A Star Is Born: Najveći soundtrack u zadnjih nekoliko godina

    5436

    Lady Gaga & Bradley Cooper

    A Star Is Born

    Soundtrack

    Datum izdanja: 05.10.2018.

    Izdavač: Interscope

    Žanr: Country, Pop, Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Intro
    2. Black Eyes
    3. Somewhere Over the Rainbow
    4. Fabulous French (Dialogue)
    5. La Vie en rose
    6. I’ll Wait for You (Dialogue)
    7. Maybe It’s Time
    8. Parking Lot (Dialogue)
    9. Out of Time
    10. Alibi
    11. Trust Me (Dialogue)
    12. Shallow
    13. First Stop, Arizona (Dialogue)
    14. Music to My Eyes
    15. Diggin’ My Grave
    16. I Love You (Dialogue)
    17. Always Remember Us This Way
    18. Unbelievable (Dialogue)
    19. How Do You Hear It? (Dialogue)
    20. Look What I Found
    21. Memphis (Dialogue)
    22. Heal Me
    23. I Don’t Know What Love Is
    24. Vows (Dialogue)
    25. Is That Alright?
    26. SNL (Dialogue)
    27. Why Did You Do That?
    28. Hair Body Face
    29. Scene 98 (Dialogue)
    30. Before I Cry
    31. Too Far Gone
    32. Twelve Notes (Dialogue)
    33. I’ll Never Love Again (Film Version)
    34. I’ll Never Love Again (Extended Version)

    “A Star Is Born”. Lady Gaga & Bradley Cooper. Koliko ste ovih dana čuli kako netko izgovara taj naslov i ta imena? Mnogo puta, siguran sam. Radi se o filmu koji smo u lipnju čak ubacili u 15 najiščekivanijih do kraja godine. Kako to već biva s hit filmovima, albumima, singlovima, hype je rijetko opravdan. Međutim, “A Star Is Born” nije taj slučaj. “A Star Is Born” je oduševljenje. Uzbuđenje pomiješano sa suzama. Iskren, dojmljiv, dostojanstven pogled na legendarnu ljubavnu priču, ovaj puta ispričanu u sadašnjem vremenu. Nekima tek nepotreban treći remake klasika iz 37., a nekima moderni klasik. Zauzimam ovo drugo mišljenje.

    Za početak, izdajem mali disclaimer. Napisati recenziju ovog soundtracka bez spoilera bio bi grijeh stoga ako niste pogledali film, preporučam da pročitate recenziju nakon posjeta kinu. Soundtrack sadrži zamorno velik broj dijaloga iz filma koji služe kao uvodi u pjesme i dodatno prate radnju filma (spoilers!). Popis pjesama (i ne brinite, dijaloga skupa s njima) posložen je upravo onako kako idu i u filmu.

    Ovaj uistinu velik soundtrack nakon kratkog intra moćno otvara pjesma  “Black Eyes” i svoje publici do sad neotkrivene pjevačke čari pokazuje redatelj i scenarist filma, proslavljeni Bradley Cooper u glavnoj ulozi. Nisam ovo htio spomenuti, ali tko je ikada mogao pomisliti da će zvijezda “Mamurluka” napraviti išta slično ovakvom filmu i soundtracku. “Black Eyes” užegli je rock broj koji odlično otvara film ludim Bradleyjevim performansom snimljenim na prošlogodišnjoj Coachelli.

    Muziku podržava

    Bradley Cooper u filmu je i na soundtracku konstantno ugodno iznenađenje. Njegovo pjevanje i interpretacija jednostavno ne mogu razočarati. Glas mu je uvjerljiv, country prizvuka, žestok i ranjiv, od pjesme do pjesme. Onoliko koliko publika koja prati Lady Gagu zna za što je sve sposobna, toliko je otprilike velik i pozitivan dojam Bradleyjevih izvedbi. Njegov sljedeći potez bit će “Maybe It’s Time”, vjerojatno njegova najbolja pjesma na izdanju, koju sam neki dan čuo i na jednoj od naših radio postaja.

    Vratimo se na trenutak na ono za što je sve Gaga sposobna. Pronašao sam jedno za što nije. Pjevanje na francuskom. Izvedba evergreena “La Vie En Rose” u filmu prolazi skroz simpatično, što zbog vizualnog dojma, što zbog Jackovog (Cooper) općinjenog (i pripitog) pogleda na Ally (Gaga). Međutim, kao frankofonom pojedincu, njen izgovor mi je pomalo neoprostiv za zvijezdu njenog kalibra. Draga Édith Piaf, ne zamjeri.

    Ususret najavnom singlu naslova “Shallow”, velikom duetu glavnih zvijezda filma, našle su se i dvije rock poslastice u izvedbi Coopera. Genijalni, svojevrsni intro “Out of Time” i jaka “Alibi” daju Cooperu zasluženi prostor za dokazivanje svojih glazbenih talenata. Njegov pomalo, za ulogu u filmu izvođen drunkard izričaj i dalje ustrajno osvaja. Iako najavljivan kratkim isječcima iz filma i službenim foršpanom, vjerujem da većina nije bila spremna za konačan susret s duetom “Shallow” u filmu.

    Ono što “A Star Is Born” čini toliko divnim je beskompromisna iskrenost u tekstovima, vjernost konceptu i priči koja čeka da bude ispričana. Nema mjesta suvišnim stihovima, pretjeranim ukrasima, kompliciranim melodijama. U fokusu je jedno – emocija. I upravo je to ono gdje ovaj film i soundtrack pobjeđuju moguću negativnu kritiku ili nezadovoljena očekivanja, jer je ipak u jednu ruku važnije osjetiti poruku i emociju nego zadovoljiti struku, opravdati remake spram prethodnika odnosno originala ili dati hommage istima. “Shallow” je tek jedna od nekoliko tzv. instant klasika s ovog soundtracka i prva Amorova strelica u srce publike. Jedan od potencijalnih Oscar “A Star Is Born” kandidata.

    Slijedi par više nego odličnih komada. Dvije pjesme, dva dueta. Dvije duše u vrtlogu novonastale ljubavi, dva umjetnička duha spojena glazbom. “Music to My Eyes” i “Diggin’ My Grave” komadi su gdje Cooper i Gaga dokazuju da su i kad u pitanje dođe country glazba, k’o doma. Slušljivo, prijatno i dovoljno pamtljivo. Već polako hit u nastajanju, “Always Remember Us This Way” dirljiv je trenutak u filmu koji se tek sprema poigrati emocijama publike, kao i likova. Izvedena na kraju jednog im od koncerata na last minute nagovor Jacka. Ujedno pjesma koja je Ally otvorila put prema mainstream sceni. Negdje između prodiranja pop otrova u pejzaž srčanih balada i dobrog country rocka, smjestila se vesela “Look What I Found”. Oda sreći i zahvalnosti. Slijedi svježe izdan spot za pjesmu.

    Mnogi će Gagi zamjeriti što je u film dovela “svoj pop zvuk”, misleći na tri pjesme koje u filmu pokušavaju dočarati površnost pop industrije, kontrast spram drugih (realno)  puno boljih skladbi u filmu, ekstrakciju novca iz Allyine kreativnosti i javne persone. Njena pop karijera počinje s pjesmom “Heal Me”, ujedno najboljim pop-ish brojem na soundtracku. Gaginim fanovima neće trebati dugo da povežu stvar. Film se snimao u vrijeme kad je izašao misteriozni singl “The Cure”, a posljedično je sasvim jasno da su pjesme “Heal Me”, “Why Did You Do That?” i “Hair Body Face” nastale iz istih sesija. Tako su i suradnici koji su radili na njima isti. Za sporne su krivi Lady Gaga, Mark Nilan Jr., Nick Monson, Paul “DJ White Shadow” Blair i Luke Nelson.

    “Why Did You Do That?” poslužila je Ally za sporni SNL nastup koji je zbog upitnog teksta razočarao Jacka, a u pisanju je sudjelovala i legendarna Diane Warren. “Hair Body Face” gotovo je i nepotrebna te više zvuči kao hibrid Gaginog albuma prvijenca i ove faze u filmu. S izuzetkom Nelsona, spomenuti tandem pripremio je još jedan trenutak za suze, emotivnu baladu “Is That Alright?, a Gaga i Nelson stvorili su “I Don’t Know What Love Is”. Obje glase kao jedne od najljepših pjesama sa soundtracka.

    Zanimljiva je činjenica da “Shallow” već neko vrijeme drži prvo mjesto američke iTunes ljestvice, a na sljedeća tri mjesta zadnjih su se dana našle redom, “Always Remember Us This Way”, “Is That Alright?” i “I’ll Never Love Again”.

    U jednu je ruku ovaj soundtrack nadmašio prethodnike. Jednostavno nudi više i to ne samo količinski. Tekstovi su više povezani s radnjom, sentimenti precizno zapečaćeni. Bradley Cooper, iako naizgled manje šarmantan od glumaca prethodnika, opasno je dobar. Između primjerice, drugog remakea i današnjeg “A Star Is Born” prošlo je više od četiri desetljeća. Bilo bi teško i pomalo nezahvalno uspoređivati pjesme, jer danas drugačije pjesme lakše dopiru do publike. S druge strane, u svoj silini enegije koju Cooper i Gaga daju, na trenutke fali nježnosti, ljepote, lagane misterioznosti, možda čak suptilnosti, koju su Streisand i Kristofferson davno dali. Barbra ipak ima tu neopisivu snagu u svom milozvučnom glasu, istovremeno zavodljivom i osjećajnom, kojom je momentalno osvajala.

    Vjerujem da je zato i najveći neprijatelj ovom filmu i njegovoj glazbi, upravo to što je toliko suvremen. Pristup Lady Gage agresivniji je, daje potpuno novu dimenziju glavnoj ženskoj ulozi, modernu, direktniju, manje fragilnu, borbenu, žestoku, a opet čiste, ogoljene emocije i blage naivnosti.

    “A Star Is Born”, kako film tako i soundtrack, putovanje je kroz ljubavnu priču prožetu iznimno stvarnim, životnim motivima, uvjerljivim motivima, bolnim istinama, dobrim i lošim stranama ljubavi. Usponima i padovima dvije velike karijere i talenata. Priča je to koja istovremeno vraća vjeru u srodne duše i lomi možda tek zaliječene dijelove srca. Suviše sentimentalan komentar? Pogledajte film i poslušajte soundtrack. Ostati ravnodušan na Gagin posljednji performans i  filmsku verziju “I’ll Never Love Again” nemoguće je. Uvjerite se sami.

    Muziku podržava