Slavni klavirist u third stream izdanju

  874

  Bill Evans And Orchestra

  Brandeis Jazz Festival (Reissue)

  Datum izdanja: 13.04.2006.

  Izdavač: Gambit Records / Audio Art

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. All About Rosie
  2. Suspensions
  3. Transformation
  4. On Green Mountain
  5. All Set
  6. Revelations
  7. Dancing In The Dark
  8. I Love You
  9. ‘S Wonderful

  Tvrtka Gambit Records na kompakt disku je objavila rijetku snimku ostvarenu sredinom 1957. tijekom nekoliko nastupa na Brandeis Jazz Festivalu u New Yorku. S današnjeg gledišta najznačajniji glazbenik koji je sudjelovao na snimanju bio je klavirist Bill Evans pa je album objavljen pod njegovim imenom iako je tada bio na početku karijere i daleko od statusa zvijezde koji je stekao nekoliko godina poslije.

  Do tada je ostvario suradnje s poznatim glazbenicima poput klarinetista Tonyja Scotta, Georgea Russella, Charlesa Mingusa i nekih drugih, te je snimio svoj prvi samostalni album “New Jazz Conceptions”, no njegova je karijera naglo krenula uzlaznom putanjom tek godinu dana poslije kada se pridružio sastavu Milesa Davisa s kojim je ostvario nekoliko sjajnih albuma, posebice legendarni “Kind Of Blue”.

  Za glazbu objavljenu na ovom albumu od njega su značajniji svirač francuskog roga Gunther Schuller i klavirist George Russel koji su priredili aranžmane i ravnali orkestrom. Smjestimo li ih u doba nastanka ovih snimaka nedvojbeno se nameće pretpostavka da se radi o third streamu, glazbenom smjeru koji je donio spoj jazza i suvremene ozbiljne glazbe, a kojeg su bili među najznačajnijim predstavnicima. Doista je tako.

  To se može nagovijestiti i iz nekoliko drugih pokazatelja. Osim Russellovih i Schullerovih izvode skladbe Jimmyja Giuffrea, Charlesa Mingusa i drugih suvremenih autora toga doba. Karakteristika stila je bio i osebujan orkestralni zvuk što je često, pa i u ovom slučaju postignuto uključivanjem u orkestar glazbala neuobičajenih za klasične big band formaciije: francuskog roga, flauta, oboe, vibrafona i harfe.

  Muziku podržava

  No više od toga pažnju privlače glasoviti glazbenici, članovi orkestra: trubač Art Farmer, trombonist Jimmy Knepper, alt saksofonist John LaPorta, vibrafonist Teddy Charles, te u nekim izvedbama kontrabasist Charles Mingus, i drugi.

  Kao dodatak na ovo su izdanje uvrštene izvedbe triju standarda posve drukčijeg karaktera što ih je Bill Evans snimio s malim sastavom vibrafonista i udaraljkaša Dona Elliotta s kojim je vodio sastav u ranim, mladenačkim danima. Radi se o o snimkama ostvarenim početkom srpnja 1957. – tek nekoliko dana ili tjedana nakon onih s orkestrom – na Newport Jazz Festivalu.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava