom zamahu će narasti kreativnost njihovih tvoraca. To su techno epovi kod kojih emocija progovara duboko i srodno današnjem trenutku. Ako će jednom sav turbo folk šund gorjeti na lomači, ovakvi albumi će biti upaljač za tako nešto. Na prvom CD-u show krade “Lepi valcer” i triptih “Pero”.

  “Dolinom se” ponajbolja je snimka na drugom CD-u, dostojna da se nađe na nekoj kompilaciji najmračnijih pjesama iz repertoara Toma Waitsa. Impresivna je i “V žepu”, a “Poskočica” stavlja u džep sve one dance pop- hibride iz “zlatne faze” cro dancea devedesetih.

  Iako ne bez praznog hoda, najbolji momenti na ovom dvostrukom CD-u mogu ljubiteljima plesne muzike priuštiti zadovoljstvo u spoznaji da antikna, gotovo zanemarena domaća muzika može zvučati tako egzotično.

  Muziku podržava