Blizu vječnosti ili kako to radi Common

  1074

  Common

  Finding Forever

  Datum izdanja: 30.07.2007.

  Izdavač: Geffen Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Start the Show
  3. The People
  4. Drivin’ Me Wild feat. Lily Allen
  5. I Want You
  6. Southside feat. Kanye West
  7. The Game
  8. U, Black Maybe
  9. So Far to Go feat. D’Angelo
  10. Break My Heart
  11. Misunderstood
  12. Forever Begins

  Nakon što je u veljači 2006. godine preminuo producent J Dilla, Common i Kanye West, pred sebe su postavili jasan cilj – napraviti glazbu koja će trajati vječno. West u ulozi producenta, Common u ulozi MC-a, a rezultat je album “Finding Forever“.

  Zašto sam na početku spomenula J Dilla? Odgovor je vrlo jednostavan. Ovaj je momak u svoje vrijeme bio jedan od najcjenjenijih hip-hop producenata te surađivao s Pharrellom, Busta Rhymesom, a zajedno s Kanye Westom producirao Commonov album “Be“.

  Commonov sedmi studijski album “Finding Forever” donosi 11 pjesama kvalitetnih rima i ritmova, nekolicinu gostovanja te niti jedan hitoidan pjesmuljak namijenjen isključivo plesnim podijima. Ovo zadnje je u hip-hop glazbi u posljednje vrijeme vrlo rijedak slučaj, te albumu daje dodatnu vrijednost.

  Bez obzira da li je riječ o “Start the Show“, pjesmi u kojoj uz Kanye Westa kritizira rap scenu ili ga muče ljubavni problemi u “Break My Heart“, Common zvuči jednostavno i originalno kako to samo on zna.

  Muziku podržava

  Upravo je u pjesmi “The People” jednim stihom, koliko god on zvučao egoistično, rekao sve – “Can’t leave rap alone, the streets need me“. I zaista, Common je postao itekako bitna karika u prevrtljivim hip-hop vodama, ne povodeći se za popularnim gangsta rapom i ostalim wanna-be-frajer metodama.

  Postavlja se pitanje hoće li glazba na ovom albumu zaista trajati vječno. Samo vrijeme će dati odgovor na to pitanje, no ono što je po meni najsigurnije, “Finding Forever” odličan je nastavak prethodnog albuma “Be“, kojim je Common još 2005. krenuo u ovom smjeru, s namjerom stvaranja glazbe koja će pronaći vječnost.

  Muziku podržava