Apsolutno komercijalno

  1241

  Garbage

  Absolute Garbage

  Datum izdanja: 02.08.2007.

  Izdavač: A&E Records / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Vow
  2. Queer
  3. Only Happy When It Rains
  4. Stupid Girl
  5. Milk
  6. # 1 Crush
  7. Push It
  8. I Think I’m Paranoid
  9. Special
  10. When I Grow Up
  11. You Look So Fine
  12. The World Is Not Enough
  13. Cherry Lips (Go Baby Go)
  14. Shut Your Mouth
  15. Why Do You Love Me
  16. Bleed Like Me
  17. Tell Me Where It Hurts
  18. It’s All Over But The Crying (Remix)
  1. The World Is Not Enough (Unkle)
  2. When I Grow Up (Jagz Kooner)
  3. Special (Brothers in Rhythym)
  4. Breaking Up The Girls (Timo Maas)
  5. Milk (Massive Attack)
  6. Cherry Lips (Go Baby Go) (Roger Sanchez)
  7. Androgony (Felix Da Housecat)
  8. Queer (Rabbit in the Moon)
  9. I Think I’m Paranoid (Crystal Method)
  10. Stupid Girl (Todd Terry)
  11. You Look So Fine (Fun Lovin’ Criminals)
  12. Push It (Boom Boom Satellites)
  13. Bad Boyfriend (Garbage Remix)

  Nakon posljednjeg albuma i turneje koja je uslijedila, grupa Garbage najavila je privremenu stanku u radu koja ipak nije dugo potrajala. Početkom godine odazvali su se na dobrotvorni koncert u Glendaleu priređen za glazbenika Wally Ingrama, da bi zatim na ljeto objavili kolekciju svojih najvećih hitova pod nazivom “Absolute Garbage“.

  Ako se pitate što se događalo s Garbage u međuvremenu recimo da je Shirley Manson radila na svom solo albumu najavljenom za 2008., na kojem je, između ostalih, surađivala s Billy Corganom, Jack Whiteom i Beckom. Sudjelovala je i u dokumentarnom filmu Wendy Schneider “CUT: Teens and Self Injury” gdje je govorila o vlastitim iskustvima samoozljeđivanja u tinejdžerskoj dobi, dok je Butch Vig istovremeno bio zauzet produciranjem novih albuma Jimmy Eat World i Against Me!

  Nakon četiri studijska albuma koji su se prodali u više od 14 milijuna primjeraka, Garbage su odlučili na jednom mjestu objediniti sve hitove koji su ih proslavili tijekom 12-ogodišnje karijere. Specijalno izdanje sadrži i dodatni disk remixeva, a na kompilaciji se našao i jedan novi singl – “Tell Me Where It Hurts“.

  Prisjetimo se, 1995. Garbage su izdali fenomenalan prvi, eponimni, album koji im je osigurao i nagradu za MTV Breakthrough Artist of the Year. Novinar Peter S. Murphy u biografiji je benda koja se nalazi u knjižici CD-a napisao dojmljiv osvrt na taj album, a ja ću se samo nostalgično prisjetiti kako sam ga i ja obožavala kada je tek izašao i kako je cool bilo hodati okolo s walkmanom iz kojeg trešti “Stupid Girl”.

  Muziku podržava

  Ženski rock proslavile su neke druge pjevačice, davno prije nje, ali Shirley Manson svojim je mračno-depresivnim tekstovima na malo ‘uvrnutiji’ način prenosila poruku o grrrl power – prekrasno buntovna “I’m Only Happy When It Rains“, osvetom nabijena “Vow” (njihov prvi singl), već spomenuta “Stupid Girl“, atmosferična trip-hoperska “Queer” ili pak zavodljivo nježna “Milk“.

  U skupinu uspješnih hitova spadaju još i “# 1 Crush“, originalno B-strana singla “Vow”, ali kasnije puno poznatija kao uvodna stvar (meni inače jako dragog) soundtracka za Baz Luhrmannov “Romeo & Juliet”, kao i “The World Is Not Enough” Davida Arnolda, poznatija kao najavna stvar istoimenog filma iz serijala o Jamesu Bondu.

  Šteta što uz singlove s drugog albuma “Version 2.0” (“Push It“, “Special“, “When I Grow Up“…) nije dodana i odlična “The Trick Is To Keep Breathing”, a umjesto primjerice pjesama s “beautifulgarbage” i posljednjeg albuma “Bleed Like Me” koje su, da se mene pita, komotno mogle biti i izostavljene.

  Od remixeva izdvajam onaj Tima Maasa za pjesmu “Breaking Up The Girls” te “Milk” koju su vrlo uspješno remixirali Massive Attack. Zanimljivo je da su remix za tu istu stvar napravili i Tricky i Goldie, no njihove verzije nisu se našle na ovom albumu, a još jedan kuriozitet je da su Garbage remixirali i – Fun Lovin’ Criminals.

  Sve u svemu, kolekcija koju slobodno možete zaobići ukoliko imate prva dva albuma, ali u svakom slučaju melem za uši nakon posljednjeg albuma kojem bi naziv ‘apsolutno smeće’ puno bolje pristajao.

  No, najnovija vijest je da bend već u planu ima i snimanje novog albuma – Butch Vig izjavio je za Billboard.com da je “Absolute Garbage” ‘postskriptum prvog poglavlja’ te najavio da sredinom iduće godine počinju raditi na novom albumu koji će biti ‘početak novog poglavlja u njihovoj karijeri’.

  Muziku podržava