Pop-soul ploča koje se ne treba sramiti

    1793

    Alicia Keys

    The Element of Freedom

    Datum izdanja: 14.12.2009.

    Izdavač: Jive / Menart

    Žanr: Pop, Soul

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Element of Freedom (Intro)
    2. Love Is Blind
    3. Doesn’t Mean Anything
    4. Try Sleeping with a Broken Heart
    5. Wait Til You See My Smile
    6. That’s How Strong My Love Is
    7. Un-thinkable (I’m Ready)
    8. Love Is My Disease
    9. Like the Sea
    10. Put It in a Love Song
    11. This Bed
    12. Distance and Time
    13. How It Feels to Fly
    14. Empire State of Mind (Part II) Broken Down

    Svojim četvrtim albumom Alicia Keys nastavlja koračanje u žanru nazvanom soul koji je u zadnjih dvadeset godina maltene postao američka inačica turbo-folka, da bi se kreativno revitalizirao pojavom izvođača kao što je Keys.

    U devedesetima, a taj trend se nastavio i u 21. stoljeću, soul je žanr koji je spao na niske grane. Prerano preminule legende kao što su Marvin Gaye, Sam Cooke, Otis Redding su se pretvorili u svrdla od okretanja u grobu s obzirom na to koliko je smeća izašlo na top-liste pod etiketom soul i r’n’b. A onda se pojavila mlada Alicia Keys koja je osim izvrsnim komercijalnim instinktom obdarena i s ponešto talenta, što je pokazala dosadašnjim solo-pločama.

    Njen zaštitni znak je izniman glas te sjajno umijeće baratanja klavirom (odnosno hipnotičke ritmovi uz isto takve klavirske dionice), što je uz autorski senzibilitet dobitna kombinacija koja ne može omanuti. Već do sada je Keys napisala podosta pjesama visoke kvalitete i otpjevala ih s mnogo emocija (da, emocija, a ne prenavljanja, jesi čula, Mariah Carey?), a taj se trend nastavio i na “The Elements of Freedom“.

    “The Element of Freedom” je vrlo dobar album koji je pokvaren s malo praznog hoda: prije svega tu je komercijalno atraktivan, ali kreativno kilav duet Alicie s američkom varijantom Lepe Brene, Beyonce, u “Put It In A Love Song“, a ni “Like the Sea” nije nešto što će doživjeti pojavljivanje na nekom ‘best-ofu’. Aliciji ipak malo više pašu pjesme sporijeg tempa u kojima njena raspjevanost donosi zamjetnu nježnost i ranjivost, dok su brzalice odrađene s malo više rutine.

    Muziku podržava

    Love Is My Disease” vjerojatno nikad neće postati hit, jer u toj pjesmi Alicia djeluje do kraja razgolićeno i donosi previše emocija nego što to današnja industrija zabave može podnijeti.

    Love Is Blind“, spomenuta “Love Is My Disease” i “That’s How Strong My Love Is” imaju samo jednu grešku – previše se spominje riječ ljubav, a ni tekstovi nisu pretjerano intelektualno duboki, no s muzičke strane pjesme su besprijekorno načinjene (najblaže rečeno).

    U svakom slučaju, riječ je o pošteno napravljenom albumu koji je već sada veliki hit. Kad bi bar kompletna komercijalna glazba bila ovako kvalitetna…

    Muziku podržava