Jazz poslastica

  920

  Tommy Flanagan / Ron Carter / Tony Williams

  The Trio

  Datum izdanja: 31.07.2006.

  Izdavač: Gambit Records / Audio Art

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. It Don’t Mean A Thing
  2. St. Thomas
  3. Angel Eyes
  4. New Song #3
  5. Minor Mishap
  6. Misterioso
  7. Milestones
  8. Good Bait
  9. Afternoon In Paris
  10. Giant Steps
  11. Blues In The Closet
  12. Sister Cheryl
  13. My Ship
  14. Moose The Mooche

  Ostvarene 16. i 17. lipnja 1983. u New Yorku ovo su jedine snimke što su ih slavni klavirist Tommy Flanagan, kontrabasist Ron Carter i bubnjar Tony Williams snimili kao trio. Zahvaljujući reputaciji ovih glazbenika ovu postavu možemo bez pretjerivanja zvati super trijom. Sva trojica ostvarila su iznimne samostalne karijere, snimivši brojne albume kao vođe sastava i odgojivši niz glazbenika mlađeg naraštaja koji igraju značajnu ulogu na današnjoj jazz sceni, te su zabilježili suradnje s vrhunskim jazistima.

  Flanagan, poznat kao pjesnik klavira, do tada je ostvario suradnje s Miltom Jacksonom, Thadom i Elvinom Jonesom, Colemanom Hawkinsom, Jimom Hallom, Sonnyjem Rollinsom, Milesom Davisom, Johnom Coltraneom i drugima, trinaest godina pratio je veliku Ellu Fitzgerald, a poslije i Franka Sinatru, te Tonyja Bennetta.

  Carter i Williams najpoznatiji su kao članovi slavnog kvintreta Milesa Davisa iz šezdesetih, a poslije i po suradnjama s drugim vodećim jazzistima. Prije ovog snimanja Flanagan i Carter su surađivali u nizu snimanja i koncerata s raznim glazbenicima.

  Sjajan je to spoj tri različite osobnosti koje se savršeno nadopunjuju. Flanaganov je pristup topao, nježan i liričan, s uvijek prisutnim feelingom za blues i jazz, Ron Carter donosi osebujan, prepoznatljiv, saftni zvuk kontrebasa, a Williams preciznost, sigurnost i poticaj za kreativnu svirku.

  Muziku podržava

  Osim svima poznatih standarada “It Don’t Mean A Thing” Dukea Ellingtona, “Angel Eyes” Matta Dennisa i “My Ship” Kurta Weilla, izvode skladbe suvremenih jazz autora: Sonnyja Rollinsa, Theloniousa Monka, Milesa Davisa, Tadda Damerona, Johna Lewisa, Johna Coltranea, Oscara Pettiforda i Charliea Parkera, ali i vlastite: “New Song #3” Rona Cartera, “Minor Mishap” Tommyja Flanagana i “Sister Cheryl” Tonyja Williamsa.

  Album “The Trio” je istinska jazz poslastica. Flanagan, Carter i Williams se na ovim snimakama predstavljaju u vrhunskoj formi. Osim što se doimaju kao jedan, kao da su godinama prije svirali zajedno, svaki od članova trija briljira i u solima.

  Skladbe koje su s raznim glazbenicima svirali u mnogim drugim prigodama izvode s lakoćom i razumijevanjem, razigrano, poletno i s puno duha. Izvrstan primjer je izvedba Coltraneove “Giant Step” koju je Flanagan kao član velikanova kvarteta svirao na snimanju njegova legendarnog istoimenog albuma.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava