Blues na balkanski način

    2822

    Mostar Sevdah Reunion And Ljiljana Buttler

    The Legends Of Life

    Datum izdanja: 27.03.2006.

    Izdavač: Snail Rec. / Dancing Bear

    Žanr: World Music

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Kaži zašto me ostavi
    2. Mirisni cvetak
    3. Verka kaludjerka
    4. Mala garava
    5. Teško je umreti
    6. Andro verka
    7. Plačem već tri dana
    8. Mustafa
    9. Rupuni
    10. Ispod palme
    11. Karanfile cvijeće moje
    12. Još ne sviće rujna zora

    Ljiljana Petrović, ili balkanska Ella Fitzgerald kako je se često naziva, vjerojatno je svima poznata kao jedna od legendi romske glazbe bivših jugoslavenskih prostora, koja se, zbog sve veće navale njoj nesrodnih narodnjaka, povukla iz svijeta glazbe, preselila u Njemačku i promijenila ime u Ljiljana Buttler. Nakon desetogodišnje pauze, svoje je izbivanje s estrade odlučila prekinuti 2002. godine, kada je ušla u studio i snimila “Mother Of Gypsy Soul” uz pomoć prijatelja iz Mostar Sevdah Reunion.

    Album je bio odlično prihvaćen, a nakon koncerata u zagrebačkim klubovima Tvornica i Močvara, ovaj je kolektiv glazbenika sve pisutne ostavio željnima njihovog što skorijeg povratka. A to je bio prilično jasan znak da za Ljiljanu Buttler na ovim prostorima itekako još uvijek ima mjesta, pa smo tri godine kasnije dočekali i drugi album snimljen u ovoj postavi – “Legends Of Life“.

    Kao i prvi, i ovaj je album producirao dugogodišnji producent Mostar Sevdah Reuniona, Dragi Šestić, a produkcija je i dalje vrhunska s očitim ciljem približavanja ovog albuma world music standardima. Međutim, glavnu ulogu na albumu i ovdje će odigrati Ljiljanin impresivno dubok vokal, koji bi mogao nemalo iznenaditi svakog tko gospođu Buttler ranije nikada nije slušao.

    Album otvara prekrasna kavanska balada “Kaži zašto me ostavi“, a u sličnoj će se maniri nastaviti i ostatak albuma, na kojem se nalaze i ostale kavanske tradicionale kao što su “Plačem već tri dana” i “Mirisni cvetak“. Posebno dojlmljiva je obrada bosanske sevdalinke “Karanfile cvijeće moje“, a cijeli će album zatvoriti šestominutna obrada crnogorske “Još ne sviće rujna zora“.

    Muziku podržava

    Od ostalih pjesama na albumu, treba spomenuti “Rupuni”, suradnju sa Šabanom Bajramovićem, te rasplesanu “Andro Verka“, koja će album izvući iz dubokog ponora kavanskog bluesa i zbog koje će čitava atmosfera na albumu ipak malo ‘živnuti’.

    Ukupno dvanaest pjesama uglavnom romskog nasljeđa predstavit će Ljiljanu Buttler i Mostar Sevdah Reunion kao balkanskog konja za trku na području world music glazbe. Njihove interpretacije tradicionalnih balada ovih prostora vjerojatno će ostatku svijeta biti bliske otprilike kao meni fado, ali to je manje važno jer će slušatelje ovom albumu ionako privući neponovljivo duboki alt, zbog kojeg gospođa Buttler ne samo da opravdano zaslužuje naziv ‘romske Elle Fitzgerald’, nego čak ne bi bilo pretjerano poredbu preokrenuti u njezinu korist, tako da glasi: ‘Ella Fitzgerald – svjetska Ljiljana Buttler’.

    Muziku podržava