Kraljevi i dalje na tronu

  1356

  Manowar

  Gods of War: Live

  Live

  Datum izdanja: 06.07.2007.

  Izdavač: Magic Circle / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Manowar
  2. Call to Arms
  3. Gloves of Metal
  4. Each Dawn I Die
  5. Holy War
  6. Mountains
  7. The Oath
  8. Secret of Steel
  9. Son of William’s Tale
  10. The Gods Made Heavy Metal
  11. Die for Metal
  12. Kings of Metal
  13. Warriors of the World United
  14. Black Wind, Fire and Steel
  1. The Blood of Odin
  2. The Sons of Odin
  3. Glory Majesty Unity
  4. Gods of War
  5. Army of the Dead
  6. Odin
  7. Hymn of the Immortal Warrior
  8. The Crown and the Ring

  ‘Kraljevi’, ali i najbolji heavy metal ratnici, skupina Manowar, jedina američka postava koja već godinama pruža dostojan ‘otpor’ Europljanima na tom borbenom polju, ponovno je objavila koncertni album. Kažem ponovno, jer se u posljednje vrijeme više bavila izdavanjem koncertnih, što u audio što onima u vizualnim formatima, nego studijskim ostvarenjima.

  Ustvari, i ne baš samo u posljednje vrijeme, nego u puno posljednjih vremena, obzirom da je u skoro dvadeset godina od izlaska svojeg najboljeg i jednog od najjačih heavy albuma, “Kings of Metal”, Manowar objavio tek četiri studijska.

  Ali zato dodao desetak koncertnih i skoro pa isto toliko kompilacijskih. A ovaj posljednji, dvostruki koncertni album, ‘odgovor’ je na istoimeni, “Gods of War“, studijski album objavljen početkom ove godine.

  I kao takav on sadrži puno pjesama s njega, ali isto tako, nisu zaobiđeni niti stariji, poznatiji naslovi. Da su Manowarovo najjače oružje ‘vatreni’ koncertni nastupi u pravom smislu te riječi, dokazano je i na ovom albumu, snimljenom u Nuernbergu u Njemačkoj. Vrlo utjecajan, snažan ‘ratnički’ nastup i ovoga puta odiše velikom dozom pravog metalnog ugođaja, u kojem prevladavaju izvrsni Ericovi vokali i Karlove gitare.

  Muziku podržava

  Ali i veliki atmosferski utjecaj kojeg diktiraju klavijature, ali i cjelokupna scenska produkcija. Barem ona koja se može doživjeti kroz slušne elemente. Također, sound je vrlo moćan, masivan i upravo takav vrlo kvalitetno prenešen iz koncertne dvorane na ovaj medij, u kojem je ode povijesnim bogovima, ratnicima, ali i heavy metalu, Manowar ponovno ispjevao na najbolji mogući, sebi svojstven način.

  Puno žestine i žustrine, kontinuirani epski osjećaj dominira u kompletnom nastupu, koji je podijeljen na, može se tako reći, dvije cjeline. Onu s prvog disca, na kojem su, nazovimo ih tako, najpoznatije pjesme iz nekih perioda benda, jer nikako nisu iz svih, te drugu cjelinu, koja se nalazi na drugom discu, gdje je od osam ukupno, sedam pjesama s novog albuma.

  Ovdje mi se čini puno boljim nego na studijskom ostvarenju. Ne znam je li tome pogodovalo njihovo ‘druženje’ s provjerenijim naslovima, no nekako su mi bolje ‘sjele’ nego kad sam ih ranije slušao na “Gods of War”.

  Ne treba uopće sumnjati da obožavateljima Manowara njihovi koncertni albumi nisu dosadili, pa će vjerojatno posegnuti i za ovim. Poglavito što će ovdje moći čuti kako sviraju nove pjesme, ali i, ako se odluče na ‘Limited Edition’, pogledati videospot pjesme “Gods of War” i na taj način se pripremiti za live DVD koji ih uskoro očekuje.

  Muziku podržava