Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjedu prošlotjednog glasanja odnio je Kum Sale sa singlom “Brutale”. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1The Frajle – “Noćas si moje vino”

Singl “Noćas si moje vino” The Frajle su premijerno izvele na Splitskom festivalu. Spot za pjesmu sniman je u unutrašnjosti Istre. “Ovo je naša ljetna ljubavna pjesma, iako mnogi koji su je čuli, kažu da je ujedno i ženska, boemska. Jako nam se to sviđa, da i mi žene imamo jednu boemsku pjesmu, kada se žensko društvo okupi da može pjevati, guštati i uživati. Spot smo snimale u unutrašnjosti Istre, čarobne atmosfere istarskih mjestašaca, Hum, Kotli, stari grad Buzet, Motovun… potpuno su nas osvojili, a spotu donijeli baš taj ugođaj koji smo htjele – bajkovit. Spot smo snimale u najtoplijim danima ljeta, a temperaturu nam je dodatno zagrijao glumac Mario Jukić”, rekle su Frajle. Pjesmu „Noćas si moje vino“ napisali su Branimir Mihaljević i Neno Ninčević, dok su za spot zaslužni redatelji Sandra Mihaljević i Igor Ivanović.

2Valetudo – “Defora od mora”

Dubrovački bend Valetudo izbacio je singl “Defora od mora”. Možemo li dalje od horizonta i postoje li mjesta na koja se ne može doći, ali ih se može zamisliti, sanjati i doživjeti kao osjećaj apsolutne slobode? Gledajući spot vidjet ćete da je odgovor na pitanje potvrdan. Naracija pjevača Srđana Obada vizualizirana je i scenama Zagreba, a plavetnilo dubrovačkog mora savršeno oslikava što je zapravo “Defora od mora”, kažu o pjesmi članovi benda. Spot za pjesmu režirao je Srđan Kokanov.

3Trophy Jump – “Leather Couch”

Punk-rock bend iz Zagreba Trophy Jump, nedugo nakon što je objavio EP izdanje “Haphazard”, objavio je i singl “Leather Couch”. Članovi benda dio su najveselijeg zagrebačkog kolektiva JeboTona. Za video spot zaslužan je Berislav Matej Mikša, a za snimanje, mix i master DOminik Kisić.

4Neno Belan – “Lito umire”

Lito umire‘ nova je Belanova pjesma. Neno o novoj glazbenoj priči kaže: „Čast mi je predstaviti moju novu pjesmu ‘Lito umire‘ za koju je glazbu napisao Josip Radić, moj prijatelj i kolega. Zanimljivost je da ju je napisao sa samo 16 godina (sada ima nekih dvadesetak više) i pjesma je bila izvorno napisana na engleskom jeziku. Kad sam ju čuo, momentalno sam se zaljubio i nedavno sam predložio Josipu da napravim hrvatsku verziju. On se složio, a ja sam napisao tekst. Tekst koji je melankoličan, koji govori o emociji koju čovjek osjeća kad razmišlja o nekoj svojoj davno izgubljenoj ili prošloj ljubavi.” Gost glazbenik u pjesmi je jedan od najtalentiranijih hrvatskih klavirista mlađe generacije Zvjezdan Ružić.

5Iz@ Medošević & Borgie – “Dan i noć”

“Dan i noć” drugi je singl s novog albuma “Opera u Sydneyu” riječkog garage rock benda Iz@ Medošević & Borgie. Izet Medošević, riječki glazbenik, multiinstrumentalist i pjesnik, autor je moćnih tekstova koji prodiru u srž nas samih, naše okoline i realnosti, a zaokruženi zvukom pravog rokenola i elementima bluesa, ponekad i psihodeličnih dionica, stvaraju vrlo upečatljive i jedinstvene pjesme. “Dan i noć je masna-hypno-grunge bluesara koja vrišti o tumarujućoj stranputici, a šapće o nježnoj i posvećenoj ljubavi. Lijepa i tužna, valjajuća i plesna, lagana a teška, niti muška niti ženska, i što je najvažnije, cijepljena je od refrena”, kaže Izet o pjesmi.

6Riđi & Žugi – “Volim svoje pare”

Riđi Riđ i Žugi, reperi iz kolektiva High5 i Triestri banda, predstavili su videospot za svoju hit traku “Volim svoje pare”. Autor videospota koji će nam se cijelo ljeto vrtiti na repeat je Marko Dalić (Red Eye View), muziku potpisuje Marino Morosin (Rinoma), a mix i master su još jednom povjerili provjerenom ekspertu, Kooladeu.

7Đutko – Prekasno

“Turbo pop bend” opis je koji stoji na Bandcampu Đutka, benda koji je prije četiri mjeseca objavio svoj prvi singl “Karate”, a sada je pao singl “Prekasno”. Bend je nazvan po frontmenu Tomislavu Đuđariću Đutku, koji je nekoć surađivao s dečkima iz Svemirka. Ako ste ljubitelj Svemirka, sjest će vam i Đutko.

8Jovanka Broz Titutka X Pi- “Na Zapadu Ništa Njovo”

Ivana Picek, glazbenica koja u njenom prethodnom projektu promijenila ime u Pi, udružila se s umjetnicom Jovankom Broz Titutkom, te su zajedno objavile singl i video spot “Za zapadu ništa novo”. “Sjebanizam je umjetnički pravac XXI. stoljeća razvijen u Pisarovini. Izraz se koristi za svaki umjetnički rad koji je stvoren kao proizvod ljubavi i zajebancije. Sjebanizam se prvi javlja pojavom spota “Na Zapadu Ništa Njovo” XXVIII.VII.MMXIX. Embrace the Sjebanizam!”, navodi se u kratkom opisu ispod video spota na YouTubeu. Pjesmu su producirale (i vrištale): Pi, Jovanka Broz Titutka. Snimala je Lupa Productions, a spot je snimala i režirala Jovanka Broz Titutka.

9Iggy Biznis – “Idemo na Bol” 

Polovica dua fantasticus “2Kitice” snimio je ovog ljeta pjesmu “Idemo na Bol”. Ova stvar pridružuje se popisu njihovog “ljetnog hitovlja”, među kojima su i stvari “Pripreme za zrće” te “Izgaranje na obali”.