Chui na vrhuncu

  4943

  Chui

  Third Sun From The Stone

  Datum izdanja: 12.10.2015.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Alternative, Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. What Tomorrow Brings Today
  2. Terminator Theme
  3. Riding Rocket
  4. Third Sun from The Stone
  5. Shape Shifter
  6. Will I Ever See You Again
  7. Can I See You Again? Koolade mix (bonus)
  8. Okrenuli smo leđa suncu feat. Fil Tilen (bonus)

  Treći album Chuia koji nosi naziv “Third Sun from the Stone” produkt je klavijaturista Tonija Starešinića, bubnjara Janka Novoselića i saksofonista Vojkana Jocića.

  Svatko tko je imalo upoznat s našom domaćom jazz scenom uz ova imena povezati će mnoštvo glazbenih projekata i bendova koji svojom glazbom pružaju pravo osvježenje na domaćoj eksperimentalnoj i jazz sceni, bilo da se radi o Mangrooveu, Kozmodrumu, BeatBustersima ili neprežaljenom Less Than a Minute.Chui se na sceni pojavio 2012. godine istoimenim albumom, kada je bubnjarskim dionicama vladao Đuro Dobranić, a trubom Andrej Jakuš. Koji su također bili zaslužni za obogaćivanje zvuka na drugom albumu “Second Arrival“.S novom postavom na novom albumu nalaze se i gosti basist Konrad Lovrenčić, kontrabasist Tihomir Hojsak, gitarist Vanja Keveršan, reper Fil Tilen, producent Koolade i Hrvoje Nikšić, koji je treći album Chuia obogatio analognim zvučnim efektima.Sudeći prema mnogim medijskim natpisima treći album Chuia praktički je pun pogodak. Realno, kada ovakvom fusion bendu s primjesama progresive, rocka i psihodelije pridodate činjenicu da je sastavljen od ponajboljih glazbenih predstavnika domaće jazz scene, ne može se reći da će konačni produkt loš.

  Naime, “Third Sun From The Stone” na trenutke podsjeća na rad Tribal Techa, samo s obogaćenijim i proširenijim instrumentarijem uz dašak progresivne glazbe ’70-ih. Skladba “What Tomorrow Brings Today” sporohodno otvara treći album i nagovještava slušatelju što može očekivati u njegovom nastavku. Hipnotizirajuća melodija saksofona vodi slušatelja na kratko putovanje od skoro tri minute čiji kraj rezultira psihodeličnom eksplozijom zvukova.

  Muziku podržava

  Obrada glazbene teme filma “Terminator” u sebi sadrži ranije spomenuti dašak progresivne glazbe sedamdesetih koja se ujedno može smatrati posvetom Bradu Fiedelu. Skladbom dominiraju dionice električnog klavira koje dočaravaju Starešinićevu briljantnost i kreativnost.

  Početak “Riding Rocket” djeluje kao da je posuđen iz “Stratusa” Billya Cobhama, a u skladbi u kojoj s kontrabas dionicom doprinosi Tihomir Hojsak do izražaja dolaze Novoselićeve ritmičke dionice, dok njegovo bubnjarsko umijeće posebno briljira u “Shape Shifteru” koji bi jednako odgovarao glazbenoj slici njegovog Kozmodruma. U potonjoj numeri gitarske dionice Vanje Keveršana lijepo upotpunjavaju prvi, nemirniji dio skladbe.

  Third Sun from the Stone” punokrvna je fusion skladba s prekrasnom melodijom saksofona i ritmičkim dionicama na tragu Manu Katchea, a kroz “Will I Ever See You Again” dominiraju elektronski elementi popraćeni atmosferičnim zvukovima.

  Bonus skladba “Can I See You Again” nosi potpis našeg najzanimljivijeg producenta Kooladea koji joj je odlučio dati jedan moderniji pristup zbog čega bi ona bez problema mogla proći na dubstep sekciji Digital Importeda.

  Okrenuli smo leđa suncu” spojila je po nekima naizgled nespojivo – Fil Tilena i Chui. Pjesma je u kratkom roku postala radijski hit i pritom je glazbu Chuia približila nekom novom slušateljstvu, a lirika i flow od Tilena dobro se uklapaju u Chuievu glazbenu kulisu te se može reći da se radi o jednom od boljih Tilenovih liričkih ostvarenja.

  U konačnici, “Third Sun from the Stone” jedno je od ponajboljih ovogodišnjih glazbenih ostvarenja. Kreativnost trojca Starešinić, Novoselić i Jocić trenutno je na vrhuncu, a to se osjeti na ovom albumu.

  Granice koje Chuievci pomiču u svojoj glazbi dat će do znanja mnogima kako je potrebno puno utakmica pod nogama da se napravi jedan ovakav album koji bez problema može stajati uz rame s velikanima svjetske fusion scene.

  Chui je na našoj sceni jedna unikatna pojava koja, sudeći prema onome što su do sada servirali, samo može rasti. Nadajmo se da trojac svu svoju kreativnost neće raspršiti u drugim projektima i da će nas glazba Chui svojim albumima nastaviti uveseljavati.

  Muziku podržava