Pozitivno uzbuđenje među domaćim ljubiteljima knjige početkom studenog postane gotovo opipljivo, a u nakladničkim kućama u to vrijeme godine caruju nervoza, kaos, pritisak i stres. Razlog je, naravno, Interliber – najveći hrvatski sajam knjige.

Čitatelji se vesele šetnji među štandovima, razgledavanju noviteta i odvagivanju na što će potrošiti kune, a nakladnici pokušavaju dovršiti sve što su planirali kako bi se u najboljem svjetlu predstavili na sajmu koji ponekad djeluje kao vašar, ponekad je suviše kaotičan, ponekad vas može iživcirati, ali mnogi prema njemu svejedno gaje nježne osjećaje. Onoliko koliko je moguće gajiti nježne osjećaje prema takvom tipu manifestacije, naravno.

Protip: Odjenite se slojevito. U paviljonima, a naročito popularnijoj i napučenijoj petici, uvijek bude nesnosno vruće i zagušljivo. Najbolji bi izbor bila neka debela, a lagana jakna koja će vas vani štititi od hladnoće, a unutra vam neće biti preteška kada je skinete i nosite u rukama.

Muziku podržava

Interliber ove godine slavi  40. rođendan, a na njemu će se predstaviti više od 300 izlagača iz 16 zemalja. Osim hrvatskih, bit će tu i nakladnici iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Austrije…, a izložbeni prostor su, kao i obično, paviljoni 5 i 6. Ove godine će se, s obzirom na jubilej, odviti i poseban slavljenički program koji će uključivati i svirke na otvorenom.

Bilo bi gotovo nemoguće nabrojati baš sve nove naslove koje su nakladnici pripremili za Interliber, a dio privlačnosti sajma svakako je i u samostalnom otkrivanju novosti te vjerojatnosti da na nekom štandu, sasvim neočekivano, ugledate knjigu u koju ćete se zaljubiti, no neke knjige vrijedi istaknuti kako ih ne biste propustili.

Nakladnička kuća Vuković & Runjić za Interliber je pripremila knjigu engleskog glazbenog novinara Paula Morleya “Bowie i njegovo doba”. Riječ je o uzbudljivoj i sasvim nekonvencionalnoj biografiji jednog od najvećih glazbenika svih vremena. Morley predstavlja Bowieja kao svog osobnog pop-heroja, iz svakog retka izbija njegova ljubav prema legendarnom glazbeniku kao plod opsesivnog uranjanja u ono što je Bowie značio njemu i nama.

U izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk trebala bi biti objavljena knjiga “Rock kviz” poznatog autora kviz-pitanja Igora Gabora. Knjiga je to koja, kako podnaslov kaže, donosi “pub kviz pitanja o rock glazbi i popratnim glupostima”, sjajno je koncipirana, vrlo zabavna i može vam pomoći da proširite vlastito znanje, testirate prijatelje i pripremite se za neki od sve popularnijih pub kvizova. Za razliku od mnogih drugih sastavljača pitanja, Gabor uvijek vodi računa da čak i ako ne znate odgovor barem možete logičnim zaključivanjem i timskom igrom naslutiti gdje bi se mogao kriti odgovor i to ovoj knjizi daje dodatnu dimenziju.

Protip: Ponesite prazan ruksak. Vrećice u rukama će vas početi živcirati već nakon druge ili treće kupnje. Knjige je lakše nositi na leđima, dobro je imati slobodne ruke.

Vrijedi obratiti pozornost i na knjigu Nikole Čelana “Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a” u kojoj autor, inače jedan od osnivača TBF-a iznosi priču Splita devedesetih, tadašnjoj glazbenoj sceni najlipšeg grada na svitu te nastanku TBF-a. U srijedu, 8. Studenog u 18 sati na glavnoj pozornici 6. paviljona održat će se zagrebačka promocija knjige na kojoj će, uz autora, govoriti i Mladen Badovinac i Luka Barbić iz TBF-a te izdavač Blaž Duplančić.

Kada je glazbena baština u pitanju, zanimljivo zvuči monografija “Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi” koju objavljuje Školska knjiga u suradnji s orkestrom ansambla Lado, a uz koju dolaze i četiri CD-a.

Protip: Dobro je imati plan i popis, ali je još bolje ostaviti dio budžeta kako biste udovoljili vlastitom porivu impulzivne kupnje. Uvijek bude naslova na koje niste računali, a na tako su lijepom popustu.

Na Interliberu će, jasna stvar, biti i gomila naslova koji nemaju veze s glazbom, barem ne izravne. Domaće i strane proze, poezije i publicistike. Zanimljiva je autobiografija Rade Šerbedžije “Poslije kiše” (Hena Com), novi roman Jurice Pavičića “Crvena voda” (Profil), nova zbirka poezije Svena Adama Ewina “Poeme” (riječ je o pjesniku koji piše pod pseudonimom, a svoje stvarno ime i dalje drži u tajnosti), roman “Nezemaljski izraz njegovih ruku” Miljenka Jergovića (Fraktura), knjiga zapisa Jaroslava Hašeka “Ljubav u Međimurju – priče iz Hrvatske i okolice” (Šareni dućan) te još mnogo, mnogo toga…

Sandorf je razmjerno nedavno objavio i fantastičnu “Svjetsku povijest stripa od 1968. do danas”, a kada smo već kod stripa, nikako ne bi bilo mudro zaobići štand Fibre, najagilnijeg domaćeg strip-izdavača koji svake godine za Interliber pripremi nekoliko novosti, posebnih popusta i različitih akcija.

Protip: Ne zaboravite na paviljon broj 6. Ondje je uvijek daleko manja gužva pa možete predahnuti i udahnuti zraka. Usto, veliki nakladnici u tom paviljonu prodaju starije naslove s jako velikim popustima pa vam tu može dobro doći onaj već spomenuti dio budžeta koji ste sačuvali.

Interliber zaista može biti naporan, može vas iscrpiti fizički, psihički pa i emocionalno, ali bez obzira na to, on stvarno predstavlja rijetku priliku da budete okruženi knjigama i ljudima koji vole i cijene knjige. Treba pokušati uživati u tome.

Protip: Budite pristojni. Nemojte voditi računa samo o sebi, već i o ljudima koji vas okružuju. Ljudi koji rade na štandovima vjerojatno su već na izmaku snaga pa pokažite malo razumijevanja.

Na koncu još nekoliko servisnih informacija. Interliber traje od 7. do 12. studenog, otvoren je od 10 do 20 sati, a u petak i subotu do 21 sat, ulaz je slobodan. Parkiranje oko Velesajma je besplatno, a moguće je ući automobilom i u krug Velesajma gdje sat vremena parkiranja stoji 5 kuna, ali prvih pola sata se ne naplaćuje. I ove godine će postojati Knjižider, posebno mjesto na kojem možete ostaviti kupljene knjige, a dolazite li izvan Zagreba, HŽ vam odobrava 40 posto popusta na kartu za vlak, samo je treba na poleđini ovjeriti pečatom na info-punktu Zagrebačkog velesajma.

Muziku podržava