Izvanredan povratak kući U2-ovaca

  2904

  U2

  Go Home: Live From Slane Castle, Ireland

  dvd

  Datum izdanja: 17.11.2003.

  Izdavač: Universal / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Elevation
  2. Beautiful Day
  3. Until The End Of The World
  4. New Year’s Day
  5. Out Of Control
  6. Sunday Bloody Sunday
  7. Wake Up Dead Man
  8. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of
  9. Kite
  10. Angel Of Harlem
  11. Desire
  12. Staring At The Sun
  13. All I Want Is You
  14. Where The Streets Have No Name
  15. Pride (In The Name Of Love)
  16. Bullet The Blue Sky
  17. With Or Without You
  18. One
  19. Walk On
  20. Mysterious Ways (Bonus track)

  Među U2 fanovima dugo iščekivani DVD, čak su pisali i peticiju Universalu da se objavi vjerojatno najbolji koncert s “Elevation” turneje, ugledao je svjetlost dana pod nazivom “U2 Go Home: Live From Slane Castle, Ireland“.

  Prije 20 godina U2 su prvi put svirali ispred Slane Castlea kao predgrupa Thin Lizzy, i tu je još jedna simbolika u naslovu DVD-a. U sat i 50 minuta vrhunskog nastupa pred više od 80 tisuća vjernih im ‘domaćih’ fanova, U2 su se dokazali kao najbolji bend na planeti zvanoj Zemlja.

  Nakon što su ulaznice za prvi koncert, 25.8.2001., ispred U2-ovcima posebno značajnog Slane Castlea prodane za manje od sat vremena, Irski premijer Bertie Ahern potaknuo je ubrzanje promjene zakona o organiziranju koncerata na otvorenom, te tako omogućio još jedan koncert U2-a, održan 1.9.2001. na istom mjestu.

  Koncert je održan nekoliko dana nakon smrti Bonovog oca, što je dalo još jednu veliku injekciju emocija koncertu. A uz to isti dan se Irska kvalificirala na Svjetsko Prvenstvo u nogometu, što je samo ‘dolilo ulje na vatru’.

  Muziku podržava

  Energičnost, žar, neobuzdanost, strast, ludost, ljubav i još tisuće drugih emocija povezalo je svih 80 tisuća ‘uzdignutih duša’ s njihova četiri velika idola u jednu cjelinu nazvanu U2. Od prvih taktova “Elevation” i izlaska Bona, Adama, The Edegea i Larrya na pozornicu zavladala je totalna euforija, koja je trajala do kraja koncerta i posljednje “Walk On”.

  Od pjesmi s koncerta izdvojio bih “Out Of Control” – njihov prvi singl uopće, još uvijek ga izvode s posebnim žarom, “Beautiful Day“, efektima i melodijom impresivnu “Where The Streets Have No Name“, Bonovu posvetu ocu “Kite“, “Bullet The Blue Sky” s vokalom Sinead O’Connor, “Sunday Bloody Sunday” – posveta žrtvama bombaškog napada u Omaghu.

  Izdvajanjem ovih pjesmi nisam htio umanjiti izvedbu ostalih, od kojih jedino izvedbe “Desire” i “Angel Of Harlem” malo ‘zaostaju’, ali opet imaju u sebi čara, kojom U2 već zavode 20 godina.

  Nakon uvodnih riječi o samom doživljaju koncerta, evo i nekoliko riječi o DVD-u. Uz koncert sa Slane Castlea na DVD-u se još nalazi i remasterirani dokumentarac “The Unforgettable Fire” u trajanju od 28 minuta, koji je djelomično i snimljen u Slane Castleu, i to je razlog zašto je dokumentarac stavljen na DVD.

  Iako se na albumu “The Unforgettable Fire” nalaze odlične pjesme poput “Bad” ili “The Unforgettable Fire”, velika većina dokumentarca orijentirana je na nastajanje njihovog planetarnog hita “Pride (In The Name Of Love)”. Ovaj dio DVD-a više će dojmiti prave fanove benda, koji su do sada dokumentarac mogli gledati samo u VHS formatu.

  Zanimljivo je da je bonus track “Mysterious Ways” na kojoj trbušnu plesačicu zamjenjuje Bonova 10-godišnja kćerka Eve. Pjesma se prema riječima producenta Ned O’Hanlona jednostavno nije uklopila u nastup i zato je izostavljena sa set liste koncerta za DVD?! Malo nerazumljiv potez, bolje da smo dobili kompletan nastup uz bonus track npr. “A Sort Of Homecoming”, koja su izveli prvi put nakon dosta godina na prvom Slane koncertu ili “I Will Follow” isto izvedenu na prvom koncertu. Ovo jedina zamjerka DVD-u.

  A svi oni koji imaju DVD ROM moći će uživati u live izvedbama “Elevation”, “Beautiful Day” i “Where The Streets Have No Name” snimljene spin kamerom, a možete ih pogledati u Quicktimeu. A tu su još screensaveri i ‘Elevation tour’ kalendar i sat.

  I za kraj što reći nego, još jedno tehnički (PCM Stereo, DTS i Dolby 5.1 surround sound) vrhunsko DVD izdanje U2-a. Iako ima poneka sitna zamjerka, “U2 Go Home: Live From Slane Castle, Ireland” će svakog oduševiti i onima koji su doživili Elevation tour pokrenuti ‘koncertni’ adrenalin, a ostali ‘smrtnici’ će jedva isčekivati sljedeću priliku za susret s U2.

  Muziku podržava