Posljednjih nekoliko godina naviknuti smo ispraćati junake našeg djetinjstva i mladosti – 2016. je bila posebno kobna za glazbenike što je u nama probudilo određeno suočavanje s istinom – autori stihova i tekstova “koji život znače” neće zauvijek fizički biti s nama. Tako smo se naučili nositi s gubicima ljudi koji su nam bili bliski na jedan vrlo specifičan način, što prirodno i budi posebni spektar emocija. Danas smo opet proživjeli isto, no ovog puta nismo izgubili autora naših “mentalnih oaza” u obliku zvučnih valova. Danas smo izgubili osobu koja je na slikovit način svima nama pokazala kako te oaze funkcioniraju i zauvijek nam izbrisala strah od svemirskih nepoznanica. Jedan jedini, junak našeg doba – Stephen Hawking.

Teoretski fizičar i kozmolog, znanstvenik A liste, imao je sve predispozicije postati um za elite, no on se odlučio na nešto upravo suprotno – odlučio je biti elitni um za sve nas, tutor znatiželjnika koje muče temeljna pitanja ljudske egzistencije. Njegovo temeljno djelo, “A Brief History Of Time”, izdano 1988. godine, napisano je za sve i svakoga upakirano u 256 strana budnice naše prirodne znatiželje o istinama van empirijskog dosega. Ono što je Nagel za filozofiju, to je Hawking za kozmologiju i teoretsku fiziku.

I dalje se čini kako je Hawking samo još jedan veliki um. Ipak, svima koji su ijednom ugledali njegovu sliku i priliku jasno je kako se britanski genijalac dva puta uspeo na Mt. Everest. Jednom sakupljajući znanje, drugi puta vukući višetonski uteg zvani amiotrofična lateralna skleroza. Višegodišnja borba s bolešću ostavila ga je paraliziranog u kolicima, no ni to nije spriječilo Hawkinga da postane sinonim za primjenjivo znanje.

Zašto primjenjivo znanje? Jer ne postoji grana popularne umjetnosti koja se nije dotakla njegovih ideja. Glazba, serija, crtić, strip, film. Biraj.

1Pink Floyd – Keep Talking (Division Bell)

 

Krnja postava prog rock legendi odala je počast Hawkingu uvrstivši sample njegova govora u svoju pjesmu s posljednjeg studijskog albuma prije raspada. “Division Bell” je izašao 1994. godine, a iste godine su Gilmour i društvo bez Watersa izbacili i live izdanje “P.U.L.S.E.” na kojoj se nalazi i izvedba ove pjesme.

2Red Dwarf

Popularna britanska sci-fi serija bila je omiljena zabava našeg protagonista. Iako se nije pojavio ni u jednoj epizodi, u specijalnoj ediciji ove legendarne serije pohvalio je autore i njihovo domišljatu uporabu pseudo znanstvenih teorija.

3Masters Of Science Fiction

Kratki serijal epizoda u domeni sci-fi i horror žanra obogaćen je osobnom naracijom samog Hawkinga. Neke od epizoda režirale su veličine poput Mike Rydella, Micheala Petronia i Michaela Tolkina.

4MC Hawking

Internetski hip-hop alter ego Kena Lawrencea koji je Hawkingov identitet odveo u dosta zanimljive rime. Primjerice: “Fuck the damn creationists I say it with authority/because kicking their punk asses be my paramount priority”. Tu je i nezaboravni “Epic Rap Battle” serijal sa YouTubea – Hawking vs. Einstein.

5The Simpsons

Poznato je kako su Simpsonsi, zajedno sa satiričkim bombardiranjem Treya Parkera i Matta Stonea, kreirali značaj pop-kulturalnih ličnosti u SAD-u. Hawking se pojavio u nekoliko epizoda, a najupečatljivi je bio u “They Saved Lisa’s Brain” kada Hawking spašava Lisu od zlih krakova Mensa-e. Također, Homer u jednom trenutku Hawkinga oslovi kao Larryja Flinta. Doh!

Za kraj, Hawking je, baš kao i Bowie, otišao sa stilom. Rođen je na datum kada je Galileo Galilei platio životom svoju borbu za istinom, a preminuo na dan kada slavimo beskonačnost brojke π, sve kako bi se krug zatvorio posljednjom datumskom referencom. Ona se manifestirala u Njemačkoj, točnije u Ulmu. Tamo je 14. ožujka rođen Albert Einstein. Znači li to da smo zatvaranjem kruga ušli u novu eru? Ako ćemo vjerovati Hawkingovim procjenama, najveće i najbitnije je tek pred nama. Mi ćemo svakako ići prema naprijed na ramenu divovskog znanja jednog i jedinog Stephena Hawkinga. Pokoj mu duši.