Kanadska rapsodija

  1352

  Rhapsody

  Live In Canada 2005: The Dark Secret

  Datum izdanja: 13.01.2006.

  Izdavač: SPV / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Dark Secret
  2. Unholy Warcry
  3. Wisdom Of The Kings
  4. The Village Of Dwarves
  5. Erian’s Mystical Rhymes
  6. Lamento Eroico
  7. Dawn Of Victory
  8. Nightfall On The Grey Mountains
  9. March Of The Swordmaster
  10. Emerald Sword
  11. Grand Finale

  Talijanski metal velikani Rhapsody, iz nama bliskih Trsta i Venezie, nakon pet studijskih albuma snimili su i svoj prvi live, jednostavnog imena “Live In Canada 2005: The Dark Secret”, nazvan po zemlji u kojoj je snimljen. Da budemo još precizniji, reći ćemo da je album snimljen u Metropolisu u Montrealu, na jednom od koncerata održanih na turneji s Manowar, nazvanoj “Demons, Dragons And Warriors World Tour”, gdje je Rhapsody nastupao kao ‘special guests’.

  Kako Rhapsody jednu od najvećih baza fanova ima upravo u toj sjeverno – američkoj državi, snimanje live albuma nekako je logično i očekivano, a i pomenuta turneja s velikim Manowarom dodatno opravdava ovaj izbor.

  Sam se album, kao što je gore vidljivo, sastoji od 11 pjesama, koje predstavljaju kompletan zapis koncerta iz Montreala i traju četiri sekunde preko 60 minuta. Razumljivo je da je posljednje studijsko izdanje “Symphony Of Enchanted Lands II – The Dark Secret”, s četiri skladbe (“The Dark Secret“, “Unholy Warcry“, “Erian’s Mystical Rhymes” i “Nightfall On The Grey Mountains“) najzastupljenije, dok je ostatak albuma prepušten melodijama iz ostalih faza stvaralaštva: “Wisdom Of The Kings” i “Emerald Sword” su sa “Symphony Of Enchanted Lands”, “The Village Of Dwarves” i “Dawn Of Victory” s “Dawn Of Victory”, a “Lamento Eroico” i “March Of The Swordmaster” s “Power Of The Dragonflame”.

  Naravno da u takvoj konstelaciji snaga na prvi pogled puno toga nedostaje, a pogotovo se teško može opravdati izostanak pjesmama s njihovog prvog, ujedno i najboljeg albuma “Legendary Tales”. No, pjesme s tog albuma, kao i perfektna balada “Wings Of Destiny“, tek su neostvarene želje, vjerujem, velike većine njihovih poklonika.

  Muziku podržava

  Usprkos tome, “Live In Canada” predstavlja bend u punom svijetlu, i gotovo da je nepotrebno spominjati da su sve pjesme besprijekorno tehnički izvedene, što je i bilo za očekivati od glazbenika koji uživaju visoki ugled u svijetu metala. A oni su Fabio Leone, vokali, Luca Turilli, gitare, Alex Staropoli, klavijature, Patrice Guers, bass i Alex Holzwarth, bubnjevi, plus session ritam gitarista Dominique Leurequin.

  Doista je pravi užitak biti konzument njihove glazbe, koja sympho power epic metalu daje dimenzije kakve danas u modernom metalu nigdje, osim u ‘slučaju Rhapsody’, nije moguće čuti. Cjelokupnu izvedbu uživo, dodatno obogaćuje produkcija, koja je, kako to i priliči, napravljena bez ijednog propusta, i atmosferu sa stagea uvjerljivo prenijela na plastiku.

  Spomenimo i podatak da se “Live In Canada 2005: The Dark Secret” u prodaji pojavio u dvije verzije: u ‘normalnom’, audio formatu, dok se ‘Limited Edition’ sastoji i od bonus DVD-a, koji sadržavati “Behind The Scenes” materijal. Isto tako, valja istaknuti da će Rhapsody i 2006. godinu nastaviti kao special guest na drugom dijelu “Demons, Dragons And Warriors Tour” s legendarnim Manowar, no, kako će nas i ta turneja zaobići, jedino što preostaje hrvatskim zaljubljenicima vrhunskog epic metala je uživati uz ovo live izdanje.

  Muziku podržava