Kanađani nastavljaju postavljati neke nove standarde

  746

  Protest The Hero

  Pacific Myth

  Datum izdanja: 15.03.2016.

  Izdavač: Crowdfunding

  Žanr: Progressive Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ragged Tooth
  2. Tidal
  3. Cold Water
  4. Cataract
  5. Harbinger
  6. Caravan

  Pričati i pisati o novom Protest the Hero zanimljivo je iz mali milijun aspekata.

  Ako za početak ostavimo po strani brutalnu kvalitetu ovih zabavnih kanadskih prog metalaca, pa čak i samu glazbu, trebamo ispričati njihov direktni učinak na cijelu scenu i muzički biznis kojeg mnogi nisu ni svjesni.Nisu sigurno izumitelji crowdfund ideje, ali su ideju pod kojom su izbacili svoj četvrti album “Volition” opako proširili na druge metal bendove koji su nakon te 2013. godine ideju prebacivanja sredstva od fanova do benda, bez ikakvog posredništva, doveli do apsolutno normalnog i logičnog statusa.

  “Volition” su izbacili skupivši ogromnih 350.000 dolara i postavivši standarde i drugima, ali i sebi. Prošlo je nekoliko godina učvršćivanja statusa i fanovi su zatražili nešto novo. A ne bi Protest the Hero bili Protest the Hero da pod ‘novim’ ne shvate samo nove pjesme. Crowdfunding su mrvicu konceptualno izmijenjali i zatražili fanove da se pretplate na nešto što će im svakog 15. dana u mjesecu dati novu pjesmu.

  Muziku podržava

  Mogli ste dati 12 dolara pa bi dobili 6 novih pjesama, ali i svih 6 dodatno u instrumentalnoj verziji (plus naravno svakojake vizuale i naslovnice za svaku pjesmu), a mogli ste biti i još vjerniji pa dati 25 dolara za koje dobijete i 6 20-minutnih dokumentaraca o radu na prošlom albumu.

  Krajnji proizvod je nešto što se zove “Pacific Myth” i s obzirom da se radi o 6 pjesama i nekih 35 minuta muzike, možda je to ‘samo’ EP. No, s obzirom da smo za tih 2 dolara mjesečno izbjegli bilo kakve fillere, čini se da su Protest The Hero opet postigli što su htjeli, a da su fanovi opet jednostavno – zadovoljni.

  Ali hajdemo malo i o samoj muzici. “Ragged Tooth” je toliko proračunato prva na albumu da ponekad djeluje kao nešto što su izbacili s “Volitiona” (a to samo po sebi i nije uopće loše). “Tidal” sve diže na novu razinu i pokazuje onu njihovu prog zabavnost – riječi “Why do we work until we die?” i mid tempo dio s taping gitarama koji zvuči baš – taman!

  Cold Water” je pokazatelj kako jedan metal bend može zvučati jako moćno ali nimalo zlo, a “Cataract” razlog zbog kojeg se divim ovim gitaristima!

  “Harbinger” nas baca u vrijeme albuma “Fortress”, a “Caravan” se svojom epičnošću može usporediti s ama baš bilo čime iz njihove karijere. 8 i pol minuta zaigrani progeri su nakrcali pravim PTH dijelovima i mega-pjevnim krajem na kojem se njegovom pjevušenju priključila i nježna Dream Theater klavijatura. Dio za popest se na planinu i pjevat iz sveg glasa – “Where is the problem? We’re entertained”!

  Protest the Hero ostali su jednostavna i zabavna ekipa (posebno njihovi koncerti). Sa sobom nose jako puno zaigranosti, jako puno sprdačine i zajebancije, ali i još više sposobnosti da instrumentima odsviraju bilo što u rangu najzahtjevnijeg prog benda.

  Najavili su da će, ovisno kako prođe ova priča, možda nastaviti muziku nuditi na ovakav način. Nije to više ni znanstvena fantastika niti smijemo biti bahati i plakati za cijelim albumima, koliko god ih voljeli. Jer, uzeti cijeli album omiljenog benda i slušati ga uzduž i poprijeko je taj jedan nostalgični razlog radi kojega se i jesmo zaljubili u muziku i ono što nam daje…

  Fizička izdanja, skraćena izdanja, singlovi, vinylke, streamanje, download, plaćanje unaprijed… Tko zna što nas sve čeka. Vidjet ćemo, možda nam Protest the Hero uskoro pokažu…

  Muziku podržava