Autentičnost i kvaliteta proizišle iz tradicijske glazbe

  267

  Sarah Jane Scouten

  When The Bloom Falls From The Rose

  Datum izdanja: 16.06.2017.

  Izdavač: Light Organ Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Acre Of Shells
  2. Bang Bang
  3. Every Song I Sing
  4. Poland
  5. When The Bloom Falls From The Rose
  6. Brittania Mine
  7. Where The Ghost River Flows
  8. Paul
  9. Coup De Ville Rag
  10. Man In Love
  11. Rosehips for Scurvy
  12. Crack In Your Windshield

  Da osim americane postoji i canadiana, dokaz je Sarah Jane Scouten. Ova kanadska glazbenica od svoje je pete godine vezana za glazbu i istraživanje iste, uz zvukove countryja, folka i bluegrassa. Njezini su idoli odmalena Hank Williams, Willie P. Bennett i Stan Rogers. Stoga nije čudno da je i svoj put zamislila u country vodama. Mlada glazbenica iza sebe ima dva albuma, “Magpie Waltz” iz 2011. i “The Cape” iz 2014., koji je izdala u vlastitoj nakladi.

  Iako je Sarah Jane country glazbenica s jakom dozom bluegrassa i honky-tonka, ipak se razlikuje od američkih country izvođačica. Njezina je glazba puno ozbiljnija i temeljitija u svojim roots utjecajima i sklonosti da zvuči što autentičnije i vjernije tradicijskoj glazbi. Nema tu ni natruhe popa ili bilo kakvog eksperimentiranja. Čista  je to jednostavnost koja je ipak dovoljno bogata raznim tonovima koji se nikad ne miješaju u konfuziju, nego ostaju artikulirani i u lijepoj koliziji.

  Aktualni album “When The Bloom Falls From The Rose” njezin je najozbiljniji i najkompletniji uradak dosad. Na njemu se jasno očituje što Sarah Jane želi biti. Nije ona ni Neko Case, a pogotovo nije Feist ili netko sličan. Sarah Jane Scouten eho je Joni Mitchell ili Emmylou Harris, dakle potpuno je usidrena u prošlost i iz nje crpi svoje ideje. Modernost cijeloj priči daje njezin vokal koji zvuči svježe i mlado, no svi ostali elementi u nekom su drugom vremenu. Nije to retro štih koji se čuje na ovom albumu jer Sarah Jane ne kopira. U njenoj se glazbi jasno čuje da je odrasla na country i folk glazbi te da ne bi ni znala svirati i pjevati nešto drugo. Prirodnost njenog izbora donosi joj autentičnost.

  Muziku podržava

  Nakon laganog uvoda u album s “Acre Of The Shells”, honky-tonk numera “Bang Bang” govori o kakvom se talentu ovdje radi. Sarah Jane zvuči kao miks rockabillyja, bluegrassa i countryja na ovoj stvari i potpuno zavodi svojim intenzivnim vokalom koji zvuči kao da se glazbenica dobro zabavlja. “Every Song I Sing” klasična je country balada na tragu Lucinde Williams s jednako tako klasičnom tematikom i toposima countryja. U sredini albuma kao sam fokus i okosnica nalazi se naslovna pjesma “When The Bloom Falls From The Rose”, ritmična i harmonična lagana numera na kojoj gitara ima ponajveću ulogu, ali se čuju i gudački instrumenti koji daju posebnu draž. Kakav vokal ima pokazuje na “Brittania Mine“, na kojoj otkriva svu svoju spisateljsku i pjevačku snagu. Lagana je to numera, s violinom u prvom planu.

  Do kraja albuma nižu se lijepe country numere i slažu priču o jednom jako kvalitetnom i vrijednom izdanju kanadske glazbenice koja svoju viziju okreće ka tradiciji i tradicijskim melodijama, odnosno korijenskoj glazbi kako bi pokazala da je upravo ta glazba nepresušni izvor inspiracije i novih intepretacija.

   

  Muziku podržava