Svaki put kad se najavi novi film iz James Bond serijala, fanovi, filmofili, dežurni internetski komentatori i znalci opće prakse raspravljaju o dva najvažnija pitanja oko kojih se bura nekad ne stiša čak ni kada film bude objavljen. Prvo je, naravno, tko će u najnovijoj iteraciji glumiti agenta 007, a drugo, ništa manje važno, kome će pripasti čast da napravi temu filma, pjesmu koja se katkad pamti i dulje od filmskog naslova za koji je izvorno napisana.

Ljetos je objavljeno da će novog (starog) Bonda ipak opet glumiti Daniel Craig iako su prva šuškanja dala naslutiti suprotno i unatoč tome što je glumac svojedobno izjavio da bi si ‘radije prerezao žile nego opet glumio Bonda’, no pitanje autora glavne glazbene teme i dalje je otvoreno. Sve se češće govori o tome da bi izbor za jedan od najpoželjnijih angažmana u glazbenoj industriji ovaj put mogao biti Ed Sheeran koji je prekjučer u jednom intervjuu rekao da ima napisanu pjesmu za Bonda već tri godine i da samo čeka poziv producenata.

To je svakako bolja priprema od njegovog kolege Sama Smitha koji je, po vlastitom priznanju, pjesmu za posljednji film o Jamesu Bondu, ‘Spectre’ iz 2015., napisao za samo dvadeset minuta. Uz prestiž i novac, prilika da naprave pjesmu za film o Jamesu Bondu glazbenicima je važna i privlačna zato što tako mogu doći do publike koja inače nikada ne bi čula za njih. Nekima je ta prilika stvarno ‘pogurala’ karijeru, drugi su zahvaljujući tom angažmanu prodali milijune ploča, a treći su napravili jednostavno nezaboravne pjesme koje su, zahvaljujući podršci svjetskog blockbustera, došle do stotina milijuna ljudi.

Svaki ljubitelj Bonda vjerojatno ima vlastitu osobnu listu najboljih pjesama, a ova koja slijedi nema pretenzija biti ultimativnom, jedinom ili isključivom, ona samo donosi neke od pjesama koje se pamte. Zbog ovog ili onog razloga.

10Jack White & Alicia Keys – Another Way to Die (2008.)

Ako ni zbog čega drugoga, ova pjesma zaslužuje biti na popisu najvažnijih pjesama iz Bondovih filmova jer je riječ o prvom duetu koji se uopće pojavio u toj ulozi. Očekivanja su bila strašno visoka kada se najavljivalo tko će činiti taj duet i ma koliko na prvu egzotično zvučalo sparivanje rock giganta Jacka Whitea i medene vokalne čarolije koju je u stanju isporučiti Alicia Keys, spoj je svejedno mogao biti spretan i glazbeno uzbudljiv. Nažalost, to se nije dogodilo i pjesma kao da se ne može odlučiti želi li biti više rock ili više R’n’B; previše je kičasta, nespretna i nabrijana, sastavljena od nabacanih elemenata koji baš i ne funkcioniraju zajedno. Osim kao prvi duet u Bondovim filmovima, pamtit će je se i po tome što u njoj Jack White afektira više od Alicie.

9Chris Cornell – You Know My Name (2006.)

‘Casino Royale’ je došao nakon četverogodišnje stanke, a za glavnu temu filma je tražen snažan, prepoznatljiv muški vokal. Legenda kaže da je Chris Cornell bio pomalo zatečen izborom jer je vjerovao da glazbena zaduženja kod Bondovih filmova mogu pripasti samo Britancima, ali je, naravno, angažman objeručke prihvatio. Na pjesmi je radio sa skladateljem glazbe za film Davidom Arnoldom, a vrlo je zanimljiv spoj orkestra i prepoznatljivih grunge gitara iako je dojam da se i to moglo bolje odraditi, prirodnije spojiti.

8Garbage – The World is not Enough (1999.)

Garbage je svojedobno bio silno popularan bend, a tu popularnost su odlučili iskoristiti i filmski producenti. Pjesma za film ‘Svijet nije dovoljan’ sasvim se lijepo uklapa u kanon benda i ne ističe se po mnogočemu od ostatka njihovog opusa osim možda po suptilnom naklonu Bondovim naslovnim pjesama iz ranih šezdesetih. Pitko, zanimljivo, dobro.

7Matt Monro – From Russia With Love (1963.)

Ovo je prva pjesma s tekstom koja se pojavila u nekom filmu o Bondu, a izvodi je Matt Monro koji je bio velika zvijezda početkom šezdesetih, dok se nisu pojavili Beatlesi i gurnuli ga u debelu sjenu. Pristup pisanju naslovne pjesme ovdje je klasičan i staromodan i ustvari sve oko pjesme jako odiše nekim prošlim vremenima, ali ona i dalje funkcionira, dobra je, zanimljiva i odlično obavlja svoju ulogu.

6Tina Turner – Goldeneye (1995.)

Unatoč okupljenom fascinantnom timu, ova pjesma na momente zvuči gotovo kao podbačaj, ali te trenutke, srećom, najčešće zasjeni sjajna vokalna izvedba Tine Turner. Pjesmu su ekskluzivno za nju napisali Bono i Edge, a producirao ju je i miksao Nelee Hopper, najpoznatiji po radu s Massive Attack, Madonnom, U2 i Björk. Moguće je da je upravo u tome problem jer se slušatelj teško može otresti dojmu da je riječ o miksu klasičnih Bond pjesama izvedenom na način devedesetih, s jeftinom, jadnom elektronskom pozadinom. Pjesma je ipak ostala upamćena i to najviše zahvaljujući Tini Turner koja je bombastičnom izvedbom pomela sve pred sobom.

5Adele – Skyfall (2012.)

Adele zna kako se to radi. Producenti su naručili dramatičnu baladu i dobili su upravo ono što su tražili. Pametnu, moćnu, elegantnu pop pjesmu koja autorici prekrasno pristaje, a istovremeno je jasan naklon starim Bondovim filmovima, ali bez podilaženja i kompromisa. Gudači, klavir, njezin fantastičan glas, tu je baš sve, a pjesma je i prva Bond numera koja je osvojila Oscara za najbolju pjesmu.

4Carly Simon – Nobody Does it Better (1977.)

Prva pjesma iz franšize koja se nije zvala isto kao i film iako su tekstopisci naposljetku uspjeli ubaciti stih ‘The spy who loved me’ u tekst. Bila je ogroman hit, najvažnija pjesma koju je Carly Simon uopće snimila (iako je čak 13 njezinih pjesama ušlo u američki top 40), a mnogi niti ne znaju da je riječ o pjesmi iz filma o Jamesu Bondu. Thom Yorke je jednom zgodom rekao da je to najseksi pjesma ikad napisana, a Thom zna ponešto o glazbi.

3Shirley Bassey – Diamonds are Forever (1971.)

Posljednji Bond u kojem je glumio Sean Connery imao je jednu od najboljih pjesama franšize, izvanrednu “Diamonds are Forever” koju ju je otpjevala nevjerojatna Shirley Bassey, istovremeno snažna i krhka, jednostavno zapanjujuća. Zanimljiv je i podatak da je čitava pjesma semplirana u pjesmi Kanye Westa “Diamonds from Sierra Leone”, ali opet, kao i milijun puta dosad, kopija ne doseže ni blizu originalu.

2Shirley Bassey – Goldfinger (1964.)

Po ovoj pjesmi se zna što je James Bond glazba, ona je početak i temelj, ona je utrla put za sve ostale i lako je mogla biti na prvome mjestu. Shirley Bassey je i prije ove pjesme imala broj jedan u Velikoj Britaniji, ali s “Goldfinger” je postala međunarodna zvijezda u punom smislu riječi. Rijetko koja pjesma iz filma dođe toliko daleko kao što je to slučaj s ovom, a čak i ako maknemo na stranu sav pop-kulturni utjecaj i značaj, i dalje je riječ o fantastičnoj pjesmi uz koju se čovjek lako može naježiti. Slušati.

1Paul McCartney & Wings – Live and Let Die (1973.)

Važan je i značajan James Bond pa se za ovu priliku Paul McCartney udružio s Georgeom Martinom, producentom Beatlesa, da stvar naprave kako treba. I napravili su! Pjesma koja se pojavljuje u prvom Bondu u kojem je glumio Roger Moore postala je velik, ogroman, nezaobilazan hit, prva stvarno velika pjesma koju je McCartney napravio u post-Beatles eri, pjesma koju je izveo na gotovo svakom svojem samostalnom koncertu. Ona je i danas, nakon stotina slušanja, glazbeno uzbudljiva i još uvijek ima poneko iznenađenje, ona je istovremeno klavirska balada i grandiozna stadionska rasturačica posipana štaub šećerom reggaea. Pjesma koja je i nakon 45 godina zadržala svježinu svakako zaslužuje biti na prvome mjestu.

Još se nije odlučilo tko će raditi pjesmu za ukupno 25. film iz serijala o Jamesu Bondu, film koji dolazi u kina u studenom 2019., a o kojem se već naveliko govori. Bez obzira na to o kakvoj će skladbi biti riječ, gomila emitiranja i medijska pozornost su joj zajamčeni, a izgledna joj je i dugotrajna slava. Baš zato je mnogo onih koji bi voljeli vidjeti svoje ime ispod nje.