Deset godina karijere koje nitko ne bi mijenjao

  3673

  Frenkie

  Reexperience

  Datum izdanja: 13.11.2015.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Film
  2. Noćna smjena
  3. Raise feat. Defence
  4. SCA
  5. Povratak Cigana feat. Hamza
  6. Napaćeni Bošnjo
  7. Izgubljeni snovi
  8. Tebi feat. Damir imamović
  9. Mali od Ede
  10. Gdje su moji feat. Kontra
  11. Gori
  12. Pismo Milanu
  13. Hajmo ih rušit feat. Edo Maajka
  14. Šamaranje feat. DJ Mrki

  Adnan Hamidović, popularni Frenkie, tijekom 10 godina izgradio je respektabilnu karijeru i postao jedan od značajnijih hip-hop izvođača na ovim prostorima što pokazuje i njegov novi album “Reexperience“.

  “Reexperience” je zapravo kompilacija na kojoj se nalazi nekoliko novih pjesama i presjeka Frenkijeve karijere koja je počela albumom “Odličan CD“. Na njoj se, osim novih stvari poput “S.C.A.”, “Gdje su moji” i “Filma”, nalaze najznačajnije glazbene numere koje pokazuju raznovrsnost Frenkijevog opusa i suradnju s Billainom i mnogim regionalnim hip-hop izvođačima.Frenkie je u karijeri često probijao granice hip-hopa i pritom koketirao s različitim žanrovima, što se na kompilaciji ponajviše osjeti na pjesmama “Gori” i “Tebi” koja je nastala u suradnji s poznatim sevdah glazbenikom Damirom Imamovićem. Upravo se na “Reexperienceu” može čuti utjecaj drum’n’bass glazbe, duba i funka.Svojom lirikom često je oštro kritizirao društvo u kojem se nalazi i beskompromisno bijesnio na trule sisteme Balkana. To se najbolje osjeti u pjesmi “Pismo Milanu” koja kod mnogih slušatelja ima kultni status, a “Hajmo ih rušiti” jedna je od najgorljivijih kritika balkanskog političkog mentaliteta.Njegovi stihovi prvenstveno tjeraju slušatelja na razmišljanje. Lirički se može reći da je, poput mnogih eminentnih regionalnih repera, bio pod velikim utjecajem one stare glazbene punk i rock novovalne škole jer je njegovo seciranje svakodnevnice prije svega iskreno što se osjeti u “Noćnoj smjeni”. Ono što je Avdić poklonicima distorziranog zvuka to je Frenkie na neki način poklonicima hip-hopa.

  Ne treba smetnuti niti uma da je ‘Mali od Ede’ postao samostalni izvođač jer je upravo suradnja s Maajkom na neki način formirala Frenkijev glazbeni gard.

  Preslušavanje “Reexperiencea” pokazuje Frenkijev izvođački razvoj u ovih deset godina u kojima je slijedo vlastite intuicije, kritički promatrao okolinu i radio ono što najviše voli – stvarao glazbu dostojnu slušanja.

  Muziku podržava