Jednostavno odličan odabir

  1202

  Overproof Soundsystem

  Nothing To Prove

  Datum izdanja: 29.03.2004.

  Izdavač: Different Drummer / Kingston

  Žanr: Dub

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Watch What You Put Inna
  2. Live It Up Right feat. Kenijah Boothe
  3. This Sound
  4. Got To Be A Way
  5. Get With It
  6. Fussing And Fighting
  7. Riddim Rider
  8. War Must Cease
  9. The Plea
  10. Kunta Kinte
  11. Long Time
  12. The Herb feat. Cheshire Cat

  Nakon koncerta u Tvornici gdje su zapalili publiku pjesmama s ovog albuma, smatram da ih nije potrebno previše predstavljati. Overproof Soundsystem zajedno s prijateljima iz Groove Corporationa su napravili izvrstan album “Nothing To Prove“, koji je kao stvoren za uživanje, ‘čilanje’ – ukratko, pravi slušateljski užitak za sve uzraste i staleže.

  Overproof Soundsystem potječu iz Birminghama, Engleska i sastoje se od Ras MC T-Weeda i Jugglae kao vokala, Mighty Magooa kao bubnjara i dvojice pripadnika Groove Corporationa Jah Grizzlyja i Stalliona. Ja sam se osobno prvi put susreo s njihovom glazbom na jednom promo CD-u kojeg mi je dao kolega sa stranice (hvala Domagoj) koji je nosio naziv “Bass Culture presents Overproof Soundsystem feat. Groove Corporation & Rockers Hi-Fi“. Na tom promou se nalazilo 6 pjesama od Overproof Soundsystema, među ostalima i njihovi najveći hitovi “Watch What You Put Inna…”, “Got To Be A Way”, “Fussing And Fighting”… Promo me oduševio i odmah sam se dao u potragu za albumom i konačno sam ga našao!

  Overproof na ovom debi izdanju nam predstavljaju 12 pjesama koje su napravili u suradnji s ljudima iz G. Corporationa. Album otvara njihova najpoznatija pjesma “Watch What You Put Inna…” gdje nas na humorističan, ali i jako ozbiljan način upozoravaju da pazimo na to koju ‘ganju’ stavljamo u rizlu. No ipak, glazba je tu snažnija od ove pomalo humoristične poruke (sad mi je smješno kad sam ovo pročitam). Kombinacija duba i dancehall ritma je izgleda dobitna kombinacija tako da ova stvar zvuči stvarno odlično. Isti ritmovi se nastavljaju i dalje kroz album.

  Muziku podržava

  Pjesme poput lagane “Fussing And Fighting” koja ima više roots zvuk nego dancehall, u kojoj pozivaju ljude da prekinu svađe i krenu rješavati stvari mirnim putem su kao stvorene za današnje doba gdje je rat i svađa prerasla iz izvanrednog stanja u redovno. Na pjesmi “Live It Up Right” gostuje Kenijah Boothe, sin poznatog lovers rock glazbenika Kena Boothea i u njoj oni udruženih snaga raspravljaju o svađama i borbama mladih unutar gettoa. I dok pjesme poput “Fussing And Fighting” kao što sam rekao se približavaju roots zvuku, pjesme poput “Got To Be A Way” i “Riddim Rider” idu malo dalje i baziraju se na dancehall ritmu upotpunjenom s ‘živim’ perkusijama, ipak se osjeća roots utjecaj kroz riječi pjesama i filozofiju koju nam kroz njih prenose. Također, predstavljaju nam i svoju spiritualnu stranu kroz pjesmu “The Plea” gdje u skoro molitvenom načinu pjevanja govore “Deliver us Father, deliver us from this madness…” i tako nam pokazuju svoju spiritualnu rastafari stranu.

  Kao što vidite, Overproof Soundsystem su puno toga. Oni su s jedne strane rastafarijanci, a s druge ljudi koji vole glazbu koja je potekla s Kariba, otočja s kojeg su potekli ritmovi koji su nam predstavili toliki mnogi prije njih. Dub, roots, dancehall – sve su to ritmovi kojima Overproofovci vladaju i kojima se služe da bi nam prenijeli svoju poruku koja u današnje vrijeme itekako ima smisla.

  Čak ni naziv albuma (“Nothing To Prove”) ne bi trebali shvatiti ozbiljno, jer ovi glazbenici nemaju što za dokazivati jer su jednostavno odlični. Neki od vas bi ih mogli shvatiti kao politički angažiran bend ili kao napušene ‘likove’ koji pjevaju o ovome i onome. Overproof Soundsystem nisu ni jedno ni drugo. Oni su ozbiljni glazbenici s ozbiljnom porukom i izvrsnom glazbom. Ukoliko ste ljubitelji ovakve glazbe ili želite više saznati o ovakvoj glazbi, onda je Overproof Soundsystem vaš idealan odabir. Nipošto ne propustite nabaviti ovo izdanje jer je zbilja vrijedno vaše pažnje!

  Muziku podržava