Peticija za ukidanje stručnog žirija na Euroviziji pokrenuta je prije tri dana kao izraz nezadovoljstva rezultatima ovogodišnjeg natjecanja, odnosno radi velikog nesrazmjera u glasovima publike i glasovima stručnih žirija.

Naime, Šveđanka Loreen pobijedila je upravo radi glasova žirija, koji su joj dodijelili ukupno 340 bodova, dok je od publike dobila 243. Najviše glasova od strane publike dobio je Finac Käärijä – 370, dok mu je žiri dodijelio samo 150.

Peticija je u dva dana prikupila preko 15 tisuća potpisa. Danas, treći dan, peticija je prikupila preko 51 tisuću potpisa i brojevi rapidno rastu.

Muziku podržava

“Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njihov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja.

Ova zabrinutost je nedavno istaknuta u finalu Eurovizije 2023., gdje se činilo da broj glasova dodijeljen Švedskoj nije u skladu sa širim javnim mišljenjem.

Pozivamo vas danas da podržite našu peticiju za reformu procesa glasanja za Euroviziju. Vaša će podrška pridonijeti poticanju ravnopravnijeg natjecanja, onog koje uistinu odražava različite ukuse i preferencije javnosti.

Pridružite nam se u našoj misiji da osiguramo da Eurovizija ostane pošteno i uravnoteženo natjecanje za sve sudionike. Hvala vam na vašoj predanosti duhu ovog jedinstvenog i dragog događaja”, stoji u objašnjenju peticije.

0 Shares
Muziku podržava