Stream-ripping postaje problem broj jedan glazbene industrije

Muzika. hr - Glasno i jasno!
989

Ne tako davno, glazbena industrija je kao najveći problem spominjala torrente i slične stranice s kojih se ilegalno preuzimao glazbeni sadržaj. Jedno novo britansko istraživanje pokazalo je da stiže nova prijetnja: od svih oblika glazbenog piratstva, stream-ripping raste najbrže.

Velik broj stranica i aplikacija omugućuje korisnicima da sadržaj s YouTubea, Spotifyja ili nekog drugog streaming servisa skinu na svoje računalo kao trajnu datoteku. Tako je moguće sačuvati bilo koji zapis postavljen na neki od servisa i pretvoriti ga u MP3 ili bilo koju drugu datoteku.

Prema istraživanju, upotreba stream-ripping stranica porasla je za 141% između 2014. i 2016., a 15% ispitanika koristi ih na dnevnoj bazi. Četvrtina njih je između 16 i 34 godina starosti. PRS for Music (britanska verzija ZAMP-a) i Zavod za intelektualno vlasništvo (IPO) objavili su da je u rujnu prošle godine preko stream-ripping stranica ‘skinuto’ gotovo pola milijuna pjesama. Istovremeno, BitTorrent korišten je oko 20 tisuća puta, a drugi servisi poput Dropboxa i Rapidsharea oko 100 tisuća puta.

Muziku podržava

Kao razloge zašto koriste stream-ripping stranice, ispitanici su naveli nekoliko razloga: već posjeduju skinuti sadržaj u nekom drugom formatu, žele slušati glazbu i kad nisu online, žele slušati glazbu dok su u pokretu, ne mogu si priuštiti nabaviti glazbu na legalan način, a 20% misli da je vrijednost legalno ponuđenog glazbenog sadržaja precijenjena.

“Svaki put kad pomislimo da smo pronašli inovativno rješenje kako zaštititi sadržaj, pirati se dosjete nove, još inovativnije taktike”, kaže Pippa Hall iz IPO-a.

Muziku podržava