Sori Torsten, ali ovo jest post-rock! I to dobar

  1126

  God Is An Astronaut

  Helios | Erebus

  Datum izdanja: 22.06.2015.

  Izdavač: Revive Records

  Žanr: Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Agneya
  2. Pig Powder
  3. Vetus Memoria
  4. Finem Solis
  5. Helios | Erebus
  6. Obscura Somnia
  7. Centralia
  8. Sea of Trees

  Džabe ti je glumatanje da si najposebniji na svijetu i da te je nemoguće strpati u nekakvu ladicu, džabe ti bilo pranje ruku od naziva i žanrova koje si pomogao kreirati…

  Džabe ti sve kad snimiš album koji upravo u tu ladicu spada i album koji je dovoljno dobar da se još jednom sjetimo da si bio jedan od onih koji je popularizirao post-rock.Gazda God Is An Astronaut nikako ne voli da mu se njegov izričaj pojednostavnjuje i uokviruje žanrovskim definicijama i nikako ne može shvatiti zašto ih ljudi i dalje poistovjećuju s tim atmosferičnim mirno-krešendastim pjesmama. E pa, frende, nakon što proizvedeš albume kao “All Is Violent All Is Bright” ili hitove kao “Far From Refuge”, ne boj se reći – zbilja sam post-rock faca.Nekako su mi zadnjih godina izmigoljili iz fokusa, pa mi je i nastup u Močvari bio nemjerljivo dosadniji i neuvjerljiviji od onog 10-ak metara sjevernije – u Jedinstvu. Tako nešto dogodilo se i s albumima “Age of the Fifth Sun” dok je “Origins” dao naslućivati da je trend ipak uzlazan. Sudeći po “Helios | Erebus“, GIAA još jednom su se prošetali po svjetlu i mraku (što i naziv albuma kaže) i mistično prikazali formulu koju je kod njih lako i prepoznati, ali i progutati.

  Kako drugačije objasniti ljepotu i logičnost hinduistički nazvane “Agneya“? Ili “Pig Powder” koja unatoč svim očekivanim elementima iznenadi nesvakidašnje odsviranim rifom? Ili taj nasilni i kvazi-neočekivani elektronski zaokret u “Finem Solis“? Ili pak Toolovske gitare na “Sea of Trees“?

  Sve pjesme su ono što obilježava Kinsela buraze i ono zbog čega su postali to što jesu – nevoljko najizladičareniji bend ikada. Čuje se i formula i struktura koju znamo, i melodije koje očekujemo i build-upove radi kojih zatvaramo oči. Ali sve to napravljeno je tako da je dobro, slojevito, smisleno i kvalitetno! E to je ono što im nikad nitko neće moći oduzeti. I zato – neka se prestanu boriti s vjetrenjačama i neka se opet zalete do naših krajeva. Možda je vrijeme da i koncertom postignu ono što su postigli ovim albumom – zadovoljštinu.

  Muziku podržava
  Stisni