Čini mi se da Eurosong 2021. ima više pažnje nego ranije. Zašto? Kao prvo, jer je to jedno od najvećih glazbenih događanja među otkazanima u nesretnoj 2020. godini, zbog čega povratak Eurosonga u 2021. za Europu (i Australiju, I guess) na neki način obilježava trijumfalno oživljavanje glazbe, zajedništva i – apsurda. Kao drugo – Eurosong je spektakl koji se najčešće po defaultu odbacuje kao natjecanje u kiču: u gledanju natjecanja uživaju ili najzagriženiji fanovi koji poznaju povijest Eurosonga više nego povijest Europe ili oni koji ga gledaju ironično. Stvar je u tome da su ove godine i najironičniji gledatelji skinuli kapu i priznali da je u natjecanje ušlo nekoliko zaista kvalitetnih pjesama koje neće biti pamćene isključivo kao one trashy pjesme s  Eurosonga iz 2021., već kao one preje*ene pjesme koje su, između ostalog, izabrane za Eurosong. Treće: prognoze za pjesmu “Tick-Tock” naše predstavnice Albine bile su obećavajuće, zbog čega se interes za Eurosong probudio i kod onih najuspavanijih.

Dobar dio gledatelja Eurosong 2021. će gledati tek u finalu, kada su one najaspurdnije i najčudnije stvari već izfiltrirane u polufinalnim večerima. No, polufinale je, za svakog ljubitelja Eurosonga, jednako neizostavno kao i glavni događaj. Napokon, ako je razlog što volite Eurosong potpuna nepredvidivost, najbizarniji kostimi, najčudniji likovi te najnerazumljivije plesne rutine, sve će to proći polufinalne večeri u kojima nećete propustiti potencijalno zakinute pjesme za finale. Ako ste ipak propustili prvu polufinalnu večer, uredništvo Muzike.hr, Edo Plovanić i Andrea Basić, su prokomentirali neke od najvećih highlightova sinoćnjih nastupa.

Malta i Cipar – obećavajuće prognoze

Muziku podržava

Andrea: Destiny je predstavnica Malte koja je jedna od najvećih favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga s pjesmom “Je Me Casse”. Zaigrana, zabavna i puna samopouzdanja Destiny osvojila je obećavajuće prognoze koje je sinoćnjim prolaskom u finale i potvrdila. Drugi favorit je Cipar: pjesma kojom se predstavio se zove ”El Diablo”, a pjeva je Elena Tsagrinou. Tu smo već dočekali ono bez čega nijedan Eurosong ne može proći: optužbi za plagijat. Mnogi su primijetili kako ih pjesma ciparske predstavnice neodoljivo podsjeća na  Lady Gagu: neki tvrde da je kopija njezine “Bad Romance”, drugi kažu da ih melodijski podsjeća na “Monster”. Kako bilo da bilo, nekako mi se čini da one najkontroverznije pjesme koje nas asociraju na neki veći hit najbolje i prođu, zbog čega mislim da bi se ovaj nastup bez greške mogao pronaći u top tri u finalu.

Edo: Malta i Cipar su bili najbolji. Malta bi bila bolja da makne taj electro swing dio koji je passe. Cipar: otklon da manje podsjeća na Lady Gagu i imaš top svjetske zvijezde.

Ukrajina – definicija pobjedničke Eurosong pjesme

Andrea: U večeri nakon što smo odgledali Doru, frend mi je usmjerio pažnju na predstavničku pjesmu Ukrajine koja mi nije na prvu sjela jer mi je koncentracija u 2:38 ujutro bila svugdje samo ne na Eurosongu. Nakon što sam je, trezvene glave, poslušala sljedećeg jutra, bilo mi je jasno da je riječ o pravoj pobjedničkoj pjesmi Eurosonga. Em je hipnotična, em je bizarna, zadržala je zvuk ukrajinske tradicionalne glazbe, a na kraju krajeva, i jezik je važan faktor – glazba Rusije i Ukrajine je izrazito popularna u posljednje vrijeme, čak i na TikToku. Osim što ima sve sastojke za pobjedničku pjesmu Eurosonga, vidim je i kao jak klupski banger jednom kad klubovi otvore svoja vrata.

Edo: Ukrajina mi je treća po redu: jedina pjesma baš autentična za Eurosong.

Albina i “Tick-Tock” – zašto nije prošla u finale?

Andrea: E sad, ‘pepava’ tema. Zašto Albina nije išla dalje? Dat ću svoje nepopularno mišljenje i reći da – nije ni trebala. Iako mislim da je zasluženo izabrana za hrvatsku predstavnicu, sa jednostavnom, ‘čisto okej’ pop pjesmom nije imala šanse na Eurosongu. Znalo se događati da bi i ‘normalne’ pjesme pobjeđivale na Eurosongu (npr.: Lena i “Satellite”), no čini mi se da so tu iznimke od pravila, a pravilo je da najluđe i najkontroverznije gura dalje. Drugo, s rizikom da zvučim kao prava ‘rvatina, tvrdim da predstavnička pjesma mora imati nešto hrvatsko, nešto samo naše – na kraju krajeva, autentičnost i tradicija su glavni sastojci Eurosong hita.

Edo: Albina i “Tick-Tock” je po kvaliteti tamo negdje u sredini: mogla je upast’, ali nije nekorektno ni da je ispala.

Svi pogledi su bili usmjereni na Izrael, ali iz drugih razloga

Andrea: Nastup izraelske pjevačice Eden Alene koja se na Eurosongu u Nizozemskoj predstavila pjesmom “Set Me Free” svi su gledalis posebnom pažnjom, no iz drugih razloga: nastup je ipak zasjenjen političkom situacijom u toj zemlji. Ne mogu, a da ne prokometiram ironiju što se njihova predstavnička pjesma zove “Oslobodi me” dok paralelno provode genocid nad Palestincima.

Edo: Mene je zanimalo kako će nastup s Izraelom proći s obzirom na ratnu situaciju. Po meni su se trebali povući iz natjecanja.

0 Shares
Muziku podržava