Bobu Dylanu dodijeljen počasni Pulitzer

Stjepan Vrečko
1462

I to se dogodilo, rock ‘n’ roll napokon je probio bedeme Pulitzerove nagrade. Jedan od najvećih glazbenika 20. stoljeća, Bob Dylan, primio je jučer (7. travnja) počasnog Pulitzera za ‘izniman utjecaj na popularnu glazbu i američku kulturu zapečaćen stihovima neobične poetske moći’.

Bob Dylan, najpriznatiji i najutjecajniji kantautor posljednjih pedesetak godina, najzaslužniji je što je rock glazba pronašla svoj put s ulice do akademskih predavaonica. Dobitnik je Grammya, Oscara, član je Rock and Roll kuće slavnih, a sad na listu svojih postignuća može dodati i nagradu za pisanu riječ njujorškog Fakulteta novinarstva Columbia.

Prvi je ovo put da su Pulitzerovi ocjenjivači – uvijek orijentirani klasičnoj glazbi i (od nedavno) jazzu – nagradili glazbenu formu koju su, ne tako davno, smatrali barbarskom.

Dylanovi suvremenici ili su umrli ili odustali od glazbe (ukoliko ne žive na valovima nostalgije), no on je i dalje neumoran. Neprekidna turneja, hvaljeni albumi (posljednji iz 2006. “Modern Times”), a memoari “Kronike, prvi dio” iz 2005., okarakterizirani su kao ‘rijetka knjiga o slavnim osobama koja se može smatrati književnošću.’

Muziku podržava
Stisni