Vrlo često glazbenici trebaju predah od svojih ozbiljnih ambicija i snova koje nije tako lako ostvariti, ili trebaju ispuniti slobodno vrijeme između napornih turneja ili nastupa u obližnjim gradskim klubovima. U ovom članku vidjet ćete kako neki od njih ispunjavaju taj period kombinacijom vrlo vještih glazbenih uradaka i humorističnih točaka koja im je omogućila da postanu viralni hitovi i dobiju na publicitetu putem najvažnijeg internetskog medija za glazbenike; YouTube-a.

Često se zbog toga ambicije i snovi promijene i krenu u potpuno drugom smjeru. Više se ne radi o onome što oni žele, nego o onome što oni mogu i što im ide, a ide im zabavljanje internetske publike stalnim izbacivanjem humorističnog sadržaja vezanoga uz glazbu. Publika se većinom sastoji od glazbenika, ali čak i onih koji to nisu.

U ovom sam članku izdvojio deset YouTubera koje sam kroz ovih nekoliko godina otkrio i čiji sadržaj pratim gotovo svaki dan. Cilj mi nije bio izdvojiti najtalentiranijeg i najvještijeg glazbenika na svom instrumentu, nego izdvojiti YouTubere koji svoj glazbeni talent vrlo vješto kombiniraju s neobičnim smislom za humor. Možda neke od njih nisam još u stanju otkriti jer moram kopati dublje po arhivama YouTube-a, ali vjerujem da ih ima više nego što bi čovjek očekivao.

10Kmac2021

Ako ikada padnete u depresiju i ne znate što biste učinili sa svojim životom, uzmite gitaru u ruke i snimite najblesaviji video koji možete zamisliti. Identična stvar dogodila se ovom mladiću, koji je svoj prvi video snimio kako bi nasmijao svoje prijatelje, ali je sasvim neočekivano postao viralni hit. Nakon neočekivanog uspjeha, nastavio je sa snimanjem videa ovakvoga sadržaja i postao jedan od omiljenih glazbenih YouTubera diljem svijeta. Ako trebate dozu nihilističkoga humora popraćenog djentom i namjerno blesavim korištenjem zelenoga platna, Kmac2021 je prava osoba vas.

9Davie504

Vrhunski basist prilično zavidne vještine neiscrpan je izvor virtualne zabave. Osim što svira na bas gitari s dvanaest žica ili stavlja žice za bas gitaru na ukulele, Davie504 svira Tool s alatom i Red Hot Chilli Pepperse s feferonom. Ako svirate bas gitaru, vrlo vjerojatno ćete nakon gledanja njegovog sadržaja izgubiti volju za sviranjem. Često ga publika izaziva komentarima “Very impressive, but can you…”, dok on svojim videom na svako od tih pitanja neizravno odgovori s “Yes, I can”.

8Joey Muha

Nikada nisam mislio da će se jedan metalac javno razbacati na temu iz crtića “Spužva Bob Skockani” dok nisam vidio kanal vrlo vještog metal bubnjara Joeyja Muhe. Svoju nevjerojatnu vještinu odlučio je s publikom podijeliti tako da obrađuje dječje pjesmice i teme raznih crtanih filmova i igrica. Death i thrash metal dionice za bubnjeve uz ovakve skladbe nikada nisu zvučale bolje.

7SteveTerreberry

Mnogima je iritantan i forsira svoj humor, ali je isto tako mnogima i vrlo zabavan. Steve Terreberry vrhunski je gitarist, a uz to je i kvalitetan i maštovit zabavljač. Ako želite naučiti kako svirati gitaru kao Lil Vayne ili Nick Jonas, svakako ga potražite na YouTube-u već danas.

6Vinheteiro

Ukoliko svirate ili volite slušati skladbe na klaviru, ovaj kanal nudi vam priliku čuti kako bi zvučala ‘meme glazba’ te glazba iz igrica i filmova da je izvedena oko 1500. ili 1680. godine. Magični prsti i ubojiti pogled u kameru, pa tako i u vašu dušu, pružit će vam Vinheteiro uz svoje vrlo zabavne uradke.

5Frog Leap Studios

Leo Moracchioli ludi je Norvežanin koji je gotovo svaku popularnu pjesmu obradio u stilu heavy metal glazbe. Uz većinu tih skladbi ponudio nam je zanimljivu koreografiju u svojim video uradcima. Uz to što svira gitaru, bas gitaru i bubnjeve, ima vrlo moćan i ubojit glas te vrlo vješto uho za miksanje i produkciju glazbe.

4Andrew Huang

Kako biste radili glazbu, nije nužno posjedovati instrument. Ako imate taj dar, svoje instrumente možete izraditi iz apsolutno bilo čega. Jedan od takvih talentiranih mladića je Andrew Huang, koji je svoje instrumente izradio pomoću LEGO kockica. Uz to što svira “99 Red Ballons” s crvenim balonima i “PPAP” s ananasima, Andrew daje vrlo korisne savjete za ‘home recording’, stoga ako se time bavite, svakako bacite oko na njegov kanal.

3Jared Dines

Vrhunski glazbenik koji ima svoj studio najpoznatiji je po tome što vješto parodira apsolutno svaku ulogu tijekom procesa studijskog snimanja. Poznat je također i po tome što parodira ostale glazbenike koji snimaju covere za YouTube, ali na neki način parodira i sam sebe te pritom u tome uživa. Jared Dines posjeduje i svoju osamnaesterožičanu signature gitaru zbog (ne)ozbiljne zaluđenosti djentom koja je na neki način zbog njega prerasla u vrlo popularan meme među glazbenicima i obožavateljima žestoke glazbe.

2Ten Second Songs

Kako biste izveli ovo, morate poznavati apsolutno sve glazbene žanrove svijeta. Ovaj kanal ne spaja samo glazbu s komičnim elementima, već uz to izaziva i divljenje ovom talentiranom mladiću koji jednu pjesmu u otprilike pet minuta provede kroz mnoštvo žanrova. Prilično sam siguran da za jedan ovakav video treba uložiti nezamislivo puno truda i vremena, stoga skidam kapu Anthonyju Vincentu.

1Rob Scallon

Nezamisliva je muka od svih ovih glazbenika odabrati najboljeg, jer realno, svaki od njih uložio je maksimalan trud u svoj kanal i svaki od njih raspolaže zavidnim vještinama na svojim instrumentima i glasnicama. Rob Scallon vrhunski je glazbenik i trenutno najtalentiraniji glazbeni YouTuber. Zašto sam ga stavio kao broj jedan? Odgovor je sljedeći: gospodin Rob Scallon vrhunski svira svih svojih 45 instrumenata. Pretpostavljam da to nije baš mala brojka, ali možda sam u krivu.

Vrlo vjerojatno ste čuli banjo cover nekih metal pjesama poput “Raining Blood” i “Psychosocial” od ovog mladića, ali to je samo dio onoga što ima za ponuditi. Koliko instrumenata posjeduje i svira, toliko troduplo zabavnih videa možete naći na njegovom kanalu. Uz vrhunsko sviranje, Rob Scallon ima poseban smisao za humor koji možete vidjeti u njegovim videima pod nazivom “Metal in Inappropriate Places” ili mnogim banjo i ukulele coverima.

23 Shares