Generički materijal za B-strane

  5364

  Red Hot Chili Peppers

  I'm With You

  Datum izdanja: 26.08.2011.

  Izdavač: Warner Bros / Dancing Bear

  Žanr: Funk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Monarchy of Roses
  2. Factory of Faith
  3. Brendan’s Death Song
  4. Ethiopia
  5. Annie Wants a Baby
  6. Look Around
  7. The Adventures of Rain Dance Maggie
  8. Did I Let You Know
  9. Goodbye Hooray
  10. Happiness Loves Company
  11. Police Station
  12. Even You Brutus?
  13. Meet Me at the Corner
  14. Dance, Dance, Dance

  Tri desetljeća karijere Red Hot Chili Peppersa obilježavaju turbulentne promjene i ponekad nesnošljive pauze između objava albuma koje najčešće rezultiraju kreativnim razilaženjima među gitaristom (neki će reći glavom benda) Johnom Fruscianteom i preostalom trojkom.

  Objava desetog studijskog izdanja “I’m With You“, mnogi će se prisjetiti, najbolje se može usporediti s krajem devedesetih i iščekivanjem “Californication” – jednog od najboljih albuma i najvećeg ‘povratka’ Peppersa – kako zbog bendovskih previranja, tako i zbog petogodišnje pauze od posljednjeg izdanja (“Stadium Arcadium“).

  Publika neka ne bude razočarana jer “I’m With You” solidna je kompilacija noviteta koji to u suštini i nisu, pa čak ni kada se radi o ključnom elementu – zamjeni Frusciantea Joshom Klinghofferom kojeg bi svi najradije dočekali na nož jer je ‘zamijenio boga’. ‘Nažalost’, Klinghoffer je dostojan Frusciantea, što i nije neobično jer je s upravo ovim mladim gitaristom Johnny boy surađivao na svojim samostalnim projektima, a kolega mu je bio i u Ataxiji – zajedničkom bendu kratkog vijeka. Stoga, Fruscianteov protege na “I’m With You” dolazi kao uspješna simulacija velikoga mentora, što i odgovara naslovu: “S vama sam”.Međutim, iako predvidljivo dobiva prostora za dokazivanje već u “Factory of Health” – klasičnoj Peppers stvari, kao i u dosadnoj “Brendan’s Death Song” ili adutu albuma “Goodbye Hooray” s daleko najviše solaža, Klinghoffer zvuči pomalo generički, pa se tako ne prepušta vlastitim eksperimentima (kojima je sklon) ili orgazmičkim distorzijama kakvima nas je Frusciante razmazio.

  Štoviše, na momente se kruto drži obrasca ponavljanja. Razlog vjerojatno leži u želji da se najveći obožavatelji benda ne iznevjere. Međutim, kroz svih četrnaest pjesama albumom, začudo, ne dominira on, već bas linije Fleae kao svakako najizraženije u prepoznatljivom instrumentariju četvorke. Čovjek i s pet banki na leđima uspijeva biti svjež i perverzan, te nesumnjivo iznosi album na svojim leđima.

  Muziku podržava

  Na tragu melodičnosti “By The Way”, ovaj album svakako se ubraja u kategoriju jednog od najplesnijih i svakako popu najbližih albuma dosad, posebice zbog korištenja novih elemenata poput truba u latino dionicama “Did I Let You Know“, sintetičkih i distorzičnih zvukova “Dance, Dance, Dance” i “Happiness Loves Company“.

  S druge strane, funk-rocka nije izostalo, pa je na momente intenziviran u stvarima poput odlične uvodne “Monarchy of Roses” s odjekom Black Keysa (vjerojatno singlom koji će obilježiti ovu eru, pogodnim za radio stanice) i u najavnoj “The Adventures of Rain Dance Maggie“.

  “I’m With You” solidan je povratak Peppersa satkan prema aktualnim tržišnim modelima te zasigurno neće doživjeti fijasko, jer se radi o provjerenoj recepturi, doduše izrazito generičkoj, pa tako on zvuči kao izdanje neobjavljenih ostataka studijskih snimki sa “Stadium Arcadium” i “By The Way”, zbog čega isti povratak neće dobiti atribut trijumfalnog. Na stranu ljigavi sentimentalizam, svatko tko je preslušao “Blood Sugar Sex Magik” ili “One Hot Minute” znat će da su ovo Peppersi na pola snage.

  Muziku podržava