Turizam je, barem ovdje u žestokoj konkurenciji Mediterana, odavno ozbiljan biznis, a odnedavno gotovo i znanost. Na relativno ograničen broj potencijalnih gostiju reda se sve više ponude, a na ono pravo, retoričko pitanje “što gosti ovdje žele” za sada nitko nema konačni odgovor. Neki su se bacili na nešto klasičnije varijante turističke ponude, neki su pak odlučili svoja vrata otvoriti “partijanerima”, a oni treći, pokušavaju oboje.

Negdje u limbu svega gore navedenog leži predivni Šibenik. Autentična oaza na Jadranskoj obali godinama slovi kao “must see” destinacija u Hrvatskoj, no tek nedavno je Krešimirov grad prodisao punim plućima i oživio dio svoje duše. Duša grada je naravno – kultura. Bez kulturnog sadržaja, naši gradovi postaju tek muzeji na otvorenom. Šibenik i njegove vlasti su, slučajno ili namjerno, to prepoznale, a na sreću nas ljubitelja glazbene umjetnosti, Šibeniku je prije nekoliko godina udahnut jedan novi, urbani i pomalo alternativni glazbeni život.

Krenulo je s Terraneom, nastavilo se sa SuperUhom, a negdje između projekata ugurao se još uvijek aktivni klub Azimut. Ipak u svoj toj ponudi za mlade i neopterećene, a tu poglavito mislim na ponudu alternativnih glazbenih sadržaja s jedne te festivala s druge strane, stvorio se jedan međuprostor za nešto drugačije. Naravno, i dalje govorimo o glazbi, no ne nužno o onoj festivalskoj na periferijama grada uz kamp za posjetitelje, već o ponudi za publiku nešto drugačijeg profila. Sjećam se, u ljeto 2013. godine, svog posjeta predivnom gradiću zvanom Lucca, u srcu Toskane. On već godinama u ljetnim mjesecima nudi koncerte unutar svojih gradskih zidina, i to koncerte na najvišoj mogućoj razini. Takvo što smo u Hrvatskoj gotovo pa isključivo mogli vidjeti u Pulskoj Areni, a odnedavna, točnije unazad par godina, isto to radi i Šibenik i to na prekrasnoj tvrđavi sv. Mihovila.

koncert grupe Urban & 4
Urban & 4 na Tvrđavi sv. Mihovila
Muziku podržava

Tvrđava sv. Mihovila najstarija je od četiri šibenske tvrđave i pored katedrale sv. Jakova, najznačajniji kulturno-povijesni spomenik u Šibeniku. Godine 1066. izvorište grada Šibenika, a danas revitalizirana uz pomoć europskih sredstava. Mnogi su je koncertno “krstili” koncertom Nationala pred nekoliko godina, a nastavak programa idućih godina donio je upravo onakvu ponudu kakvu je Pula nudila u svojoj Areni.

Redali su se tu nastupi jazz velikana Gregoryja Portera, elektro-pionira Gus Gus, Skye & Ross iz sastava Morcheeba, nešto opušteniji ritmovi S.A.R.S-a, koncerti klasične glazbe, kao i baletne te operne izvedbe renomiranih kazališta. Ipak, čitava ova priča ima i jednu dublju pozadinu. Naime, većinu događanja ovakvog tipa organiziraju privatnici, a neki od navedenih evenata iz prošlosti te predstojeći najavljeni za ljeto, organizirani su od strane samog grada Šibenika. Tako je, javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik organizirala je, a i organizirat će neka večernja događanja u tom gradu. Ono što nas zanima je tko točno stoji iza organizacijskog tima koji će ovo ljeto, između ostalih ugostiti veličine poput Bryana Ferryja, LP ili pak Roisin Murphy.

Koncert grupe Urban & 4
Urban & 4 na Tvrđavi sv. Mihovila

Iz ustanove nam odgovaraju: “Djelujemo kao bookeri, promotori, organizatori i voditelji lokacije – sve u jednom! Svoje ciljeve postavili smo visoko, okrenuti smo internacionalno čime želimo podići Šibenik kao destinaciju na visoku razinu da svi imamo koristi od toga. Iznad profita prioritet nam je da grad brendiramo kao kulturnu destinaciju i mjesto kvalitetnog kulturnog programa.”

A kako uopće razmišljati internacionalno i relevantno sa samo 1077 sjedećih mjesta na raspolaganju? I na ovo pitanje iz Tvrđave odgovaraju s velikim elanom. Naime, stvaranje određenog povjerenja na relaciji booking agent – promotor/organizator trajalo je godinama, a upravo su prošla pozitivna iskustva prvi i temeljni preduvjet za nastavak uspješnog bookinga. Otkrivaju nam kako se koncert Bryana Ferryja dogovarao pune dvije godine! Logično se nameće zaključak kako je upravo taj koncert kruna dosadašnjeg rada.

“…Javljali su se drugim organizatorima u regiji da bi provjerili način na koji mi radimo. Njegov pristanak nam je veliko priznanje jer on pomno bira lokacije svojih nastupa. To su redom najekskluzivnije europske i svjetske dvorane i zaista smo ponosni što je Tvrđava sv. Mihovila odabrana u takvo društvo.”

Oni malo stariji pamte koncert frontmena Roxy Music u zagrebačkom HNK. Organizator te manifestacije bio je Rotary International, uskoro je uslijedio i nastup u KC Dražen Petrović, a sve je zaokruženo 2013. godine u Dubrovačkom hotelu Excelsior. Nije samo Ferry zvijezda Šibenskog ljeta. Tu je i trenutna vlasnica hit-singla “Lost On You”, prodorna LP, a “A listu” zaokružuju Mario Biondi i Roisin Murphy. Ovom sezonom Tvrđava sv. Mihovila, po mom mišljenju, ulazi na listu probranih i “posebnih“ koncertnih prostora na otvorenom. U Francuskoj je to amfiteatar u Nimesu, u SAD-u Red Rocks Amphitheatre, u Italiji bi to mogli biti Pompeji, a u Irskoj Slane Castle. Prostor je oduvijek bio tu, no otvaranjem liste gostovanja, Mihovil tek treba ući na tu koncertnu kartu. Mnogi glazbenici su na navedenim lokacijama snimali svoje najbolje nastupe. Može li se dogoditi neki “live” i u Šibeniku, i to pred 1077 sretnika, ostaje za vidjeti.

Gregory Porter Tvrđava sv. Mihovila
Gregory Porter na Tvrđavi sv. Mihovila (18.7.2017. )

Kako ne bi sve ostalo u znaku internacionalnog, stvoren je prostor za mlade i talentirane hrvatske izvođače poput Lovely Quinces, Nine Romić, JR August i Nipplepeople, kao i nekih od najboljih imena DJ scene u nastavku programa “aftershow“ što se nastavlja ove sezone s Ilijom Rudmanom. A upravo taj “aftershow” će i ove godine produljiti koncertne spektakle i dati im još jednu dodatnu dimenziju. Koncert LP će otvoriti Boris Štok, najpoznatiji po svom radu u sastavu Quasarr, a za after će se pobrinuti upravo Ilija Rudman. S druge pak strane, nakon Maria Biondia, za aftershow je zadužen Alex Barck sa svojim Jazzanova DJ setom.

Organizirati koncerte je težak, mukotrpan i često neisplativ posao. U moru ponude pored obale našega mora, ulazimo u jednu novu etapu, gdje stara i ustaljena turistička pravila više ne vrijede. Gosti za uloženi novac traže sve više, a samo jedan od krakova ponude, onaj nama najzanimljiviji, svake godine je sve bogatiji. Neki će reći kako dolazi do zasićenja, no istina je baš suprotna. Glazbu konzumiraju svi, i domaći i strani turisti. Neki je konzumiraju festivalski, neki samo usputno, a Šibenik je baš “ubrao nišu” negdje po sredini. Program namijenjen svim znatiželjnicima nudi koncerte na otvorenom i to unutar povijesne tvrđave, a imena koja ćemo ovog ljeta gledati malo podsjećaju na gore spomenutu Luccu. Odmjereno i probrano, svega nekoliko minuta od većine apartmana. Za kraj, moramo opet spomenuti Bryana Ferryja. Kruna rada ove ustanove. Pitanje je samo hoće li je, i kada zamijeniti novom, još sjajnijom.

561 Shares
Muziku podržava