Split dobiva Dane klasične gitare

Muzika.hr
1018

U Splitu će se od 4. do 17. travnja po prvi puta održati manifestacija ‘Dani klasične gitare’ koja će kroz tri koncertne večeri predstaviti dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena.

U četvrtak, 4. travnja, u Muzeju grada Splita nastupit će Srđan Bulat, jedan od najboljih mladih gitarista današnjice. Osvojio je nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru, a glazbenu školu i prve četiri godine Umjetničke akademije je završio u Splitu, da bi se po upisu na petu godinu akademskog obrazovanja preselio u Zagreb gdje je i diplomirao na Muzičkoj akademiji. Do sada je snimio dva nosača zvuka, nastupao je kao solist uz orkestre u Hrvatskoj i diljem Europe, a od rujna 2012. godine pohađa poslijediplomski studij gitare na Royal Academy of Music u Londonu.

Tjedan dana kasnije, 11. travnja, u Muzej grada Splita dolaze Kvartet Elly’s i orkestar GuEllyBa koji djeluju u Zagrebu pod vostvom prof. Ante Čaglja, jednog od vodećih gitarističkih pedagoga u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Kvartet i orkestar sastavljen od trinaest mladih gitarista nagrađivani su najvišim nagradama na međunarodnim i državnim natjecanjima komorne glazbe, a njihove izvedbe Bachovih skladbi i popularnih južnoameričkih melodija u obradi prof. Čaglja dobro su primljene od strane publike i kritike.

Posljednji, treći koncert održat će se 17. travnja u Crkvi sestara Ančela kada će mladi virtuozi sa šireg splitskog područja prirediti koncert sastavljen od solističkih točaka i točaka različitih komornih sastava. Na koncertu će nastupiti mladi gitaristi koji na državnim i međunarodnim natjecanjima redovito osvajaju visoke nagrade.

Muziku podržava